17. oktober 2021 Kl. 19.00 - 20.00
Kunsternes hus, Oslo

Film: Manifest

Visning av filmen Manifest av Anne Hjort Guttu.

Få med deg filmen som omtales som en av årets skarpeste og vittigste filmer! Manifest er en kortdokumentar om kunst, arkitektur, utdanning, ulydighet og nyliberalisme.

Professor ved Oslomet Kim Gunnar Helsvig innleder. Etterpå deltar han og regissør Ane Hjort Guttu i en panelsamtale.

Filmen tar for seg kunststudentenes innflytting til nytt Snøhetta-tegnet bygg i Bergen.

Manifest beskrives slik:

Filmen handler om en kunstskole som på overflaten ser ut som en kunstutdannelse integrert i et stort universitet. I hemmelighet opererer denne avdelingen imidlertid som en autonom, eksperimentell skole med egne regler for undervisning, evalueringer, rapportering, planlegging og administrasjon. For eksempel har skolen en «skinndekan» som agerer som leder for instituttet, mens studenter og ansatte har valgt en egen, uoffisiell rektor. Kurs annonseres på den digitale læringsplattformen, mens studentene egentlig deltar i helt andre, hemmelige prosjekter.

Manifest iscenesetter en alternativ skole som, istedenfor å bryte ut av institusjonen, tar plass som en slags parasitt inne i den. Filmen stiller derfor også allmenne filosofiske spørsmål om frihet og selvbestemmelse i et samfunn preget av usynlig kontroll og en stadig mer markedsorientert utdanningssektor.

Visningen på Kunsterenes hus, Oslo er et samarbeid med Filmbyrået Jack.