Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Bli med på lydvandring!

Oslo arkitektur-triennale søker deltakere som vil være med i produksjonen av en lydvandring til høstens triennale.

Publisert 23. april 2019
Oppdag Oslo og bli med å lage lydvandring til ​Oslo arkitekturtriennale. Foto: zURBS

Deltakerne får være med på en oppdagelsesferd i Oslos gater. Utstyrt med en lydopptaker, en spill-manual og et kart, blir grupper på 4-5 deltakere oppfordret til å stille spørsmål ved bygninger, gater, mennesker og plasser de møter på sin vei: Hvordan vil du bo? Hva vil du gjerne se bygget her i 2052? Hvilke sosiale normer påvirker adferden din på dette stedet? Hvem har høyest stemme når det gjelder byutviklingen i dette området?

Samtalene, fortellingene og diskusjonene vil bli tatt opp via lydopptakerne, og lydfilene vil bli brukt til å skape en performativ lydvandring - et slags dokumentarteater hvor byrommet er scenen og publikum selv er med som formidlere av forestillingen. Lydvandringen blir en del av hovedprogrammet til Oslo arkitekturtriennale 2019 og vil også dokumenteres i en lydbasert utstilling på ROM for kunst og arkitektur. 

Det vil være to muligheter til å delta i produksjonen:

Lørdag 4. mai kl. 12.00-14.00. 

Lørdag 11. mai kl. 12.00-14.00.

Oppmøte: Oslo sentrum (sted kommer)

Vil du være med? Meld deg på her: https://bit.ly/2GhknEc. NB. Begrenset antall plasser. Første til mølla gjelder.

Prosjektet er et samarbeid mellom kunstnerkollektivet zURBS, Oslo arkitekturtriennale, Nasjonalmuseet og ROM for kunst og arkitektur.

Oslo bys arkitekturpris stiller ut

Se årets ni nominerte og avsløringen av de tre finalistene til Oslos arkitekturpris.

Publisert 5. september 2019
Badstuflåten i Oslofjorden er blant de nominerte til Oslo bys arkitekturpris 2019. Foto: Becky Zeller

Oslo bys arkitekturpris vil hedre ny arkitektur som er et tilskudd til byen og den utviklingen. Målet med prisen er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i Oslo. Nylig ble de 25 kandidatene til prisen i 2019 offentliggjort, og nå skal 25 kandidater bli til ni nominerte. Kommunen byr dermed inn til utstilling av de utvalgte, der også de tre finalistene vil bli avslørt.

Utstillingen åpner på Fridtjof Nansens plass den 13. september kl. 16.00, og er gratis for alle. Utstillingen varer til 27. oktober 2019.

Norconsult med oppkjøp i Danmark

Rådgivingsselskapet vil bli større i Norden og kjøper KHS Arkitekter.

Publisert 4. september 2019
Fra venstre: Mads H. Lund – KHS, Thomas Bolding Rasmussen – Norconsult, Jess Kofoed Sørensen – KHS, Jacob Ilsøe – Norconsult, Lotte Larsen – KHS, Hans Henrik Linde – KHS, Morten Rønne Nilsen – KHS, Egil Gossé – Norconsult. Foto: Norconsult

Oppkjøpet av KHS Arkitekter i Danmark er del av Norconsults strategi for å styrke selskapets tilstedeværelse i Norden, ifølge en pressemelding fra selskapet. Etter kjøpet får Norconsult cirka 20 nye medarbeidere i Danmark og har nå om lag 220 rådgivere innen byggevirksomhet totalt i Danmark.

– Nå vil vi i større grad kunne levere flere tverrfaglige og helhetlige tjenester, sier administrerende direktør for Norconsult i Danmark, Thomas Bolding Rasmussen, i meldingen.

KHS og Norconsult har tidligere samarbeidet på flere prosjekter. Administrerende direktør i KHS Arkitekter, Jess Sørensen, fortsetter som direktør i KHS. Dagens partnergruppe i KHS vil fortsatt være en sentral del av den danske virksomheten, ifølge meldingen.

– For oss er det et naturlig steg å bli en del av en større virksomhet, og det gjør at vi vil kunne levere bredere og enda bedre tjenester til kundene våre, i en bransje der tendensen går mot «ett kontaktpunkt», sier Sørensen.

