Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Åpner om ett år

Nasjonalmuseet åpner 11. juni, 2022, kunne direktør Karen Hindsbo fortelle på pressekonferanse fredag.

Publisert 11. juni 2021
Foto: Nasjonalmuseet/Ina Wesenberg

– Disse ordene har jeg lenge gledet meg til å si. 11. juni 2022 slår vi endelig opp dørene for det nye Nasjonalmuseet, sier Karin Hindsbo, direktør i Nasjonalmuseet, referert i en pressemelding fredag.

Hindsbo og kulturminister Abid Raja lanserte åpningsdatoen fra Lyshallen på toppen av bygget.

Over 5000 verk fra samlingen, utstillinger, spise- og serveringssteder, museumsbutikk, takterrasse, formidlingsverksteder og Nordens største kunstbibliotek venter publikum når museet åpner i Oslo neste år, skriver museet.

Det nye signalbygget i Oslo sentrum er tegnet av arkitektene Kleihues+Schuwerk.

– 11. juni 2022 blir en merkedag i norsk kulturhistorie. Landet har fått en ny storstue for kunst og kultur, ikke bare for vår generasjon, men for fremtidige generasjoner. Vi er mange som ser frem mot at Nordens største kunstmuseum åpner, og nå kan nedtellingen virkelig begynne, sa kulturminister Raja.

Ny styreleder ved AHO

Kunnskapsdepartementet har pekt ut ny styreleder og nye styremedlemmer ved AHO frem til 2025.

Publisert 30. juni 2021
AHO har fått ny styreleder og nye styremedlemmer frem til 2025. Foto: Jaro Holland Statsbygg

Det er Lisa Cooper som blir ny styreleder ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) i kommende periode, frem til 2025. Cooper er administrerende direktør i konsulentselskapet Catalysts og har tidligere sittet som styremedlem ved AHO.

– Lisa Cooper er ein dyktig og engasjert styreleiar med svært god kjennskap til AHO. Eg trur det nye styret vil bidra til å styrke AHO som høgskole, og arbeide for forsking og eit enda tettare samarbeid med næringslivet og offentleg sektor til beste for studentane, sier forskings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Den nye styrelederen får følge av de nye styremedlemmene Bård Folke Fredriksen (administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund); Mathilde Aggebo (rektor ved Designhøyskolen, Det Kongelige Akademi København) og Jacob Aars (professor og leder for institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved UiB).

Styret har totalt 11 medlemmer, og består utenom Kunnskapsdepartementets fire eksterne styremedlemmer (samt to vararepresentanter) av ansatte og studenter ved AHO.

Perioden varer fra 1. august 2021 til 31. juli 2025.

Landskapsarkitekter forenes

Landskapsarkitektene i Østengen/Bergo og Gullik Gulliksen slår seg sammen for å styrke sin markedsposisjon.

Publisert 29. juni 2021
Fem sammenslåtte eiere. Fv: Johanna Göranson (GG), Kari Bergo (ØB), Ann Kristin Viken Almås (ØB), Heidi Borgersen (GG) og Marit Reisegg Myklestad (ØB). Foto: privat

– Målet er å styrke markedsposisjonen og bygge en mer robust enhet, sier de daglige lederne Kari Bergo og Heidi Borgersen i henholdsvis Østengen & Bergo AS og Gullik Gulliksen AS i en felles pressemelding.

Etter lengre samtaler mellom firmaene er det nå inngått en avtale om å starte opp i et felles firma fra og med 1. januar, 2022.

Målet er, ifølge meldingen, å kunne som samlet enhet påta seg flere og større oppdrag innen landskapsarkitektur i tiden som kommer, og å få på plass en effektiv og solid organisering av virksomheten. Kari Bergo vil bli det nye firmaets daglige leder.

AHO med stor digital utstilling

AHO med stor digitale utstilling av studentarbeid. Utstillingen er åpen frem til 18. juli.

Publisert 23. juni 2021

Alle studentene ved arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) stiller i år arbeidet sitt ut digitalt. I tillegg til den klassiske diplomutstillingen presenteres arbeidet til resten av skolens studenter ut under vignetten «Studio».

