Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Familie på fire på 37m2?

Kan en familie på fire bo på 37 kvadratmeter? En ny dansk utstilling setter spørsmålstegn ved definisjonen av den gode bolig.

Publisert 16. november 2021
Tegnestuen Vandkunsten mener vi må lære oss å leve på mindre plass og dele mer. Her fra deres bofellesskap Tinggarden. Foto: Melissa Oernstrup

I utstillingen «Bo bedre bæredygtigt» på Dansk Arkitektur Center i København, kan man se tegnestuen Vandkunstens visjon om hvordan man kan leve mer bærekraftig på mindre plass og i tettere fellesskap. De har laget et hus på 37 kvadratmeter, hvor gjestene får oppleve idéen i praksis.

– Arkitekter har i hele den modernistiske perioden dyrket abstraksjon, coolness og ikoneffekter, ofte i motsetning til kroppens behov for sanselige opplevelser og formgivning som er lesbare og gir mening for brukerne. Vi vil gjerne gi hygge og velvære en større plass i moderne arkitektur og byplanlegging. Med kompakt boligarkitektur i klimavennlige materialer vil vi inspirere til en mindre grådig og mer skånsom bygningskultur, sier Søren Nielsen fra tegnestuen Vandkunsten i en pressemelding.

Må alle barna ha eget rom? Hva om man spiste kveldsmat sammen med andre familier? Utstilling inviterer både barn og voksne til å snakke om og reflektere over hva en god bolig er for dem.

– Hvis alle mennesker i verden skulle bo som vi gjør i Danmark, med 50-60m2 per person, med splitter nye materialer og interiør, så ville det kreve ressursene fra 17 jordkloder. Men vi har bare én. Derfor må vi endre oppfattelsen vår av hva en god bolig er – og det er det Vandkunsten prøver å gjøre i denne utstillingen, forteller kurator Sara Hatla Krogsgaard.

Utstillingen åpner 20. november og står til 18. april 2022.

Går til Dark Bergen

Arkitektene Camilla Vivås og Christian Irgens går fra Asplan Viak og starter opp Dark-kontor i Bergen.

Publisert 23. mai 2022
Arkitekt Camilla Vivås blir daglig leder for Dark Bergen. Hun kommer fra jobb i Asplan Viak. Foto: Dark

Camilla Vivås og Christian Irgens går fra Asplan Viak og starter opp Dark-kontor i Bergen 1. august. Vivås går inn som daglig leder for det nyetablerte kontoret, Irgens blir likeverdig partner.

Begge har hatt en sentral rolle i å etablere arkitektavdelingen på Asplan Viaks bergenskontor over de siste 15 årene, og opparbeidet seg erfaring fra oppdrag for både offentlige og private aktører.

– Det er med stolthet jeg ser tilbake på 15 år i Asplan Viak, og det tverrfaglige fagmiljøet vi har utviklet. Samtidig ser jeg frem til å starte i Dark og bygge opp det nye kontoret. Jeg har fulgt med på Dark i flere år og gleder meg til å konsentrere meg fullt på arkitektur og det arkitekturfaglige, sier Vivås i en pressemelding.

– Det er mye spennende som skjer i Bergen, og arkitektene utgjør her et helt sentralt fagmiljø innen byutvikling, transformasjon og forvaltning av eksisterende bygg og utvikling av nye prosjekter. Nå er vi på jakt etter flere som vil være med på laget, sier Vivås.

Dark Bergen vil være del av Dark Design Group, et tverrfaglig arkitekt- og designhus bestående av Dark Arkitekter, Lark landskapsarkitekter og Zinc interiørarkitekter. Konsernet har 180 ansatte fordelt på fem kontorer i Oslo, Stavanger, Fredrikstad, Drammen og Gdansk.

