Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Holmøy Maritime hyret Snøhetta i Vesterålen

Snøhetta har tegnet det nye hovedkvarteret og fiskerianlegget for skipseieren Holmøy Maritime. Prosjektet er en fortelling formet i landskapet, arkitekturen, interiøret og den grafisk profilen.
Publisert 14. november 2018
Holmøy Maritimes nye hovedkvarter og fiskeanlegg, tegnet av Snøhetta. Foto: Ketil Jacobsen

Det 6000 kvadratmeter store fiskerianlegget, som ligger på østsiden av Sortlandssundet i Vesterålens skjærgård, åpnet mandag 12. november.

Snøhetta mener anlegget er utformet på en måte som toner ned skillet mellom den rå fiskeindustrien og den mer polerte forretningssiden av virksomheten. Det gjøres ved å samlokalisere trålfiske, fiskeoppdrett og fiskeforedlingsindustri samt selskapets hovedkvarter og fordele dem på fire bygninger, skriver arkitektene i en pressemelding.

De fire bygningene ligger ut mot en 126 meter bred dypvannskai, og er organisert for aktivitetene til sjøs og på land, samtidig som de respekterer det uberørte landskapet omkring, skriver Snøhetta. Inkludert i bygningsmassen er et gjestehus, et hjem vekk fra hjemmet, for det ansatte som trenger å hvile seg mellom skift på sjøen eller på fastlandet.

Tar hensyn til kontekst

Vesterålen med sine 32 000 tusen innbyggere har vært en fyrtårn i norsk fiskeindustri nesten 1000 år, og regionen er kjent for den rike floraen og faunaen som er mulig takket være Golfstrømmen.

Holmen industriområde er utformet på en måte som er ment å ta hensyn til konteksten. Det har de gjort med en enkel, og samtidig logistisk kompleks industritypologi som trår forsiktig i landskapet, skriver arkitektkontoret.

Det fargesterke anlegget er inspirert av de skiftende lysforholdene og det spektakulære landskapet. Anlegget er organisert i enkle rektangulære former som skal gi kamuflasje til skytteltrafikken av båter og veitransport til og fra anlegget.

En samling konkrete tips og innsikt

 I dag ble Håndbok for bærekraftig stedsutvikling lansert. – Det er bra at eiendomsbransjen selv tar tydelig grep for å skape gode byrom, sier byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen.

Publisert 26. april 2019
Forfatterne av håndboken fra venstre Kristian Kistorp og Isabel Ruiz Lopez fra Grape Architects, Anders Nohre-Walldéni fra Grønn Byggallianse og Carl Henrik Borchsenius fra Norsk Eiendom Foto: Naomi Ichihara Røkkum/Norsk Eiendom

Håndboken ble initiert av bransjeforeningen Norsk Eiendom, og er laget i samarbeid med Grønn Byggallianse og Grape Architects. Den tar for seg miljømessig-, sosial- og økonomisk bærekraft i eiendomsutvikling. For hvert tema følger konkrete tiltakspunkter og verktøy.

– Eiendomsaktører er viktig for hvordan byer og steder blir utviklet. Derfor er det nødvendig å ha bærekraftperspektivet med, påpekte byråd Marcussen under lanseringen.

Eiendomsbransjen har et stort fotavtrykk på hvordan samfunnet utvikles. Hvordan steder utvikles har betydelig innvirkning på folks hverdag, skriver Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse i en pressemelding.

– Veilederen skal gi eiendomsutviklere innsikt i, og inspirere til, en mer helhetlig utvikling av eiendom, områder og steder, sier utviklingssjef i Grønn Byggallianse, Anders Nohre-Walldéni. 

Fagsjef for bransjeutvikling i Norsk Eiendom, Carl Henrik Borchsenius, sier at:

– Enkeltvis er det mange gode prosjekter, men som bransjeforening, ønsket vi mer kunnskapsdeling og et konkret verktøy som er enkelt å ta i bruk. 

Han håper at håndboken bidrar til at flest mulig prosjekter bidrar til bærekraftig stedsutvikling i fremtiden.

Fakta om håndbok for bærekraftig stedsutvikling:

  • Håndboken kan leses på denne lenken.
  • Utarbeidet på initiativ fra Norsk Eiendom i samarbeid med Grønn Byggallianse og Grape Architects.
  • Kvalitetssikret av fagmiljøer i Asplan Viak, Link Arkitektur og Cowi.
  • Formålet er å gi eiendomsutviklere innsikt i temaet bærekraftig stedsutvikling, og gi konkrete tips i arbeidet med utvikling av eiendom.