AHO skriver følgende om utstillingen: «Våren 2021 har vært et rart og krevende semester for alle og det er derfor med mye stolthet, vi nå presenterer alle arbeidene til alle våre utmerkede studentprosjekter – fra førsteårsstudenter til årets diplomstudenter».

Hele utstillingen er tilgjengelig her.

Åpent for innspill

Kommunal- og moderniseringsdepartementet inviterer alle til å komme med innspill om hvordan vi kan få bedre arkitektur.

Publisert 23. juni 2021
​Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H), vil ha inspill fra folket til ny arkitekturpolitikk. Foto: Torbjørn Tandberg/KMD

Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H), lanserte tidligere i sommer sitt eget innspillsforum. Forumet skal gi konkrete råd og vise hvordan handlingsrommet i plan- og bygningsloven best kan utnyttes for å fremme varige løsninger for mennesker og miljø. initiativet kom etter vårens mange debatter om arkitekturopprøret.

Nå søker imidlertid regjeringen også innspill fra folk flest. Astrups departement inviterer alle til å komme med innspill om hvordan arkitektur kan bidra til bedre bokvalitet og gode nabolag i hele landet.

Med en grense på 500 ord legges det opp til at privatepersoner og organisasjoner skal formulere svar på følgende spørsmål:

«Hvordan kan vi sikre bokvalitet og gode nabolag i byer over hele landet, hva er det som gir varige og inkluderende kvaliteter, og hvordan får vi til gode samspill mellom private og offentlige aktører? Hvordan sikre at det som bygges er bærekraftig, både sosialt, økonomisk og miljømessig?»

Innspillene kan sendes inn her. Siden er åpen frem til 30. september 2021.

Vant idékonkurranse

Asplan Viak og Longva arkitekter vinner idékonkurransen om nytt, mulig hovedkontor for Viken fylkeskommune i Bærum.

Publisert 23. juni 2021
Prosjektet «V for Viken», av Asplan Viak og Longva Arkitekter, vant idékonkurranse om nytt bygg for Viken fylkeskommune i Sandvika, Bærum. Illustrasjon: Asplan Viak

Viken fylkeskommune har avholdt idékonkurranse for å fremskaffe det beste konseptet for nytt hovedkontor for fylkeskommunen i Sandvika, Bærum. Asplan Viak og Longva arkitekter vant konkurransen med prosjektet «V for Viken».

– Løsningsforslaget er et spennende forslag og danner et godt grunnlag for det videre arbeidet, sier Halvard Ingebrigtsen, fylkesråd for finans og administrasjon, i en pressemelding fra Viken.

Evalueringsgruppen som vurderte de innkommende forslagene, mener at «V for Viken» er det løsningsforslaget som har besvart tildelingskriteriene best.

– Utkastet viser en meget god løsning for den bymessige situasjonen i Sandvika nord, og løsningsforslaget dyrker kontrasten mellom den urbane og solfylte plassen mot jernbanen og den naturlige, våte og skyggefulle elveparken mot Rønne elv og Engervannet, heter det i en uttalelse.

Det er lagt vekt på å utforme et bygg som skaper attraktive og fleksible arbeidsplasser og gir kvaliteter til offentligheten på gateplan, sier Knut Longva, partner i Longva arkitekter.

– Dette er en prestisjefylt kontrakt og det er utrolig gøy å få tilliten fra Viken fylkeskommune. I konseptet som er utformet har arkitektene hos oss i samarbeid med Longva arkitekter fokusert på en funksjonell, moderne og fleksibel arbeidsplass, som kan gi en felles identitet for både Viken fylke og Sandvika.

Arkitema kjøper svensker

Arkitema kjøper KUB arkitekter i Gøteborg. Dermed får de sitt tredje kontor i Sverige og sitt sjette i Norden.