– Vi ser frem til å starte opp bergenskontoret med Camilla og Christian til høsten. Byen har mye utvikling på gang, og vi har fått spennende henvendelser fra lokale og potensielle nye oppdragsgivere, sier Geir Gustav Hantveit, konsernsjef i Dark Design Group i samme pressemelding.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Stiller ut arkitektonisk etterforskning

Kan arkitekters metoder og verktøy brukes til å avdekke menneskerettsbrudd? En ny utstilling ved danske Louisiana utforsker saken.

Publisert 20. mai 2022
I utstillingen «Forensic Architecture – Vidner» har man rekonstruert åstedet fra et droneangrep i Nord-Waziristan i Pakistan på grensen mot Afghanistan, der fire sivile ble drept. Foto: Oliver Santana

I dag åpner utstillingen «Forensic Architecture – Vidner» på Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk i Danmark. Forensic Architecture er en forskningsenhet som bruker arkitekters metoder og verktøy til å undersøke menneskerettighetsbrudd og forbrytelser begått av stater, utøvende makter, militære og andre virksomheter.

Enheten ledes av arkitekt Eyal Weizman, og inkluderer, i tillegg til arkitekter, billedkunstnere, forskere, softwareutviklere, journalister, jurister og animatører. Forensic Architecture analyserer rom i ordets videste forstand, og ser verden gjennom arkitektens briller. Gjennom visualisering og 3D-tegning dokumenterer de hendelser som har funnet sted.

I utstillingen på Louisiana, som er en del av museets «Arkitekturens værksteder»-serie, presenteres blant annet videoverk og to rekonstruksjoner av åsteder i 1:1-modell, fra Nord-Waziristan i Pakistan på grensen mot Afghanistan, hvor fire sivile i 2012 ble drept i et droneangrep, og en internettkafé i Kassel i Tyskland, der 21 år gamle Halit Yozgat i 2006 ble drept av nynazister.

Utstillingen står fra 20. mai til 23. oktober 2022. Mer info her.

Etterlyser kandidater til Betongtavlen

20. juni er siste frist til å melde på kandidater til Betongtavlen 2022.

Publisert 19. mai 2022
Fjorårets vinner av Betongtavlen ble Trodahl arkitekters enebolig i Sandnes. Nå vil Norsk Betongforening ha kandidater til årets pris. Foto: Trodahl Arkitekter

Betongtavlen tildeles hvert år et byggverk hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte. Nå søker Norsk Betongforening (NB) etter kandidater til 2022-prisen.

– Det er alltid en spennende prosess å få inn forslag til kandidater. Vi legger vekt på at juryen skal gjøre en god vurdering, og da er det viktig med god informasjon fra arkitekt, byggherre og entreprenør, sier Cecilie Hagby, daglig leder i NB i en pressemelding.

Det er Norske arkitekters landsforbund (NAL) og NB som deler ut prisen, og juryen består av to medlemmer oppnevnt av NAL og tre oppnevnt av NB.

Æresprisen ble delt ut første gang i 1961, til Erling Viksjøs Bakkehaugen kirke i Oslo.

Aktuelle kandidater må være ferdigstilt senest sommeren 2022. Forslag sendes til nb@tekna.no innen 20. juni.

Kandidaturet må begrunnes, sammen med bilder og informasjon.

Ny sjef i Sweco Norge

Rasmus Nord blir ny direktør i Sweco Norge.

Publisert 18. mai 2022
Rasmus Nord blir ny direktør for Sweco Norge. Foto: Nicki Twang, Pixel & Co/Sweco

Sivilingeniøren Rasmus Nord blir ny administrerende direktør for Sweco Norge. Han tar over for Grete Aspelund fra 15. august 2022.

- Å lede Sweco er en stor og viktig oppgave, som jeg ser frem til med stor ydmykhet og glede. Behovet for hurtig bærekraftig omstilling av samfunnet gjør at vår kompetanse er viktigere enn noensinne. Jeg vet hva Sweco står for, og har sterk tro på at Sweco-modellen, sier Nord i en pressemelding.

Sweco Norge har den seneste tiden gjort flere oppkjøp av norske arkitektkontorer. Tidligere i mai ble det kjent at de kjøper Arcasa arkitekter. I 2020 kjøpte de Tag arkitekter. Oppkjøpene har gjort Swecos arkitekturavdeling til Norges tredje største arkitektkontor.

