Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Hvordan skal Nasjonalmuseets stoler se ut?

Ti stoler fra ti norske byråer vises på Mellomstasjonen frem til 18. november.
Publisert 26. oktober 2018
Kandidatene i stolkonkurransen er anonyme. Foto: Ken Opprann

Nasjonalmuseet og Statsbygg inviterte i alt 26 designbyråer til prekvalifisering i konkurranse om hvordan stolene i det nye Nasjonalmuseets skal se ut. Nå har juryen kommet frem til ti byråer som går videre i konkurransen.  De ti byråene er Anderssen & Voll, Andreas Engesvik, Atle Tveit Design, Linda Evensen Design, Hallgeir Homstvedt Design, Stine Aaas Design, Morten & Jonas, Torstein Design AS, Vera & Kyte, og Johan Verde Industridesign. Vinnerstolen skal produseres og etter planen være i salg i museumsbutikken fra 2020.

Juryleder Jasper Morrison, nestleder Morten Kaels og Hedvig Witsø fra Statsbygg, Denise Hagströmer fra Nasjonalmuseet, Olav Eldøy, oppnevnt av NIL, og jurysekretær Kaja K. Geiran.

Vinneren kåres 6. november.

Tre nominerte til Årets trebyggeri

Her er de nominerte til høythengende tre-pris.

Publisert 14. mars 2019
De tre nominerte til Årets Trebyggeri. Foto: Tretekniske

Årets Trebyggeri 2018 gjelder byggeri realisert/sluttført i løpet av 2018 og deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk. Prisen er et samarbeid mellom Treteknisk, TreFokus og Byggeindustrien/bygg.no, og vil deles ut på Byggegallaen den 3. april.

– Juryen hadde også i år en krevende jobb i år. Antall innmeldte prosjekter til kåringen øker for hvert år, og svært mange av dem hadde vært verdige vinnere av prisen. Vi er veldig fornøyd med de tre kandidatene som er nominert, de viser bredden og kvaliteten vi nå ser i bruk av tre i byggeri, forteller daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus i en pressemelding.

Juryen har nå gått gjennom et stort antall prosjekter, som er ferdigstilt i 2018, og har plukket ut tre kandidater til prisen:

Kongsvinger ungdomsskole – skole i limtre og KL-tre

Byggherre: Kongsvinger kommune ved KKEiendom

Prosjektledelse: HR Prosjekt

Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld

Arkitekt/interiørarkitekt: hlm arkitektur

LARK: Bjørbekk & Lindheim

SPAR Snarøya – Bærekraftig og miljøvennlige dagligvarebutikk

Byggherre: Norgesgruppen Eiendom

Prosjektledelse: ProsjektCompaniet

Totalentreprenør: POB Entreprenør

ARK: Meinich Arkitekter: Forprosjekt l Søndergaard Rickfelt: Prosjektering etter forprosjekt

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIBrann: SteG

Maskinparken TRE – boligblokk i krysslaminert tre, Lilleby, Trondheim

Byggherre: Lilleby Eiendom (50% Veidekke Eiendom, 50% andre investorer)

Arkitekt: HUS Arkitekter AS

Entreprenør: Veidekke Entreprenør AS

Les mer om prosjektene her.

Søknadsfristen for Kolflat-stipendet er 1. april

The Alf og Bergljot Kolflat Fund er et stipend for norske ingeniører og arkitekter til bruk for praktisk orientering og erfaring  i USA.

Publisert 6. mars 2019

Stipendet som er en gave til Norge-Amerika foreningen fra Alf og Bergljot Kolflat fra Wilmette i Illinois, ble ble opprettet i 1976 med en grunnkapital på 100 000 amerikanske dollar. Stipendet tildeles norske ingeniører og arkitekter med minimum tre års yrkeserfaring etter fullført utdannelse. Søkere må være norske statsborgere. Personer med dobbelt statsborgerskap må ha bodd sammenhengende i Norge i minst fem år. 

Stipend gis ikke som støtte til vanlige studier ved universiteter eller høyskoler, men til opphold for praktisk orientering og erfaring. Det kan for eksempel snakk om kurs, konferanser, seminarer eller rundreiser til industrianlegg og bedriftsbesøk. 