Ny rekord for AHO

Opptakstallene for 2019 viser at Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) nok en gang overgår tidligere års søkertall.

Publisert 26. april 2019
Hovedinngangen til Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, AHO. Her møter årets nye studenter til immatrikulering 16. august. Foto: AHO

Totalt mottok skolen 3473 søknader, noe som er en økning på tre prosent fra 2018. 1228 av disse søknadene var merket som førstevalg, noe som er en økning på syv og en halv prosent fra fjoråret, ifølge en pressemelding fra skolen. Mange av søkerne har AHO som førstevalg og særlig innen design har det vært en økning på nærmere 22 prosent i forhold til 2018. Førstevalgstallene for arkitektur går opp med seks prosent mens det er status quo for landskapsarkitektur.

At design er et fremtidsrettet og engasjerende studium har vi visst lenge, og tallene for 2019 understreker dette, skriver AHO i pressemeldingen.

– Dette er svært gode tall som viser at AHO er en av de foretrukne arkitektur-, landskap og designhøgskoler i landet, sier skolens seksjonssjef for utdanning, forskning og formidling Ulrika Herlofsen.

AHO oppgir at studentene deres topper nasjonale målinger innen studietilfredshet.

Immatrikulering av nye studenter skjer ved skolen 16. august.

Per Olaf Fjeld tildeles Ridder 1. klasse

Professor, arkitekt og forfatter Per Olaf Fjeld tildeles Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Publisert 24. april 2019
Per Olaf Fjeld er kjent for sitt lange engasjement ved AHO, som forfatter og som arkitekt, blant annet under Sverre Fehn. Foto: AHO

Arkitekten og Professor Emeritus ved AHO, Per Olaf Fjeld, utnevnes til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, skriver Arkitekthøgskolen i Oslo i en pressemelding. Fjeld ble tilknyttet AHO i 1975 der han siden har virket som førsteamanuensis, professor samt rektor i perioden 1992-1999. Fjeld er kjent for sin unike pedagogiske tilnærming og sine formidlingsevner og har vært med på å forme flere generasjoner med arkitekter via sine engasjement på AHO, sine forelesninger verden over og ellers i hans profesjonelle karriere. 

Fjeld har vært usedvanlig kreativ og allsidig i sitt lange virke; forsker, formidler, faglig og administrativ leder, møbelsnekker og ikke minst forfatter. Av hans lange rekke med bøker kan nevnes «Sverre Fehn - The Thought of Construction» (1983) «Hands On: Sixteen prototypes» (2009), «Sverre Fehn: The Pattern of Thoughts» (2009) og «Det stille språket» (2015).

Sin utdannelsen fikk han i USA på Washington State University og ved University of Pennsylvania i Philadelphia som masterclass-student av den verdenskjente arkitekten Louis I. Kahn. Fjeld returnerte til Norge i 1973 og ble ansatt ved arkitektkontoret til Sverre Fehn, før han to år senere åpnet sin egen praksis. Blant hans kjente bygg finner man Villa Kimsås i Oslo og Bjerckehytta på Ågerøya ved Lillesand

Hans internasjonale engasjement er omfattende. Fjeld var i perioden 2005- 2008 president i EAAE (European Association for Architectural Education) og i 2011 ble han tildelt et æresprofessorat ved Kunstakademiet i København.

Utnevnelsen vil finne sted på AHO mandag 13. mai, 2019.

To norske på topp 100+

Tyin tegnestue og Snøhetta med på Domus sin liste over «100+ best architecture firms 2019»

Publisert 23. april 2019
Tyin Tegnestue fikk førsteprisen i Making Space Awards 2010, for sine prosjekter i Thailand, rettet mot barn og unge. Her et bilde av prosjektet "The Butterfly House". Foto: Pasi Aalto

Det velrenommerte italienske arkitekturtidsskriftet Domus utgir årlig sin liste over de 110 beste arkitekturkontorene i verden. I mars-utgaven kom listen for 2019, og det var gledelig lesning sett med norske øyne. Både Tyin tegnestue i Trondheim og Snøhetta befinner seg på den gjeve listen, som settes opp av Domus’ nåværende og tidligere redaktører.

Den nylig avdøde redaktøren Alessandro Mendini har ifølge magasinet lagt frem en siste liste som med overlegg neglisjerer «the archistars», som hylles i arkitekturpressen, til fordel for kontorer som viser hvordan «det kan være mulig for sosial arkitektur å virkelig blomstre i fremtiden».