Rasmus Nord har jobbet i Sweco i 15 år som blant annet rådgiver innen akustikk, gruppeleder og avdelingsleder før han i 2018 ble utnevnt til divisjonsdirektør for bygg.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Enklere med ombruk

Regjeringen gjør det enklere å selge brukte byggevarer. – Vi må gå fra å være et «bruk-og-kast»-samfunn til å ha en sirkulærøkonomi, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Publisert 18. mai 2022
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil gjøre det lettere å omsette brukte byggevarer. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Regjeringen har bestemt seg for å forenkle regelverket knyttet til ombruk av byggevarer. De nye reglene i forskrift om dokumentasjon av byggevarer (DOK) innebærer at nasjonale dokumentasjonskravene, som retter seg mot den som skal selge byggevaren, i hovedsak fjernes, heter det i en pressemelding fra onsdag.

− For å nå Norges klima- og miljømål må vi gå fra å være «bruk-og-kast»-samfunn til å ha en sirkulærøkonomi basert på tanken om at minst mulig ressurser skal gå til spille. Derfor forenkler vi nå regelverket for å gjøre det lettere å bruke byggevarer om igjen, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp), i en pressemelding.

Norske krav til dokumentasjon av brukte byggevarer har til nå vært strengere enn de danske og svenske. Forslaget innebærer at de norske kravene ligger på samme nivå som de svenske. Samtidig ligger dokumentasjonskravene i byggteknisk forskrift (TEK17), som retter seg mot brukeren av produktet, fast. Det betyr at kravene til helse, miljø og sikkerhet i bygg gjelder på lik linje som i dag.

Gjelsvik viser til at produksjonen av nye byggevarer genererer store utslipp, og byggenæringen skaper også store mengder avfall.

– Næringen er derfor viktig for at Norge skal nå klima- og miljømålene. En av regjeringens fire satsinger for en aktiv bolig- og bygningspolitikk er å sørge for at vi har en klimavennlig byggenæring, sier Gjelsvik.

Han viser også til at en rekke nye bedrifter prøver å etablere seg i ombruksmarkedet. Disse har pekt på hindringer i regelverk gjør det vanskelig og dyrt å selge eller gi bort brukte byggevarer, slik at de kan kjøpes og brukes om igjen.

– Mange ønsker å bruke brukte byggevarer i større grad i sine byggeprosjekter, og flere bedrifter, inkludert mindre oppstartsbedrifter, satser på kjøp og salg av brukte byggevarer, men har opplevd at regelverket har vært en barriere. Sånn kan vi ikke ha det hvis vi skal oppnå verdiskapning, mer effektiv ressursbruk og nå klimamålene gjennom grønn vekst, sier Gjelsvik.

Forskriftsendringen trer i kraft 1. juli 2022.

Arkitekter ut mot fotball-VM

Arkitektene bak Torginitiativet reagerer på at Oslo kommune vil la Qatar-VM få legge beslag på Youngstorget i seks uker.

Publisert 18. mai 2022
Arrangementer som foregår på Youngstorget burde bidra til å bygge opp under torgets identitet knyttet til demokrati og felleskap, mener en rekke arkitekter som står bak Torginitiativet. Foto: Torguka/Øystein Aurlien

«Er kommunen virkelig klar over hvilket signal man sender når man inviterer Qatar-VM til Youngstorget?» Spørsmålet stilles av initiativtakerne bak Torginitiativet, som i et debattinnlegg hos Vårt Oslo stiller seg kritisk til at Oslo kommune lar det autoritære landets fotball-VM få okkupere torget i seks uker, til subsidiert gateleie.

Arkitektene Ragnhild Pedersen Foss og Esbjörn Kjell fra Dark, Arild Eriksen fra Fragment, Stian Schjelderup fra Schjelderup Trondahl, samt Knut Schreiner fra Rodeo og Geir Rognlien Elgvin fra Grape har alle undertegnet innlegget. Sammen med Øystein Aurlien, daglig leder i Yte, står de alle bak Torginitiativet, som har gått sammen om å gi Youngstorget et løft.

