15. oktober 2021 Kl. 16.00 - 19.30
Nasjonalmuseet – Arkitektur – Nationálamusea – arkitektuvrra, Oslo

Fredagsvorspiel i Girjegumpi. Urfolksarkitektur og samtidsarkitektur

Hva kan samtidsarkitekturen lære av samiske byggetradisjoner? Start helgen med arkitekturvorspiel i Nasjonalmuseet – Arkitektur. «Girjegumpi. Samisk arkitekturbibliotek» av Joar Nango stilles ut, og vi snakker om urfolksarkitektur og samtidsarkitektur.

Arkitekturvorspiel «Girjegumpi. Samisk arkitekturbibliotek» i Nasjonalmuseet – Arkitektur.

Forfriskninger er tilgjengelig fra kl. 16.00 - programmet begynner klokken 17.00.

Detaljert program for kvelden:

17.00 Velkommen

17.05 Foredrag: Chris T. Cornelius, Presenting studio:indigenous

17.45 Pause

18.15 Panelsamtale: Hva kan vi lære av den samiske arkitekturen?
Joar Nango, Thea Kvamme Hartmann (Snøhetta) og Joakim Skajaa. Panelsamtalen strømmes også på Facebook, og på museets YouTube-kanal.

Chris T. Cornelius er en prisbelønt amerikansk arkitekt og tilhører Oneida First Nation of Wisconsin. Han er leder av arkitekturavdelingen ved universitetet i New Mexico. Som grunnlegger av arkitektfirmaet studio:indigenous har han arbeidet mye med oppgaver med og for Nordamerikansk urbefolkning.

I panelsamtalen vil vi prøve å finne ut av hva den norske samtidsarkitekten kan lære av samisk arkitektur og byggeskikk i en tid der ressurser, naturforvaltning og fellesskap er viktige problemstillinger. Kan den samiske arkitekturen erstatte bondearkitekturens rolle som forbilde for norsk samtidsarkitektur? Et aktuelt prosjekt i denne sammenheng er den nye bygningen for det nye samiske nasjonalteatret Beaivváš, og Samisk videregående- og reindriftsskole i Kautokeino, som både Nango og Hartmann er engasjert i.