Magasinet trekker frem Tyins sosiale engasjement helt fra oppstarten i 2008, og nevner deres deltagelse på biennalen i Venezia i 2016 som et bevis på kontorets fremtidsrettede praksis. Trondheims-kontoret har bygget over hele verden, også som del av humanitært arbeid i Asia.

Bli med på lydvandring!

Oslo arkitektur-triennale søker deltakere som vil være med i produksjonen av en lydvandring til høstens triennale.

Publisert 23. april 2019
Oppdag Oslo og bli med å lage lydvandring til ​Oslo arkitekturtriennale. Foto: zURBS

Deltakerne får være med på en oppdagelsesferd i Oslos gater. Utstyrt med en lydopptaker, en spill-manual og et kart, blir grupper på 4-5 deltakere oppfordret til å stille spørsmål ved bygninger, gater, mennesker og plasser de møter på sin vei: Hvordan vil du bo? Hva vil du gjerne se bygget her i 2052? Hvilke sosiale normer påvirker adferden din på dette stedet? Hvem har høyest stemme når det gjelder byutviklingen i dette området?

Samtalene, fortellingene og diskusjonene vil bli tatt opp via lydopptakerne, og lydfilene vil bli brukt til å skape en performativ lydvandring - et slags dokumentarteater hvor byrommet er scenen og publikum selv er med som formidlere av forestillingen. Lydvandringen blir en del av hovedprogrammet til Oslo arkitekturtriennale 2019 og vil også dokumenteres i en lydbasert utstilling på ROM for kunst og arkitektur. 

Det vil være to muligheter til å delta i produksjonen:

Lørdag 4. mai kl. 12.00-14.00. 

Lørdag 11. mai kl. 12.00-14.00.

Oppmøte: Oslo sentrum (sted kommer)

Vil du være med? Meld deg på her: https://bit.ly/2GhknEc. NB. Begrenset antall plasser. Første til mølla gjelder.

Prosjektet er et samarbeid mellom kunstnerkollektivet zURBS, Oslo arkitekturtriennale, Nasjonalmuseet og ROM for kunst og arkitektur.

Dark åpner i Stavanger

Dark Gruppen tilbyr nå full prosjektering og planleggings-kompetanse i Stavanger.

Publisert 11. april 2019
Partnere i Dark Stavanger (f.v) Sigurjon Geir Gunnarsson og Gunn Elin Smørdal Birkenes. Foto: Dark Gruppen

Dark Gruppen er i dag et av landets ledende arkitektmiljøer og leverer i hele fagets bredde, gjennom selskapene Dark arkitekter, Zinc interiørarkitekter og Lark landskap. På nyåret åpnet gruppen en ny avdeling i Stavanger med navn DARK Stavanger, og huser foreløpig ti ansatte med full prosjektering og planleggingskompetanse innenfor arkitektur og plan, landskap, interiør og 3D/visualisering/VR, heter det i en pressemelding.

– Dark Gruppen samler på de beste menneskene. Det å kunne spille på over hundre arkitekter og planleggere gir oss et enormt fortrinn i alle konkurranser og prosjekt. Vi er et fullverdig kreativt team uten å tilhøre et ingeniørfirma. Det gir oss mulighet til å være helt uavhengige og gir mulighet til å jobbe med konsulenter som vi har god erfaring med eller som passer til det spesifikke prosjektet. Vi satser på tverrfaglighet og ønsker å ha alle arkitektfagene med i planleggingen helt fra starten av. På denne måten kan vi unngå unødvendige misforståelser ettersom det er kjennskap til prosjektene fra starten av. Det er avgjørende for interiørarkitekt og landskapsarkitekt å komme tidlig inn i alle prosjekt der det er naturlig med involvering, og med et oppstartsmøte med alle som bør involveres sparer vi mye tid. Vi har erfaring med breeam nor prosjektering av bygg, og breeam community planlegging, noe som gjør oss godt rustet til å tenke bærekraftig, sier daglig leder og arkitekt Gunn Elin Smørdal Birkenes som sammen med Sigurjon Geir Gunnarsson utgjør partnerne i Dark Stavanger.

Den nystartede avdelingen hevder det ligger et stort potensial i utvikling av bysentrene og langs bybåndet mellom Stavanger og Sandnes.

