Debatt

Powerhouse - en svart koloss på Brattøra

Trond E. Skjefstad, Arkitekt MNAL 23. september 2019

Hvorfor skal Snøhettas grønne bygg være så svart og hardt og uvennlig overfor omgivelsene? spør arkitekt Trond E. Skjefstad.

Foto: Ivar Kvaal

«Kraftig grønt. Verdens grønneste bygg åpnet nylig i Trondheim», slik presenterer Arkitektnytt Powerhouse i sitt nr. 8/2019. Powerhouse sies å være et av verdens mest miljøvennlige bygg. Bygget vil i sin levetid gi et overskudd av energi langt over den energi det kreves for å bygge og drive bygget. Det viser at det går an å bygge svært miljøvennlig og bærekraftig. Bra. All ære til den miljømessige tenkningen bak løsningen.

Men hvorfor skal det være så svart og hardt og uvennlig overfor omgivelsene? Høyden ble presset opp «for å få økonomi i prosjekt» – hørt det før? Bygget er rundt og rart, forholder seg ikke til nabobyggene og bidrar ikke til å skape nye, spennende byrom på Brattøra. Bygget kunne ligget hvor som helst. Miljømessig er det kjempeflott, men er det nødvendig å utforme bygget som en koloss midt i aksen Søndre gate/Fosenfjellene? Så Peer Gyntsk, seg selv nok?

Trond E. Skjefstad, Arkitekt MNAL