Norconsult har 3 800 medarbeidere, hvorav om lag 2 750 i Norge. De har i over 100 kontor i Norge og internasjonalt. Hovedkontoret ligger i Sandvika utenfor Oslo. Selskapet er eid av medarbeiderne.

Valgkamp hos Grape Architects

Oslo-kontoret fortsetter sin Forkostlab-serie, denne gang med valgkampspesial om byutviklingen i Oslo.

Publisert 22. august 2019
Ellen de Vibe er ordstyrer når Oslo-politikerne møtes til dyst hos Grape Architects. Foto: Plan- og bygningsetaten

«Vi ønsker å utfordre noen av partiene på hvor de står i ulike byutviklingsspørsmål og inviterer til debatt,» skriver Grape på sin nettside. Tidligere byplansjef Ellen De Vibe skal borre i partienes politiske ambisjoner for tema som boligbygging, Fjordbyen, Marienlyst, utviklingsretninger og annet.

I panelet sitter: Hanna E. Marcussen, MDG, Camilla Wilhelmsen, Frp, Espen Ophaug, Venstre, Anders Røberg-Larssen, Arbeiderpartiet og Pia Farstad von Hall, Høyre.

Tid og sted: Tirsdag 27. august, kl. 8.00-9.30, Ruseløkkveien 14. Dørene åpner kl 7:45, med kaffe, croissanter og faglig mingling.

Vennligst signer her, sier Bygg21

Gjennom stor signaturkampanje forplikter bedrifter innen bygg og eiendom seg til å jobbe mer kostnadseffektivt og bærekraftig.

Publisert 14. august 2019
De første signaturene kom i havn under Arendalsuka. Foto: Bygg21

Signaturkampanjen i regi av Bygg21 ble lansert på Arendalsuka på tirsdag, og er allerede undertegnet av aktører som Veidekke, Asplan Viak, NTNU og Grønn Byggallianse. 

Sekretariatet for Bygg21 har, sammen med et stort antall sentrale personer i næringen, definert beste praksis og utviklet praktiske råd som bedriftene nå oppfordres til å ta i bruk. Ved å undertegne forplikter bedriftene til følge anbefalingene om å redusere kostnader, sikre raskere boligbygging og sørge for at en av Norges største vekstnæringer utvikler seg på en effektiv og bærekraftig måte, heter det i en pressemelding fra Bygg21.

- Beste praksis utviklet av Bygg21 vil hjelpe oss i arbeidet med å industrialisere mer, få ned kostnadene og bygge kvalitetsboliger til fornuftige priser, sier Daniel K. Siraj, konsernsjef i OBOS, i den samme meldingen.

I Arendal arrangerer Bygg21 en idémyldring for bransjeaktører som inviteres til å dele erfaringer med bruk av beste praksis. Målet er å samle 400 underskrifter.

- Selv om bransjeaktørene konkurrerer seg imellom, har alle et felles ansvar for å videreutvikle næringen til beste for oppdragsgivere, kunder, medarbeidere og samfunn. Bygg21 bidrar til å forene oss om de viktigste utfordringene, sier Jon Sandnes, leder i Byggenæringens Landsforening (BNL) i pressemeldingen.

BNL, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) og Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) har allerede forpliktet seg til å oppfordre sine medlemmer til å signere, heter det videre.

Signaturkampanjens hjemmeside finner du her.

Smartest i landet her

Statens vegvesen har kåret Stavanger til Norges smarteste by. De vant for «offensivt og nytenkende arbeid innen mobilitet». Bodø, Sauda og Kongsberg fikk hedrende omtale.

Publisert 14. august 2019
Stavanger har fått Statens vegvesens mobilitespris 2019 for sitt smart-byarbeid. Foto: Alexey Topolyanskiy – https://unsplash.com/photos/YTZ2SYW_-fQ, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49816177

– Stavanger har utvist modighet og nytenking. Gjennom samhandling og helhetlig arbeid med areal, transport og by- og tettstedsliv har byen løftet mobiliteten i en mer bærekraftig retning. De deler sine erfaringer og får andre med, sa samferdselsminister Jan Georg Dale da han delte ut Mobilitetsprisen 2019 under Arendalsuka på mandag, ifølge et presseskriv fra Statens vegvesen.