– Når byen skal fortettes, må utviklingen baseres på kvalitet og en vilje til å skape god arkitektur og flotte felles uterom for alle byens innbyggere. Gode prosesser hvor lokale ressurser videreutvikles og suppleres med nye prosjekter med høy kvalitet vil være avgjørende for å skape et attraktivt regionsområde. Samtidig vil riktig planlegging gjøre tilværelsen mer opplevelsesrik for alle. Dark Stavanger ønsker med sin tverrfaglige kompetanse å bidra i en positiv retning, sier Smørdal Birkenes i pressemeldingen.

Dansk vinner av Ankerhagen på Hamar

"Hamar Hills" heter vinnerprosjektet i stor plan- og designkonkurranse på Hamar.

Publisert 4. april 2019
"Hamar Hills" på vinterstid. Illustrasjon: Urban Power

Det ble levert inn totalt 44 konkurranseutkast til fristen i januar 2019, og juryen har nå kåret det danske arkitektkontoret Urban Power som vinner av den åpne plan- og designkonkurransen om Ankerhagen på Hamar med forslaget "Hamar Hills". Premieutdelingen fant sted i Bylab i Hamar torsdag 4. april.

Juryen sier følgende om "Hamar Hills":

"Forslaget «Hamar Hills» viser et meget godt hovedgrep og en tydelig, bærende idé gjennom hele prosjektet. Bidraget består av en nytenkende og spennende arkitektur som presenteres som en oppbrutt karréstruktur integrert med et sammenhengende, gjennomgående grøntdrag. Hovedgrepet viser et tydelig hierarki i uterom, balanserer godt mellom nærområdets skala og intensjonen om fortetting samt at det fokuserer på boligmangfold og fellesskapsløsninger på en troverdig måte. Grepet fremstår robust i den forstand at det kan bearbeides videre uten å miste kvalitet, og vurderes som et godt grunnlag for kommende reguleringsprosess. Hovedgrepet er underbygget av lettfattelige diagrammer og analyser som viser tydelige prinsipper for prosjektets forhold til sol, terreng, koblinger, fellesrom, halvprivate og private soner. Formsvaret til beyggelsen presenteres som en blanding av tradisjonell kvartalsbebyggelse og skreddersydde, oppbrutte landskapsformer, eller som prosjektet selv kaller seg, “Hills” eller åskammer. Disse landskapsformene inneholder en rekke ulike boligtyper og boformer med tydelige og godt illustrerte bokvaliteter."

De premierte i konkurransen var:

1. premie og konkurransens vinner, 500 000 NOK

Motto: “Hamar Hills”, Urban Power, København

2. premie, 300 000 NOK Motto: “Alle oss fra Ankerhagen”, Arkitema Architects, Oslo

3. premie, 200 000 NOK Motto: ”Mere sammen”, Pir II Oslo AS, Oslo/Pir II AS, Trondheim/Kjersti Nerseth Arkitektkontor, Oslo.

Innkjøp av 100 000 NOK (3 stk) Motto: ”Et sted at bo”, Viktor Becker og Anna Lindgaard Jensen, Stockholm Motto: ”Stigning”, L2 arkiteker AS, Oslo Motto: ”Æille”, ASAS arkitektur AS, Hamar/Sanden+Hodnekvam Arkitekter AS, Nesodden

Juryens rapport vil bli publisert på nettsiden www.arkitektur.no/juryrapporter-norske-arkitektkonkurranser om kort tid.

Hva er gode boliger for personer med psykiske- og ruslidelser?

SINTEF har evaluert botilbudet for dem med rus- og psykiske lidelser i en ny rapport.

Publisert 4. april 2019
Småhus på Sluppen i Trondheim, nær brannstasjonen. Foto: Eli Støa

Anbefalinger til kommuner, hjelpeapparat og arkitekter kommer nå oppsummert i en ny rapport fra SINTEF.

- På bakgrunn av samtaler med beboerne selv, ansatte i kommune, politi, brannvesen, samt naboer og pårørende, har vi utarbeidet noen konkrete råd til dem som skal planlegge botilbud for mennesker med rus- og psykiske lidelser, sier prosjektleder og forsker Solvår Wågø på SINTEFS hjemmesider.

Når man planlegger botilbud for denne gruppen, er det viktigste å være klar over at boligpreferansene ikke er så forskjellige fra resten av befolkningens. Boligene bør være hjemlige, og bygget med robuste materialer og detaljer, som er enkle å renholde, og med overflater og andre deler som er lette å skifte ut.

