Snøhettas forslag til hvordan det nye regjeringskvartalet kan utformes har fått navnet «Folk».
Sju forslag til nytt regjeringskvartal

– Vi er opptatt av åpenhet, sa statsråd Jan Tore Sanner da han presenterte de sju forslagene til nytt regjeringskvartal i Høyblokkas paviljong mandag formiddag.

DE SJU TEAMENE TIL PARALLELLOPPDRAGET

I REGJERINGSKVARTALET

 

LPO/Arkitekt Kristine Jensens

Tegnestue/Norconsult, Sweco

 

Snøhetta Oslo AS, Arup, Joanna Hench og SINTEF

 

White Arkitekter, Alliance arkitekter og Sweco

 

BIG, Hjellnes Consult, Gullik Gulliksen og Atelier Ten

  

Asplan Viak, Jarmund/Vigsnæs, Project for Public space, Christian Joys og Claes Patrik Söderquist

 

• MVRDV, SAAHA AS, Arup, Lala Tøyen, Migrant As, iark AS og Hovind AS

 

• Studentteamet fra AHO

Studentteamer fra AHO har beholdt Y-blokka i sitt forslag til nytt regjeringskvartal.
Studentteamer fra AHO har beholdt Y-blokka i sitt forslag til nytt regjeringskvartal.

Paviljongen var fylt med pressefolk, arkitekter, konsulenter og andre venner av Statsbygg som spaserte langs veggene og studerte de sju teamenes bidrag. De sju er LPO, Snøhetta, White, BIG, Asplan Viak, MVRDV og et studentteam fra AHO. Studentene har dristet seg til å innlemme Y-blokka i sitt forslag, selv om departementet har bestemt seg for å rive den. Studentenes forslag er ikke nevnt i pressemeldingen fra Statsbygg, men kan sees her.

 

Åpenheten kommunal- og moderniseringsminister Sanner snakket om, er todelt.

 

– For det første er vi opptatt å skape åpne og gode byrom. For det andre vil vi ha en åpen debatt om den videre prosessen. Vi inviterer til dialog med eksperter og med byens borgere. Dette er det største byggeprosjektet på fastlandet i Norge noensinne.

 

Sanner beskrev de framlagte forslagene som en demonstrasjon av de mange mulighetene som finnes når det nye regjeringskvartalet skal utformes. Forslagene er ikke del av en konkurranse og meningen er at Statsbygg og deres hær av rådgivere og eksperter skal kunne forsyne seg av ideene som de måtte ønske, for å utforme en reguleringsplan i 2016.

 

Illustrasjoner fra forslagene kan sees her. Mer utfyllende beskrivelser finnes på Statsbyggs nettsider.

Kommenter saken
sigmund asmervik13. april 2015 - 21:07  rapporter
Fra vondt til værre.
Det måtte jo bli slik. De aller fleste av forslagene som idag er blitt offentligjort har høye hus, svært høye hus. Om man tidligere har forsøkt å gi inntrykk av at man hadde tatt noen kloke sikkerhetsmessige grep, så er siste flik av troverdighet borte.

Uklokt nok å legge alle eggene i en kurv. Høyhus er høyrisiko. Fra vondt til værre.Stikkord er EKSPONERING og EVAKUERING. Eksponeringen med høyhus gir ordtaket, liten tue kan velte stort lass, a small axe call fell a big oak, en ubehaglig betydning. Det fins ulike måter å angripe et høyhus fra luften med dagens teknologi. Med droner f.eks. Jeg trenger ikke å nevne 9.11.
Etter å ha arbeidet med tilrettelegging for personer med nedsatte funksjoner i 15 år, vet jeg at trygg og effektiv evakuering ved en ikke intendert brann, er svært problematisk. Og jo høyere hus, desto mer komplisert å evakuere!
"Tomta" er for liten og romprogrammet for stort. R5 må selvfølgelig med i en fremtidig løsning. Og hvorfor kan ikke UD ligge der det ligger idag ligger med naturlig verdighet med nærhet til Slottet. Og legges det ikke for tiden til rette for betydelige regjeringskontoret sørover fra Stortinget mot Akerhus festning?
Simen Stori15. april 2015 - 09:30  rapporter
Her var det da forsmedelig stille?
Petter Paus16. april 2015 - 00:03  rapporter
Forslagene virker som lite - og enda mindre - vellykkede forsøk på å pakke Statsbyggs gigaromprogram inn i glinsende cellofan. Perspektivskissene overselger prosjektene som ny ikonisk bysiluett (stønn!), parker (sukk!) og "folkeliv" (gjesp!) istedet for å synliggjøre nye bevegelseslinjer og romlige sammenhenger på tvers av denne gørrkjedelige labyrintiske avkroken av byen. Håper det er mere mat i det materialet som ikke er vist fram i pressen. Men at premissene er stilt feil, er utvilsomt nå som konsekvensene åpenbares.

Studentene ved AHO nærmer seg noe som minner om en levelig skala for området, selv om å pepre sentrum med flere frittliggende lamellblokker, er å bygge videre på feil tradisjon. (Det eneste forsonende med Viksjøs prosjekt er at bygningene er så vakkert gjennomført. Som byformingsprosjekt har det alltid vært dårlig.) Men AHO skal ha for å ha jobbet med sammenhengene på gateplan mellom øst og vest, de viser flere fine forbindelser mellom Akersgata og Torggata. Og så er det bra at noen står i mot statsmaktas megalomani. Det er mulig at det finnes uendelig mange byråkrater, men går nasjonen virkelig i stå om de spres bare litt tynnere utover?
Matz Lonnedal Risberg16. april 2015 - 14:18  rapporter
Enig med tidligere kommentarer. Dette var triste greier! Den forsmedelige stillheten kan jo komme av følelsen av å ha blitt fratatt pusten, og ikke vite om man skal le eller gråte. Skjønt det er nok det siste om er mest nærliggende.
Kari Ruud16. april 2015 - 15:43  rapporter
Slutter meg til skepsisen til omfang av romprogram og målsetting!
Etter å ha hørt på glimrende foredrag på Statsbyggkonferansen om morgendagens arbeidsplass, håper jeg kloke fagfolk bruker forslagene til nye vurderinger.
Synd at Sander gikk før foredraget til Stefan Hyttfors. Sosialantropologen Viktoria Walldin's foredrag viste oss hvor viktig tverrfaglige vurderinger er i slike prosjekter.
Støtter også innspill om å beholde UD i sine lokaler.
For å bekrefte at du er et menneske og ikke en maskin, skriv inn bokstavene i bildet:
Captcha Image
Arkitektnytt ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og eventuelt fjerne innlegg. Klikk her for å lese alle reglene for debatten.
Ledige stillinger