11. mai 2019 - 8. september 2019
Munchmuseet, Tøyen, Oslo

EXIT! Munchmuseet 1963–2019

I den siste store utstillingen på Tøyen oppsummeres et viktig stykke norsk museumshistorie.

Historien om Munchmuseet er full av dramatikk, store kulturbegivenheter og overraskende hendelser. Visste du at Skrik sist ble vist på Munchmuseet for 5 år siden? Og vet du egentlig hva som skjedde da Skrik og Madonna ble stjålet i 2004? I den siste store utstillingen på Tøyen oppsummeres et viktig stykke norsk museumshistorie.

EXIT! er både en selvbiografi og en avskjed – en serie øyeblikk fra Munchmuseets historie på Tøyen i årene 1963 til 2019, som begynner med Edvard Munchs sjenerøse gave til Oslo by i 1940. Den handler om byens visjon om å skape et enmannsmuseum i verdensklasse, om dragkamp mellom østkant og vestkant, etterkrigstid, politisk hestehandel, utro tjenere og brutale ran. Og om en kommunal institusjon som i mange tiår slet med dårlig økonomi, men som i 1991 dro i land Norgeshistoriens største kulturelle sponsoravtale.

Utstillingen viser museet med innsiden ut – det som vanligvis er plassert i magasiner, arkiver, permer og hyller. Et utvalg malerier og grafikk fra åpningsutstillingen i 1963 stilles ut, blant annet Madonna og Vampyr, sammen med gjenstander, fotografier og det originale testamentet. Det er gjort innlån fra Nasjonalbiblioteket, Oslo byarkiv, NRK, Riksarkivet, Henie Onstad Kunstsenter, Kulturetaten og private arkiver. En rekke eksterne, faglige bidragsytere er invitert til å bidra i utstilling og en egen publikasjon. Arkitekturhistorikerne Martin Braathen og Even Smith Wergeland ser på tomtespørsmål, lokasjonsdebatt og museumbygget. Kunst- og musikkhistoriker Lars Mørch Finborud ser nærmere på museets musikk-og performancehistorie, og de internasjonale Munchekspertene Patricia Berman og Reinhold Heller forteller om den internasjonale Munch.

EXIT! tar deg med i kulissene på en institusjon hvor ildsjeler og fagpersoner har jobbet iherdig for å bevare Munchs kunst og formidle den til verden. Historier og erfaringer vi tar med oss i flyttelasset til det nye museet i Bjørvika, og som nå deles med publikum.

Åpner: 11.mai – 8.september 2019 

Kurator: Elisabeth Byre

Utstillingsarkitekt: Vilhelm Christensen