Støtten er på opptil 40 000 kroner. 

Mer om stipendet og hvordan man søker her.

Boligprosjektet Holmegenes vant Stavanger kommunes byggeskikkpris

"Arkitektene har speilet omgivelsene" heter det i omtalen av årets prisvinner.
Publisert 15. november 2018
Boligprosjektet Holmegenes ligger på Eiganes, like utenfor Stavanger sentrum. Foto: Camilla Pedersen

Stavanger kommunes byggeskikkpris ble i år tildelt Haga & Grov arkitekter, Klorofyll Landskapsarkitektur og oppdragsgiver Smedvig Eiendom for boligprosjektet Holmegenes i Olav Nilssons gate på Eiganes. Hermetikklaboratoriet i Niels Juels gate og Håhammeren turvei og bro i Hafrsfjord var også nominert til prisen.  

«Holmegenes er et helstøpt prosjekt. Det viser forståelse og innlevelse i alle ledd, fra avlesing av nærområdet, gjennom bearbeiding av bygg og uterom, samt i valg av materialer. Arkitektene har speilet omgivelsene ved å fordele leilighetene i tvillinghus som harmonerer med bebyggelsen i nabolaget i form av fotavtrykk, høyder, takform og struktur,» skrev juryen  

Nytt av året var at byens befolkning i år hatt mulighet til å påvirke resultatet gjennom å stemme via sosiale medier og på kommunens nettsider. Folkefavoritten ble Håhammeren turvei og bro. Dette prosjektet fikk dermed «folkets stemme» inn i juryen.  

Tema for årets byggeskikkpris var endring, og Stavanger kommune ønsket å hedre bygde prosjekter som «viser vei i endring av byen, eller hvor det nye er sydd sammen med det eksisterende på en forbilledlig måte.»  

- Vi er alle i konstant endring, og det er byen vår også. Nye tanker og ideer får innpass og nye ting oppstår som følge av endring. Dette påvirker hvordan vi lever og hvordan vi bruker byen vår, sier sivilarkitekt og jurysekretær, Ingrid Eileraas, i en pressemelding.

Se alle de nominete og les juryens begrunnelse her.

Byggepris til kvadraturprosjekt

Arkitekt Ragnhild Hald var blant vinnerne da Årets byggepris for Kristiansand-regionen ble delt ut 5. november.
Publisert 15. november 2018
Juryleder Stian Storbukås (midten) er leder av By- og miljøutvalget og hadde med seg (f.v) Line Jønsson fra Agder Arkitektforening, Tom Erik Carstensen fra Rådgivende Ingeniøres forening, Venke Moe, plan- og bygningssjef i Kristiansand og sekretær for juryen samt Petter Blomkvist fra Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Sørlandet. Foto: Kristiansand kommune

Hald vant sammen med Christiansholm Eiendom ved Jon Bjørgum, Skanska og Veidekke Entreprenør for konseptutvikling, planlegging og gjennomføring av Torvkvartalet, Torvparkeringen og selve torvene i hjertet av Kristiansands kvadratur.

Juryen har lagt vekt på det den kaller «særdeles gode eksempler på hvordan initiativtakere med friskt mot kan starte enkeltprosjekter og sammen med andre både private og offentlige aktører sørge for å gjennomføre et godt byutviklingsgrep.» De skriver videre at prosjektet har gitt byen «verdier som bidrar til økt trivsel og kvalitet». Juryen poengterer også at det er utført godt håndverk i ombyggingen av bevaringsverdig bebyggelse.

I tillegg til Ragnhild Hald, har arkitekttjenestene vært utført av landskapsarkitektene Gørild Mortensen og Silje Aasgrav i Rambøll. De har prosjektert selve torvet. Rambøll har også vært byggherrens representant.

Byggeprisen for Kristiansand-regionen ble første gang delt ut i 2000, og initiativet kom fra «Forum for plan- og byggesaksbehandling», som var forløperen til Kristiansand Byggeforum.