«Glemt er vår nye demokrati- og fotballhelt Lise Klaveness, glemt er Oslos borgere, glemt er Youngstorgets historie og identitet. Qatar derimot kan krysse av for at Oslo ga gratis gateleie til å se et svært problematisk mesterskap på torget som burde være viktig for å vise hvor Oslo står», skriver torgforkjemperne.

De mener arrangementer som foregår på torget heller burde bidra til å bygge opp under torgets identitet knyttet til demokrati og felleskap, og vil at byrådsleder Raymond Johansen skal gjøre om beslutningen. «Det er på tide at Byrådsleder Johansen viser hvem som er sjefen i byen», avsluttes innlegget.

Vil endre Bodø-planene

Bodø-arkitekt mener byutviklingen rundt byens nye flyplass bør flyttes.

Publisert 16. mai 2022
Arkitekt Erling Søyland mener det er en bortkastet mulighet å legge rullebanen ved den nye flyplassen i Bodø mot sjøen.

- Dersom prosjektet gjennomføres, er det et rent tyveri fra de kommende generasjonene med bodøværinger og en enorm sløsing av muligheter, sier Bodø-arkitekt Erling Søyland til Avisa Nordland.

Han snakker om prosjektet Ny by – ny flyplass i Bodø, hvor området rundt den nåværende flyplassen er planlagt endret og utviklet. Søyland vil revurdere planene, og bygge den planlagte nye bydelen på sørsiden av flyplassen, hvor den nye rullebanen i utgangspunktet skal ligge.

- Det er et mye flottere område. Her undervurderes nærheten til sjøen. Det hadde vært noe unikt, om man fikk sammenhengende by omtrent rundt hele halvøya, sier Søyland til avisen.

Han oppfordrer politikerne til å ta en tenkepause før det er for sent.

– Forutsetningene har endret seg mye de siste årene. Når vi planlegger så langt fram, har vi tid til å vurdere saken på nytt, sier Søyland til avisen.

Bodø kommunes prosjektsjef Irene Skiri sier imidlertid til Avisa Nordland at prosjektet har vært utredet i lang tid og at løsningen Søyland foreslår ikke lar seg gjennomføre.

Møbel- og designsuksess i USA

For første gang er USA det største eksportmarkedet for norske møbler og interiør, melder Designindustrien.

Publisert 11. mai 2022
Fram Oslo skal vise fram «Skave», designet av Njål Hatteberg, Taran Neckelmann og Ayla Gürsoy i nyetablerte Ytre. Treskrinet vant studentprisen NYCxDesign. Foto: Fram Oslo

– Eksporten av møbler til USA steg med solide 36,5 prosent i fjor. Bransjen og bedriftene har satset tungt og målrettet på det amerikanske markedet i flere år, og nå får vi lønn for strevet, sier Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien, i en pressemelding.

For ti år siden var USA kun det femte største eksportmarkedet for den norske møbelbransjen, men utgjør nå 17,9 prosent av den totale møbel- og interiøreksporten fra Norge. Dermed vippes Sverige ned fra tronen som møbelbransjens største kunde.

– Nord-Amerika er et helt enormt stort marked, og derfor har designindustrien jobbet i fellesskap for å få et fotfeste her. Vi deltar på viktige designmesser og bygger et nettverk av representanter som kjenner markedet og kan koble oss med arkitekter, forhandlere og media. Dette har gitt resultater, sier Sundet.

Nå ønsker Designindustrien å gjenta suksessen i eksportmarkeder som Europa og Asia, og vil jobbe for å få opprettet et eget eksportkontor for norsk design- og ferdigvareindustri. Sundet peker på at et slikt kontor har vært viktig for dansk møbel- og interiøreksport.

