Konkurranser

Nordområde muséet – et nytt "Tromsø museum"

Esben Helmersen 19. april 2018
Prosessen med å utvikle et Nordområdemuseum – nå et nytt "Tromsø museum" har vært en merkverdig reise i et svært kjedelig og anstrengt terreng.

Utvikling av et nytt museum har vært preget av at sterke og autoritærere krefter i universitetets miljøet til stadighet har hatt behov til å lukke prosessen, og holde kortene tett unna den offentlige debatten – som tross alt var utgangspunktet for om Tromsø skulle få et nytt museum.

Nå er vi altså kommet dit at "Statsbygg" – heller ikke, vil ha en "åpen konkurranse", hvor de på en merkelig måte prøver og holde kreative krefter innenfor arkitektmiljø utenfor. Arkitektene skal ikke få delta på like premisser, men på "Statsbyggs premisser". 

Denne saken er på mange måter utviklingen av det moderne Tromsø i et nøtteskall, og vil sannsynligvis ende opp med at vi får nok en smakløs "betongkasse" på den flotte sjøtomta bak Mack.

Da jeg lanserte denne ideen om et "Nordområdemuseum" var det et stort flertall for også en "Polarpark" i dette område som skulle gi byen og landsdelen en løft, og som skulle formidle de fantastiske fortellingene om de polare historiene til nye generasjonsjoner – i et internasjonalt perspektiv. 

Nå virker det som om "statsbygg" har forlatt dette fullstendig, og bare ønsker å få ferdigstilt dette prosjektet som et ordinært og funksjonelt bygg. Istedenfor å se de nye mulighetene som ligger i dette prosjektet, og som tross alt skal virke i minst hundre år fremover.

Esben Helmersen