Nabolaget har behov for trygghet, informasjon og kommunikasjon med kommune og støtteapparat, og beboerne har behov for normalisering og integrering, skjerming og beskyttelse. Videre er det viktig at det finnes ulike tilbud i kommunen, det finnes ikke én løsning som er riktig for alle. Kommunene bør derfor tilby både individuelle og samlokaliserte boliger.

- Lokalisering nær offentlig transport og butikk er fint, likeså kontakt med grøntområder, da de fleste av beboerne ikke kjører bil. Det må i tillegg være trygge snarveier til disse stedene for å unngå trafikkfarlige situasjoner, sier Wågø.

Et bofellesskap for mange beboere med ROP-diagnoser må være bemannet hele døgnet, og man bør ikke plassere for mange sammen. Videre er det viktig hvem man setter sammen i et bofellesskap med samlokaliserte leiligheter med base. I et område med 2-3 småhus er det kanskje enda viktigere. Beboerne må være trygge på hverandre. Boliger for denne gruppen preges av stor utskifting, og selv om mange kan bli boende lenge i samme bolig, er målet at beboeren skal videre.

- Trygghet, selvstendighet og det å mestre å bo i egen bolig er viktig for alle mennesker. Vi ønsker å øke bevisstheten rundt hvordan lokalisering og bokvalitet påvirker beboerne, deres livssituasjon og hvordan boligen kan bidra til et verdig liv, avslutter Wågø på sintef.no.

Last ned hele rapporten her.

Maskinparken TRE vant Årets trebyggeri 2018

Prisen for Årets trebyggeri 201 gikk til det største boligprosjektet i massivtre som er realisert i Norge.

Publisert 4. april 2019
Maskinparken TRE – boligblokk i krysslaminert tre, Trondheim. Foto: Veidekke Eiendom AS

Prisen for årets trebyggeri ble delt ut på Byggedagene den 3. april, og juryen fremhever at man allerede i utviklingsprosessen av byggene har vært nyskapende, dessuten er det benyttet flere innovative industrialiserte arbeidsmetoder med tydelige ambisjoner på miljø- og bærekraft, samt at prosjektet har vært økonomisk effektiv i et rent kommersielt marked.

Maskinparken TRE er det største boligprosjektet i massivtre som er realisert i Norge. I juryens bedømmelse heter det at prosjektet viser gjennom innovative løsninger, at det lar seg gjøre å bygge boliger i massivtre beregnet på det kommersielle markedet, kombinert med god arkitektur og høye miljøambisjoner.

Prosjektet består av 47 leiligheter fordelt på over 4000 kvadratmeter i 8 etasjer. Bygget er basert på et industrialisert byggesystem i massivtre som viser vei for urban utbygging med tre i framtiden. Boligblokken inngår som en del av Lilleby-området, som er Trondheims nye grønne bydel med ambisjoner om lavt energiforbruk, bruk av fornybare materialer og lavt klimagassutslipp.

– Juryen hadde også i år en krevende jobb i år. Antall innmeldte prosjekter til kåringen øker nå for hvert år, og svært mange av dem hadde vært verdige vinnere av prisen. Vi er veldig fornøyd med de tre kandidatene som er nominert, de viser bredden og kvaliteten vi nå ser i bruk av tre i bygg, sier daglig leder Aasm. Bunkholt i TreFokus i en pressemelding.

De to andre nominerte var Kongsvinger ungdomsskole (hlm arkitektur, LARK: Bjørbekk & Lindheim) og SPAR Snarøya (Meinich Arkitekter).

Fakta Maskinparken TRE

Byggherre: Lilleby Eiendom (50% Veidekke Eiendom, 50% andre investorer)

Arkitekt: HUS Arkitekter AS 

Entreprenør: Veidekke Entreprenør AS

Asplan Viak etabler plangruppe i Ålesund

Asplan Viak utvider gjennom etablering av en faggruppe for plan i Ålesund.

Publisert 4. april 2019
Med seniorrådgiver Renate Giske (i midten) har Asplan Viak etablert et planmiljø også i Ålesund. (F.v.) avdelingsleder for plan, Per Einar Saxegaard, seniorrådgiver Geir Egilsson, seniorrådgiver Renate Giske, kontorleder Toril Nyland og gruppeleder for Plan Kari Skogstad Norddal. Foto: Asplan Viak Foto: Asplan Viak

Asplan Viaks nasjonale kompetansemiljø består av 175 planfolk, og selskapet etablerer nå en plangruppe i Møre og Romsdal, gjennom ansettelsen av sivilarkitekt Renate Giske. Asplan Viaks forretningsfilosofi går, i følge en pressemelding, ut på å kombinere nasjonal kompetanse med lokal tilstedeværelse.