– Med et eksportkontor med på laget kunne vi virkelig utvidet satsingen og åpnet opp gigantiske markeder for norske produsenter over hele verden, sier Sundet i pressemeldingen.

I neste uke har Designindustrien invitert med de åtte møbel- og interiøraktørene Eikund, Heymat, Hadeland Glassverk, Volver, Fram Oslo, Figgjo, Lundhs og Sykkylven Stål/Dyfosit til New York for å delta på designmessen ICFF 2022.

Slutter i Tag – satser på proptech

Arkitekt og daglig leder Lars Eirik Ulseth slutter i TAG Arkitekter for å bli med på proptech-satsing.

Publisert 10. mai 2022
Lars Eirik Ulseth slutter som arkitekt og daglig leder i nyoppkjøpte Tag Arkitekter. Foto: Tag Arkitekter

Det er nettsiden Estate Nyheter som melder om arkitekt Lars Eirik Ulseths avgang i Tag Arkitekter for å satse på proptech i selskapet Parallelo.

Sistnevnte har utviklet en programvare som skal hjelpe arkitekter med å generere leilighetsplaner ved bruk av såkalt parametrisk design, som innebærer å bruke algoritmer for å utføre et sett av arbeidsoppgaver innen definerte premisser, skriver Estate.

Parallelo har sitt utspring i Tag Arkitekter, som nylig ble kjøpt opp av konsulentgiganten Sweco.

– Jeg vil sitte som daglig leder i TAG Arkitekter i noen måneder til, og så vil min kollega Morten Longum lede selskapet ut året inntil det blir en del av Swecos arkitektdivisjon. Vi har holdt på med Parallelo i tre år. Vi satt på store prosjekter og modellerte leilighetsplaner. Da må man være rask til å modellere store prosjekter og kunne endre disse. Etter hvert programmerte vi systematisk i det som nå er blitt Parallelo og som ble spunnet ut som eget selskap, sier Ulseth til Estate Nyheter.

Lars Eirik Ulseth skal inn i Parallelo som arkitekt som skal bidra i en salgsfunksjon. Selskapet har nå fire programmerere og to arkitekter (i tillegg til Ulseth), melder Estate.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

«Ungdommens byplan for Moss» vant Statsbyggs studentpris

Statsbyggs studentpris for landskapsarkitektur gikk til Johanne Svendsen Helvik og Elise Gunnes Buan sitt ungdomsprosjekt i Moss.

Publisert 4. mai 2022
«Ungdommens byplan for Moss» ser for både en byst​​ue, et torg og et sjøbad for ungdommen i Moss. Illustrasjon: Johanne Svendsen Helvik og Elise Gunnes Buan

Statsbygg sin pris for beste masteroppgave i landskapsarkitektur fra Norges Miljø- og biovitskapelege universitet (NMBU) er blitt delt ut årlig siden 2012, og har som formål å stimulere til eksperimentelle og nyskapende studium innen landskapsarkitektfaget. Årets pris gikk til oppgaven «Ungdommens byplan for Moss», signert studentene Johanne Svendsen Helvik og Elise Gunnes Buan.

– Oppgåva tek for seg ungdommen sin plass i bybildet på ein svært aktuell måte. Vi ser at einsemd blant unge aukar og at lite fysisk aktivitet er ei utfordring. Dei seinaste åra har òg vist oss kor viktig det er å ta i bruk uteromma som sosiale møteplassar, ikkje minst for ungdom, sier seniorarkitekt og juryleiar Else Bingen Sande i Statsbygg i en pressemelding.

I oppgaven tar studentene for seg tre byrom med ønske om å vise hvordan disse rommene kan inngå i et nettverk av byrom og aktiviteter for ungdom i Moss i sentrum. Forslagene er blitt til gjennom en omfattende medvirkningsprosess, med skolelever fra Moss involvert hele veien.

– Oppgåva er viktig fordi ungdom er ei gruppe som ofte ikkje tek del i medverkingsprosessar. Her har studentane gjennomført eit imponerande stykke arbeid. Medverkingsprosessen er flott dokumentert, og metodikken kan overførast til andre byutviklingsprosjekt, seier Else Bingen Sande.

