8. september 2022 - 9. oktober 2022
ROM, Oslo

Utstilling: Betraktninger = Observations, Dialogues and Actions

Utstilling: Betraktninger = Observations, Dialogues and Actions.

Utstillingen «Betraktninger = Observations, Dialogues and Actions» er et sammensatt utstillingsprosjekt som springer ut av et samarbeid mellom Oslo arkitekturturtriennale, masterprogrammet i kunst og offentlige rom (MAPS) ved Kunsthøgskolen i Oslo og ROM for kunst og arkitektur. De tre institusjonene jobber på ulike måter med forholdet mellom kunst, arkitektur, offentlige rom og stedsutvikling. Denne felles faglige interessen danner grunnlaget for et samarbeid om kunstens rolle i nabolagsutvikling.

Den tematiske innfallsvinkelen kobler seg på Oslo arkitekturtriennale og temaet nabolag. Utstillingen ser særlig på hvordan kunst og kunstnerne kan undersøke nabolag som sted og horisont for å tenke nytt om hvordan vi skaper bedre fellesskapssteder i byene våre.

Gjennom utstillingen og flere arrangementer presenteres 16 prosjekter som alle undersøker våre felles omgivelser. Mange av prosjektene tar utgangspunkt i nabolaget rundt ROM i Maridalsveien 3, mens andre strekker seg ut til andre bydeler og steder, fra Stovner, Vålerenga og Gamlebyen, til Jeløya utenfor Moss.

Kunstnerne stiller spørsmål, spekulerer og viser omsorg i møte med stedene, menneskene, og naturen i de ulike nabolagene. Flere prosjekter inviterer publikum inn til aktivt å være med i prosessen. De er generøse, følsomme og tydelige i sitt ønske om å løfte frem perspektiver som ikke nødvendigvis får så stor plass det offentlige. Kanskje er det nettopp derfor kunstneriske betraktninger blir så verdifulle, fordi de får oss til å tenke og se verden litt annerledes?

Kunstnere i utstillingen er: Jessica Williams, Karina Sletten, Aleksander Johan Andreassen, Trude Bekk & Tom Teulon, Erina Kawachi & Maté Labus, Ana Brotas & Viviana Cárdenas, Runa Sandnes, Lexie Owen, Sarah Sekles, Amina Baker Shubar, Jad El Khoury, Lill Yildiz Yalcin, Sarah S., Amalie Risom Nyrup, Merete Røstad og Anna Carin Hedberg & Ebba Moi. Kurator: Trygve Ohren