– Vi er svært fornøyd med at vi endelig får en Plangruppe på plass i Møre og Romsdal. Dette har vi ønsket oss lenge og det gleder oss at vi kan tilby våre kunder førsteklasses planbistand fra et lokalt kontor. Vi ønsker Renate hjertelig velkommen og ser fram til et godt samarbeid i årene fremover, sier kontorleder i Molde og Ålesund, Toril Nøsen Nyland.

Giske tar med seg erfaring og kompetanse fra egen virksomhet, og har de siste 15 årene drevet de Ålesunds-baserte arkitektkontorene Miro Arkitekter og Liten Skala. Giske har også undervisningserfaring fra Bergen Arkitekthøgskole.

– Jeg gleder meg til å bli en del av Asplan Viaks brede kompetansepool innen planlegging. Jeg vil være opptatt av å videreutvikle en god dialog med kundene i Møre og Romsdal, og sammen med de ta fatt på små og store utfordringer. Jeg ser frem til å bli en del av Asplan Viak- laget, der visjonen for planlegging er å forme samfunnet – og se mennesket, sier nyansatt seniorrådgiver, Renate Giske i en pressemelding.

Tre nominerte til Årets trebyggeri

Her er de nominerte til høythengende tre-pris.

Publisert 14. mars 2019
De tre nominerte til Årets Trebyggeri. Foto: Tretekniske

Årets Trebyggeri 2018 gjelder byggeri realisert/sluttført i løpet av 2018 og deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk. Prisen er et samarbeid mellom Treteknisk, TreFokus og Byggeindustrien/bygg.no, og vil deles ut på Byggegallaen den 3. april.

– Juryen hadde også i år en krevende jobb i år. Antall innmeldte prosjekter til kåringen øker for hvert år, og svært mange av dem hadde vært verdige vinnere av prisen. Vi er veldig fornøyd med de tre kandidatene som er nominert, de viser bredden og kvaliteten vi nå ser i bruk av tre i byggeri, forteller daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus i en pressemelding.

Juryen har nå gått gjennom et stort antall prosjekter, som er ferdigstilt i 2018, og har plukket ut tre kandidater til prisen:

Kongsvinger ungdomsskole – skole i limtre og KL-tre

Byggherre: Kongsvinger kommune ved KKEiendom

Prosjektledelse: HR Prosjekt

Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld

Arkitekt/interiørarkitekt: hlm arkitektur

LARK: Bjørbekk & Lindheim

SPAR Snarøya – Bærekraftig og miljøvennlige dagligvarebutikk

Byggherre: Norgesgruppen Eiendom

Prosjektledelse: ProsjektCompaniet

Totalentreprenør: POB Entreprenør

ARK: Meinich Arkitekter: Forprosjekt l Søndergaard Rickfelt: Prosjektering etter forprosjekt

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIBrann: SteG

Maskinparken TRE – boligblokk i krysslaminert tre, Lilleby, Trondheim

Byggherre: Lilleby Eiendom (50% Veidekke Eiendom, 50% andre investorer)

Arkitekt: HUS Arkitekter AS

Entreprenør: Veidekke Entreprenør AS

Les mer om prosjektene her.

Søknadsfristen for Kolflat-stipendet er 1. april

The Alf og Bergljot Kolflat Fund er et stipend for norske ingeniører og arkitekter til bruk for praktisk orientering og erfaring  i USA.

Publisert 6. mars 2019

Stipendet som er en gave til Norge-Amerika foreningen fra Alf og Bergljot Kolflat fra Wilmette i Illinois, ble ble opprettet i 1976 med en grunnkapital på 100 000 amerikanske dollar. Stipendet tildeles norske ingeniører og arkitekter med minimum tre års yrkeserfaring etter fullført utdannelse. Søkere må være norske statsborgere. Personer med dobbelt statsborgerskap må ha bodd sammenhengende i Norge i minst fem år. 

Stipend gis ikke som støtte til vanlige studier ved universiteter eller høyskoler, men til opphold for praktisk orientering og erfaring. Det kan for eksempel snakk om kurs, konferanser, seminarer eller rundreiser til industrianlegg og bedriftsbesøk. 

Støtten er på opptil 40 000 kroner. 

Mer om stipendet og hvordan man søker her.