Lanskapsarkitektene ser for seg både en bystue, et torg og et sjøbad for ungdommen i byen, og berømmes også for sin omfangsrike plan også utenom rent fysiske tiltak, som for eksempel en egen app og lånekort for utstyr og aktiviteter og dessuten ukeplaner med aktiviteter i byrommene.

– Alt dette gjer oppgåva ikkje berre heilskapleg, men òg nyskapande innan faget. Oppgåva er i tillegg svært fint presentert med ein logisk struktur, god lesbarheit og flotte illustrasjonar, sier Else Bingen Sande i Statsbygg.

Mikroklima bra for salget

Link satser på mikroklimaanalyser. Hevder økt forståelse av mikroklima kan øke salgsummen på boliger.

Publisert 26. april 2022
Under arbeidet med et utviklingsprosjekt i Dolviken, Bergen har utbyggere benyttet seg av mikroklima-analyser. Illustrasjon: Beauty and the bit

«Eiendomsutviklere kan både påvirke og utnytte mikroklimatiske forhold som vindstrømmer og sollys for å oppnå best mulige boforhold», heter det i en pressemelding fra Link arkitektur.

En mikroklimaanalyse gir en visuell simulering og beregning i tidlig fase for hvordan et boligområde påvirkes av for eksempel vindforhold og sollys. Dette kan igjen legge føringer for hvordan boliger bør plasseres i landskapet.

«Optimal tilrettelegging i forhold til lys, sol og utsikt øker levestandarden. Dermed økes også salgsverdien på prosjektet», heter det i pressemeldingen. Det vises til en områdeutvikling i Dolviken i Bergen hvor eiendomsutvikler Bybo har justert prosjektet etter de mikroklimatiske forholdene som vindstrømmer og sollys for å oppnå ambisjonen om en grønn landsby.

- Med innovative digitale verktøy kan vi simulere ulike løsninger for å oppnå potensialet i ethvert prosjekt. Vi henter ut kunnskap fra databaserte prosesser og designløsninger og kan dermed levere bærekraftig arkitektur av høy kvalitet som er lønnsom og lever opp til fremtidige generasjoners krav, sier Jan Buthke, digital innovasjonsleder i Link arkitektur.

White satser på helse

White arkitekter Oslo ansetter Katja Dorsch og styrker satsingen på helserelatert arkitektur.

Publisert 25. april 2022
Arkitekt Katja Dorsch er nylig ansatt av White arkitekter Oslo. Hun får ansvaret for kontorets helseprosjekter. Foto: White arkitekter

Katja Dorsch er ansatt som arkitekt for helserelaterte prosjekter og helende arkitektur i White arkitekter Oslo. Kontoret styrker dermed kompetansen innen dette feltet, i tråd med visjon og handlingsplan.

– Vi er svært stolte over at Dorsch begynner hos oss. Hennes faglige dyktighet, erfaring og innsatsvilje er med på styrke både team, prosjektsatsningen på helserelaterte prosjekter fremover. Katja er viktig for vår rekruttering og forventes å bidra sterkt i den videre utvikling og veksten av kontoret, sier Sofie Galåen Bentzen, daglig leder White arkitekter Oslo.

Dorsch kommer fra Nordic og har bred erfaring fra helsehus, omsorgsbygg og bygg for psykisk helsevern. I Nordic Dorsch ledet Dorsch flere helseprosjekter med ansvar for blant annet «Carpe Diem»-prosjektet i Bærum og Midtbygda sykehjem i Bergen.

Katja er utdannet ved Bauhaus Universität Weimar, samt Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo (AHO).

– Jeg ser frem til å jobbe hos White arkitekter, et arkitektkontor som satser høyt på bærekraft og helsefremmende arkitektur. Jeg gleder meg til å være en del av dette ambisiøse miljøet og ønsker å bidra med å utvikle kontorets satsningsområder, supplerer Katja.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no