Publisert 22. juni 2021
Arkitema kjøper KUB arkitekter. Her fra venstre: Jørgen Bach, markedsdirektør i Arkitema, Karl Axel Johannesson, Peje Persson, Håkan Trygged, alle tre medeiere i KUB, Susan Schack, operasjonsdirektør i Arkitema Sverige og Thomas Kveiborg daglig leder i Arkitema. Foto: Arkitema

Det danske arkitektfirmaet Arkitema har en strategisk visjon om å »være sterkt tilstede på viktige lokale markeder i Skandinavia». Med mandagens oppkjøp av Gøteborg-kontoret KUB arkitekter følger de opp denne visjonen.

Arkitema har allerede store prosjekter og eget prosjektkontor i Gøteborg. Danskene har også lenge planlagt å styrke seg på den svenske vestkysten. Målet er, ifølge en pressemelding, at KUB arkitekter i samarbeid med Arkitema skal »styrke sine kompetanseområder og sin lokale tilstedeværelse på et marked preget av høy konkurranse og stadig forandring».

– KUB arkitekter tilfører stor verdi, både med sin høye arkitektoniske kvalitet og sin posisjon på markedet. De skaper spennende og vakker arkitektur, de har en bred virksomhet og mange interessante prosjekter på gang. I tillegg kan vi også koble KUBs ingeniørkompetanse inn i prosjektutviklingen fra starten i en integrert designprosess, sier Jørgen Bach, markedsdirektør i Arkitema.

Oppkjøpet vekker også begeistring hos KUB arkitekter:

– Som arkitekter ønsker vi å kunne jobbe med interessante prosjekter og tiltrekke de beste medarbeiderne. Derfor føles det naturlig å være en del av et arkitektfirma som deler våre verdier, slik at vi kan ta enda bedre vare på kundene våre. Med Arkitema kan vi utvikle virksomheten med våre talentfulle ansatte og de verdiene og det arbeidsmiljøet vi føler at KUB står for,» sier Karl-Axel Johannesson, en av KUBs grunnleggere.

KUB arkitekter jobber med alt fra planlegging og bygningsarkitektur til innredning, og har både arkitekter og ingeniører blant sine ansatte. Siden firmaet ble grunnlagt i 2001, har de vunnet flere utmerkelser og priser for sin arkitektur, blant annet Sveriges største arkitekturpris, Kasper Salin-prisen.

Arkitema ble grunnlagt i Aarhus i 1969 og eies i dag av COWI. Arkitektfirmaet har over 600 ansatte fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.

Ny journalredaktør

Sten Gromark blir ny redaktør for tidsskriftet Nordisk arkitekturforskning, The Nordic Journal of Architectural Research.

Publisert 21. juni 2021
​Sten Gromark, professor emeritus i arkitektur ved Chalmers Tekniska Høgskole i Gøteborg.

Professor emeritus i arkitektur ved Chalmers Tekniska Høgskole i Gøteborg, Sten Gromark, blir ny redaktør for tidsskriftet Nordisk arkitekturforskning, The Nordic Journal of Architectural Research.

– Jeg vil videreutvikle tidsskriftet som et sted for kunnskapsutveksling både på teoretisk og praktisk nivå, sier Gromark til Arkitekten.se.

– Det er viktig å vise frem forskning som bransjen finner relevant og engasjerende. Samtidig er det viktig å vise at også doktorgradsstudenter bidrar med betydelig ny forskning som er etterspurt i samfunnet. Jeg vil også trekke frem grenseoverskridende og tverrfaglig forskning, sier han videre.

Tidsskriftet utgis av norske Sintef Academic Press, og er tidsskriftet til The Nordic Association of Architectural Research. Journalen regnes som den mest prestisjetunge i Norden for arkitekturfeltet og er ranket som et såkalt «level 2»-tidsskrift. Gromark blir medredaktør sammen med svenske Magnus Rönn og Marius Fiskevold ved NMBU.

Åpner om ett år

Nasjonalmuseet åpner 11. juni, 2022, kunne direktør Karen Hindsbo fortelle på pressekonferanse fredag.

Publisert 11. juni 2021
Foto: Nasjonalmuseet/Ina Wesenberg

– Disse ordene har jeg lenge gledet meg til å si. 11. juni 2022 slår vi endelig opp dørene for det nye Nasjonalmuseet, sier Karin Hindsbo, direktør i Nasjonalmuseet, referert i en pressemelding fredag.