Statens vegvesen deler ut Mobilitetsprisen til «smarte og bærekraftige byer» for å synliggjøre og spre kunnskap om ny utvikling. Smarte byer-arbeidet favner vidt. Men i denne kåringen er det smart og bærekraftig mobilitet som er i fokus, skriver de.

Bodø, Sauda og Kongsberg kommune fikk diplom og hedrende omtale. Alle tre har ifølge juryen gjort et imponerende mobilitetsarbeid.

Smarte byer er bærekraftig og bidrar til at de politiske målene i Nasjonal transportplan kan nås, ifølge vegdirektør Bjørne Grimsrud som peker ut delemobilitet, kombinert mobilitet, kollektivtransport, gåing, sykling, næringslivets transporter og automatisering som deres fokusområder.

Grimsrud ledet juryen som inkluderer fagfolk fra KS, ITS Norge og Entur.

Se Nasjonalmuseet med Schuwerk

Norsk murdag retter søkelyset mot det nye Nasjonalmuseet. Arkitekt Klaus Schuwerk forteller.

Publisert 9. august 2019
Arkitekt Klaus Schuwerk. Foto: Ken Opprann/Statsbygg

Norsk murdag 2019 byr på et innholdsrikt program, også sett med arkitektøyene. Onsdag 11. september kommer en rekke foredragsholdere til Felix konferansesenter på Aker Brygge, deriblant Svein Lund fra Lund Hagem Arkitekter; Ida Winge Andersen fra Rebuilding AS og Ellen M. Devold, partner i Kulturminnehjelp.

Hovedtema for murbransjens fagdag er det nye Nasjonalmuseet, og under tittelen «Et lavmælt, men monumentalt bygg» vil hovedarkitekt Klaus Schuwerk fra kontoret Kleihues + Schuwerk fortelle om prosessen bak det kontroversielle bygget.

Påmelding her.

Arkitektbedriftene i Arendal

Byråd Hanna Marcussen og flere andre parti-politikere stiller når Arkitektbedriftene inviterer til debatt under Arendalsuka.

Publisert 9. august 2019
Direktør i Arkitektbedriftene i Norge, Egil Skavang. Foto: Arkitektbedriftene

Tema er arkitektur som strategisk verktøy i samfunnsutviklingen. Det blir først tre innlegg:

  1. Hanna Markussen, MDG – Arkitekturpolitikk i Oslo og behovet for en byarkitekt
  2. Ingunn Hylen, Trafo Arkitektur – Om Arendal sentrum, enhetlig og felles planlegging
  3. Egil Skavang, Arkitektbedriftene – Om kompetanse og arkitekturens verdi i samfunnet

Påfølgende debatt

  • Liv Kari Eskeland (H)
  • Siri G. Staalesen (AP)
  • Hanna Marcussen (MDG)
  • Christian Eikeland (FrP)
  • Ingunn Hylen (Trafo arkitektur)
  • Egil Skavang (Arkitektbedriftene)

Debatten finner sted mandag 12. august, Arendal Kino sal 3, kl. 17:30-19:00. 

Nasjonal veiviser for Smartby

Doga, Smartbyene og Nordic Edge rydder i smartby-jungelen.

Publisert 9. august 2019
Foto: Tim Gouw/ Unspash/Doga

«Norske kommuner får endelig én nasjonal veiviser for sine mange smartbysatsinger,» heter det i en pressemelding. Nå skal Design og arkitektur Norge (Doga), kommunenettverket Smartbyene og Nordic Edge lansere et nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn.

– Ved å bli enige om hva vi legger i begrepet smartby, hva det betyr og hva det kan bidra til, øker vi sjansen for å lykkes med å bygge bærekraftige, produktive og tilpasningsdyktige kommuner for fremtiden, sier Malin Kock Hansen, prosjektleder i Doga i pressemeldingen.

Veikartet skal utgjøre et felles verdigrunnlag – ett sett med prinsipper og målbilder som kommuner og andre aktører kan jobbe etter. En av hovedmålsetningene er å få til mer og bedre samarbeid på tvers av sektorer, fagmiljøer og organisasjonskart.

