- Jeg vil sørge for at prosjektene våre blir forbildeprosjekter, sier Bergens nye byarkitekt, Maria Molden. Foto: Bergen kommune
Skal løfte arkitekturen i Bergen

Maria Molden er Bergens nye byarkitekt. Hun vil formidle merverdien av arkitektur og være en uavhengig stemme for fagets betydning i samfunnet.

Bakgrunn Maria Molden (51)
  • Utdannet sivilarkitekt ved Arkitekthøgskolen i Oslo.
  • Kommer fra Arkitektgruppen Cubus, der hun har arbeidet siden 1998.
  • Har arbeidet som arkitekt, byplanlegger og tettstedsutvikler
  • Vært lærer ved Institutt for Urbanisme ved Arkitektur- og designskolen i Oslo (AHO) og på Bergen Arkitekthøgskole samt ved Høyskolen i Bergen (HIB).
  • Molden har også tre år med studier i realfag ved Universitetet i Bergen, med hovedvekt på biologi.
  • Hun har lang erfaring fra jury- og styrearbeid i Norske Arkitekter Landsforbund (NAL), som veileder for diplomstudenter. 
  • Har et bredt nettverk innen arkitektur, plan, næringsliv, helse, kunst og klima.

Kilde: Bergen Kommune

Den 17. februar kom pressemeldingen om at Bergen Kommune endelig har ansatt byarkitekt. Det ble Maria Molden som får oppgaven med å bygge opp og lede den nye Byarkitektetaten, som skal være rådgivende og etableres etter modell av Byantikvaren.

 

Den nye stillingen skal bidra til å løfte arkitekturfeltet og skape økt offentlig debatt om arkitektur, byforming og byutvikling.

 

Vil skape forbilder

– Jeg er utrolig glad for at de etablerer etaten, og at jeg får jobbe og samarbeide med alle partene som er involvert i byutviklingen, sier Molden på telefon til Arkitektnytt.

 

Hvilke konkrete prosjekter hun skal prioritere som byarkitekt, er ikke klart ennå. For jobben er ikke ferdig definert.

– Det har vært mange diskusjoner om hva den skal være, og det er mye opp til meg, sier Molden. Hun forteller at hun vil styrke bevisstheten om arkitektur i kommunen og i etatene. Og hun vil samle kommunens ulike deler, så de kan få mer ut av egne prosjekter.

– Jeg vil sørge for at prosjektene våre blir forbildeprosjekter, sier Molden.

 

Molden kommer til byarkitektstillingen fra arkitektgruppen Cubus, der hun har vært siden 1998. Blant annet har hun fersk erfaring i å skape endring i samarbeid med næringsliv, kommuner og folkevalgte, forteller hun. Nå er hun opptatt av å kommunisere merverdien av god arkitektur bredt til de som skal utvikle byen og til befolkningen.

– Arkitektur er mer enn å tegne hus, sier hun.

 

Agenda: Lokal identitet

Byarkitekten skal bidra til bærekraftig byutvikling, og Molden peker på Bybanen som et viktig element.

– Bærekraft er en selvfølge når vi jobber, og vi har en tydelig kommuneplan som legger all ny bebyggelse til hovedinfrastrukturen vår, Bybanen.

 

Molden sier hun vil følge opp utviklingen av nye tettsteder og sentrumsområder langs banen. Hun er tydelig på at de arkitektoniske løsningene er noe innbyggerne skal være stolte av i framtiden.

– Min fasade er din utsikt og ditt nærmiljø. Det skal handle om mer enn høyder og tetthet, sier hun.

 

Når byen skal utvikles skal også næringslivet spille en rolle. De er en viktig nøkkel når ambisjonen er å bygge identitet på hvert enkelt sted. Molden vil nemlig unngå at knutepunktutviklingen skaper steder som blir for like.

 

Glem ikke Bergen sentrum

Molden mener den historiske byen også må utvikles og følges opp. Hun ønsker å utfordre den strenge tilnærmingen til den historiske byen, noe som er nødvendig når nye arbeidsplasser og liv i sentrum skal sikres, mener hun.

 

Molden tiltrer stillingen som byarkitekt i august. 

Kommenter saken
Asbjørn Andresen24. februar 2017 - 16:13  rapporter
Gratulerer Bergen.
For å bekrefte at du er et menneske og ikke en maskin, skriv inn bokstavene i bildet:
Captcha Image
Arkitektnytt ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og eventuelt fjerne innlegg. Klikk her for å lese alle reglene for debatten.
Ledige stillinger