Hindsbo og kulturminister Abid Raja lanserte åpningsdatoen fra Lyshallen på toppen av bygget.

Over 5000 verk fra samlingen, utstillinger, spise- og serveringssteder, museumsbutikk, takterrasse, formidlingsverksteder og Nordens største kunstbibliotek venter publikum når museet åpner i Oslo neste år, skriver museet.

Det nye signalbygget i Oslo sentrum er tegnet av arkitektene Kleihues+Schuwerk.

– 11. juni 2022 blir en merkedag i norsk kulturhistorie. Landet har fått en ny storstue for kunst og kultur, ikke bare for vår generasjon, men for fremtidige generasjoner. Vi er mange som ser frem mot at Nordens største kunstmuseum åpner, og nå kan nedtellingen virkelig begynne, sa kulturminister Raja.

Mikrohus på høring

Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H), vil forenkle byggereglene for mikrohus. Oppføring av mikrohus på bebygd eiendom skal ikke kreve bruk av ansvarlig foretak, heter det i høringsforslaget.

Publisert 11. juni 2021
Regjeringen myker opp regelverk for mikrohus. Her illustrasjon av mikrohus fra 2017-planene for Ormsundveien økogrend (Eriksen Skajaa arkitekter). Illustrasjon Eriksen Skajaa arkitekter

– Vi ser at flere ønsker å bo i mikrohus, og at dagens regelverk ikke er tilpasset denne boformen, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H), som nå vil forenkle byggereglene for slike hus. Det var bygg.no som først skrev om saken.

Astrup og regjeringens forslag innebærer forenklede regler i byggteknisk forskrift (TEK17) og byggesaksforskriften (SAK10), skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding.

– Mikrohus skal være gode boliger for folk som ønsker å bo kompakt. Mikrohus skal være et supplement til dagens boligmasse. Dette er en internasjonal trend som også brer seg i Norge. De krever mindre bruk av bygningsmaterialer og tomter. Det kan gi rimeligere og mer miljøvennlige boliger, sier Astrup i pressemeldingen.

Forslaget åpner for at mikrohus kan få unntak fra en rekke krav i TEK17, slik at kravene for mikrohus i hovedsak blir de samme som kravene til fritidsbolig. Dette omfatter blant annet unntak fra krav til tilgjengelighet. Mikrohus må likevel oppfylle grunnleggende krav til helse og sikkerhet.

Høringsforslaget inneholder også en definisjon av mikrohus, slik at det skal bli enklere å vite hvilke regler som gjelder. Forslaget omfatter mikrohus som skal benyttes til boligformål, enten det er fast fundamentert i grunnen, står på hjul eller på tilhenger. Skal et hus eller en vogn benyttes som permanent bolig, må den oppfylle kravene til bolig i TEK17. De forenklede reglene gjelder for frittliggende mikrohus til boligformål, med et maksimalt bruksareal på inntil 30 m2.

De nye reglene innebærer også at oppføring av mikrohus på bebygd eiendom ikke skal kreve bruk av ansvarlige foretak, og å unnta mikrohus fra kravet om uavhengig kontroll. Dette kan åpne for større egeninnsats i byggeprosessen og gi økonomiske besparelser, heter det.

Forslaget sendes på høring fra Direktorat for byggkvalitet (DiBK) med høringsfrist 9. september. Les mer om høringen her.

Ønsker nye komitékrefter

Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) trenger nye folk til flere komiteer. – Et tillitsverv i landsforbundet er både lærerikt og inspirerende, heter det i en uttalelse.

Publisert 9. juni 2021
Generalsekretær i NAL, Kari Bucher, søler aktive medlemmer til flere viktige verv i forbundet. Foto: NAL

Medlemmene og deres engasjement er kjernen og livsgrunnlaget i NAL, sier generalsekretær Kari Bucher.

Anledningen er at NAL søker aktive medlemmer til flere komiteer. Komiteemedlemmene skal helst ha god geografisk spredning og gode nettverk.

Medlemmer som deltar i komiteer, debatter og verv, gjør NAL til en sterk og levedyktig organisasjon – og vi håper flere velger å delta aktiv, og deler din kunnskap og engasjement med organisasjonen, sier Bucher.