– Vi må tenke i nye baner for å lykkes med den grønne omstillingen og samtidig legge til rette for næringsutvikling og verdiskaping. Smartbykonseptet kan hjelpe oss med nå målene våre, men da må vi tenke og agere helhetlig og integrere smartbyarbeidet i by- og samfunnsutviklingen både lokalt og nasjonalt, sier Kock Hansen. 

Ifølge Kock Hansen ligger det et konkurransefortrinn i den såkalte norske smartby-modellen, der teknologien brukes for å løse konkrete utfordringer med utgangspunkt i innbyggernes behov.

– Verdier som tillitt, gjennomsiktighet og likeverdighet gir en gunstig grobunn for å bygge gode, fremtidsrettede smartbyer, men også for å skalere løsninger internasjonalt, sier hun i pressemeldingen.

Veikartet lanseres under Arendalsuka 2019, som går av stabelen mellom 12. - 17. august.

Nye oppgaver, samme kontor

Jan Olav Horgmo gir seg som daglig leder for Telemarks største arkitektkontor, Børve Borchsenius, etter 21 år i stillingen.

Publisert 8. august 2019
Horgmo trekker fram Bok og Blueshuset på Notodden, som det mest prestisjefylte han har jobbet med så langt hos Børve Borchsenius. Foto: Børve Borchsenius

Horgmo slutter ikke ved kontoret, men har etter eget ønske fått nye oppgaver, skriver avisen Varden i dag.

– Jeg blir 67 år neste år, så nå synes jeg det er riktig at andre overtar og drar lasset videre, sier han til avisen.

Horgmo vil fortsette å jobbe ved kontoret. Men sier til Varden at lederjobben har krevd mye tid og arbeid, og at det framover skal blir mer praktisk arbeid igjen.

– Det kan jo hende jeg vil trappe ned litt, men egentlig handler det mest om å slippe å ha totalansvaret over seg hele tiden, sier han videre.

Norges eldste kontor

Børve Borchsenius ble startet av arkitekt Halldor Larsen Børve i 1889, og er Norges eldste arkitektkontor med 130 års sammenhengende virksomhet. Ifølge avisen er de også størst i Telemark med 31 ansatte.

Kontoret står bak bygninger som Dalen Hotel, Porsgrunn Rådhus og Vår Frue kirke i Porsgrunn.

Fra sin tid ved kontoret trekke Horgmo fram Bok og Blueshuset på Notodden, som det mest prestisjefylte han har jobbet med. Oppdraget vant de gjennom en åpen, internasjonal konkurranse.

Vinn en arkitekt

Har du enebolig bygget mellom 1950 og 1990, samt planer om oppgradering og etter-isolering? Forskningsprosjektet OPPTRE tilbyr deg arkitekthjelp.

Publisert 6. august 2019
Illustrasjonsfoto: Jiri Havran

For å kunne delta i konkurransen om en arkitekttegning må man svare på noen spørsmål, legge ved bilder og helst tegninger av huset ditt, og sende inn innen 15. august 2019.

Det er SINTEF som eier forskningsprosjektet OPPTRE, som sammen med blant andre forskningspartner NTNU skal se på energi-oppgradering av småhus i tre til nesten null-energinivå. Målet er å foreslå et nivå for renovering av boliger mot nesten nullenergibygg (nZEB). Det skal utvikles kostnadseffektive konsepter og løsninger med høy arkitektonisk kvalitet og godt inneklima, som også har et lavt klima-fotavtrykk. Arkitektkonkurransen er sentral i arbeidet, heter det i en pressemelding.

– Å delta innebærer å stille boligen til disposisjon for arkitektkonkurransen. Det betyr for det første å gi oss tilgang til informasjon om huset. Videre ønsker vi å komme på besøk for å intervjue deg/dere om hvordan huset fungerer i dag og om hvilke planer dere har for oppgraderingen, sier seniorforsker i SINTEF, Anne Gunnarshaug Lien.