De konkrete vervene hvor NAL i år behøver medlemmer er følgende:
Pris og stipendkomiteen – 1 nytt medlem
Kontrollkomiteen – 1 nytt medlem
Komiteen for etikk og tvister – 2 nye medlemmer
Valgkomiteen – 1 nytt medlem

Funksjonstid for vervene er tre år, fra representantskapets møte 24. september.

For mer informasjon om vervene, se her.

Trafikkstøy i boliger

Støy rammer stadig flere, og i 2019 var tallet det høyeste på 20 år. Rundt 38 prosent er utsatt for støy fra veitrafikk, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Publisert 9. juni 2021
Støy fra veitrafikk er et voksende problem i norske hjem, viser nye tall fra SSB. Her motorvei i Spania. Foto: Carabo Spain/Pixabay

Statistisk Sentralbyrå (SSB) offentliggjorde denne uken nye tall for støy i norske boliger. Disse tallene er fra 2019 og viser at stadig flere er utsatt for støy.

Veitrafikk er den desidert største kilden til støyplager i Norge. Tallen viser at om lag to millioner innbyggere var utsatt for støy over 55 desibel fra trafikk i 2019. Det er 800 000 flere enn i 1999.

Antall støyplagede fra jernbane og luftfart var henholdsvis 61 900 og 42 800. Til sammen var rundt 55 000 utsatt for støy fra industri og annen næringsvirksomhet i 2019.

I en pressemelding onsdag påpeker SSB at «støy anses som en forurensning etter forurensningsloven. Den kan påvirke helsen og kan bidra til mistrivsel og mindre velvære». Stortinget har derfor vedtatt at støyplagen i Norge skal reduseres.

Det pekes på flere grunner til at støy fra veitrafikk har eskalert. Generell befolkningsvekst og trafikkvekst er den mest åpenbare grunnen. «På den andre siden vil endringer i fartsgrenser, omlegging av veier og ulike støyskjermingstiltak også kunne bidra til å redusere støy», skriver SSB.

Afags studentpris lansert

Konkurransen for årets Afag-pris er nå lansert. Temaet for 2021 er fellesskap.

Publisert 8. juni 2021
Temaet for årets Afag-pris er «Felleskap». Her glade vinnere av Afagprisen 2020. Trioen Lise Haarseth, Tilde Thorleifsson og Bettina Barlinn (1.plass) til venstre og Elisabeth Dybdahl (3. plass) til høyre. Bas-student Katie Åtland (2. plass) deltok via nett. Foto: Eli Kindervaag/Afag

Etter et år i isolasjon og mangel på nærhet, er behovet vårt for fellesskap synligere enn på lenge. Afag ønsker derfor å framheve hvor viktige fellesskap er og hvordan de påvirker mennesker, miljø og samfunn. Derfor er temaet for Afag-prisen 2021 felleskap.

Temaet er gitt av studentutvalget i Arkitektenes fagforbund, og ønsket er å fokusere på hvordan fellesskap oppleves og kan forstås av arkitektur- og designfagene. Deltaker må være student eller ha vært student i 2021, for å kunne delta.

I utlysningen heter det følgende: «Fellesskap kan oppleves på flere mulige måter og i forskjellige kontekster. Vi har alle et behov for å være en del av et fellesskap, men får tilfredsstilt behovet på ulikt vis. I dagens digitale verden og muligheter for reise, kan vi være del av et fellesskap på tvers av landegrenser og hav, samtidig som vi kan opprette fellesskap i våre nærmeste omgivelser».

Afag-stiller også følgende spørsmål i konkurransen: «Hvordan kan kunst, arkitektur og design se på fellesskap? Kan vi bruke noen av fagkunnskapene våre til å bygge og styrke fellesskap? Hvordan ser et fellesskap ut?»

Konkurransen er åpen fra og med 8. juni. Innleveringsfristen er 1. september.

Bidragene sendes til Kristina Kjønigsen, organisasjonsrådgiver i Afag: kristina@afag.no.

For mer informasjon om prisen og innleveringskriterier. Se her.