I løpet av konkurranse-perioden må man også være i dialog med arkitekt-teamene om ønsker og behov for oppgradering av huset. Til gjengjeld vil du og din familie få et arkitekttegnet skisseforslag. Forslaget vil være kostnadsberegnet, og det blir gitt en grundig vurdering av mulighetene for oppgradering av huset med forbedret energistandard, bokvaliteter og arkitektonisk uttrykk.

Prekvalifisering for arkitekter vil bli utlyst på Doffin i september. Arkitektkonkurransen gjennomføres i samarbeid med Enova og NAL.

For mer informasjon og påmelding, sjekk lenke her.

Mad starter Mud

Kontoret starter landskapsarkitektfirma med base i Bergen. Selskapet skal hete Mud AS.

Publisert 20. juni 2019
Lederen for Mad i Bergen, Tordur Bryngeirsson, er for tiden både på flyttefot til disse nye lokalene på Bryggen, og på jakt etter leder for nysatsingen på landskapsarkitektur. Foto: Mad

De siste to årene har Mad bygget en ny konsernstruktur, skriver de i en pressemelding. I tillegg til arkitektfirmaene i Oslo, Bergen og Stavanger, eier morselskapet Mad AS nå selskaper innen kommunikasjon, Mad Communication, interiørarkitektur, Sane, og produktdesign, Made.

Resultatet for fjoråret ble en omsetning som passerte 100 millioner kroner og et overskudd på 11,6 millioner. 

Leter etter leder

– Det er ikke tilfeldig at vi starter med landskapsarkitektur nettopp i Bergen. Her er det stort behov for en ny aktør, sier leder for Mad i Bergen, Tordur Bryngeirsson, som også er opptatt av å få landskapsarkitektur inn tidligere i prosjektene deres.

Bryngeirsson har oppdraget å finne lederen til det nye landskapskontoret. Et kontor som, ifølge meldingen, skal bli et selvstendig selskap som også kan jobbe for andre arkitektkontor enn Mad og ta oppdrag i hele landet. 

Mad i Bergen flytter

Nylig flyttet de 20 arkitektene i Mad Bergen til Rosenkrantzgate 12, et nyoppusset lokale på 550 kvadratmeter på Bryggen med utsikt over Bergen sentrum. 

Mad Bergen hadde over tre millioner i overskudd i fjor, og kom på sjetteplass på Dagens Næringsliv og Bisnodes Gaselleliste for Hordaland.

Kontoret holder for tiden på med flere prosjekter i Bergen, blant annet på Minde, Nøstet, Kokstad, Damsgård og Åsane. 

Seks nye år for Statsbygg-topp

Statsbyggs administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen får forlenget åremålet med seks nye år.

Publisert 11. juni 2019
Harald Vaagaasar Nikolaisen har fått forlenget åremålet som administrerende direktør i Statsbygg. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Statsbyggs administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen har i statsråd forrige fredag fått forlenget sitt åremål med en ny seksårsperiode, skriver Statsbygg på sine hjemmesider.

Nikolaisen ble ansatt som direktør i Statsbygg 1. juli 2013. Hans første seks år har vært preget av et høyt aktivitetsnivå og milliardprosjekter som planleggingen av nytt regjeringskvartal, flyttingen av veterinærmiljøene til Campus Ås, Livsvitenskapsbygg på Blindern og det det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Samtidig har Statsbygg tatt i bruk ny digital teknologi og metoder både i byggeprosjekter og i eiendomsdriften. I bransjen er Nikolaisen en talsmann for miljøet, seriøsitet i byggebransjen og økt innsats for å ivareta sikkerhet, helse og arbeidsmiljø, heter det videre.

Kommunal- og moderniseringsminister, Monica Mæland, sier i en pressemelding fra departementet at:

– Eg er godt nøgd med korleis Nikolaisen har utøvd sin direktørrolle dei siste seks åra, og glad for at han no går laus på ein ny åremålsperiode, sier Kommunal- og moderniseringsminister, Monica Mæland, i en pressemelding fra departementet.

- De første seks årene som Statsbyggs administrerende direktør har vært interessante og spennende, og vi har sammen fått til mye. Jeg gleder meg til å ta fatt på det neste åremålet i en tid preget av høyt investeringsnivå og spennende utviklingsoppgaver for Statsbygg, uttaler Harald V. Nikolaisen til Byggeindustrien.