 

 

 

Holmøy Maritime hyret Snøhetta i Vesterålen

Snøhetta har tegnet det nye hovedkvarteret og fiskerianlegget for skipseieren Holmøy Maritime. Prosjektet er en fortelling formet i landskapet, arkitekturen, interiøret og den grafisk profilen.
Publisert 14. november 2018
Holmøy Maritimes nye hovedkvarter og fiskeanlegg, tegnet av Snøhetta. Foto: Ketil Jacobsen

Det 6000 kvadratmeter store fiskerianlegget, som ligger på østsiden av Sortlandssundet i Vesterålens skjærgård, åpnet mandag 12. november.

Snøhetta mener anlegget er utformet på en måte som toner ned skillet mellom den rå fiskeindustrien og den mer polerte forretningssiden av virksomheten. Det gjøres ved å samlokalisere trålfiske, fiskeoppdrett og fiskeforedlingsindustri samt selskapets hovedkvarter og fordele dem på fire bygninger, skriver arkitektene i en pressemelding.

De fire bygningene ligger ut mot en 126 meter bred dypvannskai, og er organisert for aktivitetene til sjøs og på land, samtidig som de respekterer det uberørte landskapet omkring, skriver Snøhetta. Inkludert i bygningsmassen er et gjestehus, et hjem vekk fra hjemmet, for det ansatte som trenger å hvile seg mellom skift på sjøen eller på fastlandet.

Tar hensyn til kontekst

Vesterålen med sine 32 000 tusen innbyggere har vært en fyrtårn i norsk fiskeindustri nesten 1000 år, og regionen er kjent for den rike floraen og faunaen som er mulig takket være Golfstrømmen.

Holmen industriområde er utformet på en måte som er ment å ta hensyn til konteksten. Det har de gjort med en enkel, og samtidig logistisk kompleks industritypologi som trår forsiktig i landskapet, skriver arkitektkontoret.

Det fargesterke anlegget er inspirert av de skiftende lysforholdene og det spektakulære landskapet. Anlegget er organisert i enkle rektangulære former som skal gi kamuflasje til skytteltrafikken av båter og veitransport til og fra anlegget.

Ny badstu i Bjørvika

Skarven på Operastranda skal innvies mandag 12. november.
Publisert 9. november 2018
Skarven og Måken ligger på Operastranden i Bjørvika.

Det er den frivillige medlemsorganisasjonen Sørengas Badstu- og helårsbadeanstalt (SBHA) som drifter den nye attraksjonen i Oslo. Organisasjonens langsiktige mål er å få på plass et flytende svømmebasseng utenfor Operaen.  SBHA ønsker å tilby mulighet for bading i Oslofjorden hele året. Dette er den andre badstuen til organisasjonen. «Måken» har allerede vært i drift en stund, og ble bygget av to badeentusiaster. Den nye badstuen er tegnet av arkitektkontoret Zeuthen + Stjern.

Badstuene er åpne for alle. SBHA tilbyr drop-in tirsdager kl 07-09, torsdager kl 16-18 og lørdager kl 09-11. Det er også mulig å leie hele badstuen for større grupper inntil 12 personer. 

Tid for nominering til Jacob-prisen

Fristen for å nominering er 20. november.
Publisert 9. november 2018

Prisen skal tildeles personer som utmerker seg spesielt inne fagområdene arkitektur og design. Det er Doga som nå gir ut prisen.

Fakta om prisen

Jacob-prisen ble innstiftet i 1957 og er oppkalt etter den første som mottok prisen – gullsmeden Jacob Tostrup Prytz. Blant vinnerne av prisen i dens snart 60 år lange historie finner vi smykkekunstnere, keramikere, møbeldesignere, industridesignere, tekstilkunstnere, arkitekter, interiørarkitekter og grafiske designere. Prisen tildeles personer som har gjort en særlig innsats for formgivningsfagene.

Juryen Fredrik Matheson er juryens leder. Reiulf Ramstad, fagansvarlig arkitektur og byutvikling. Kristine Five Melvær, fagansvarlig produkt- og møbeldesign. Kristina Hjelde Hatletveit, fagansvarlig mote- og tekstildesign og Dag Solhaug Laska, fagansvarlig grafisk design.

Prisen skal deles ut på Doga 10. januar 2019.

Alliance med Infill-prosjekt i massivtre

I går feiret byråd Hanna E. Marcussen (Mdg) Oslos første Infill-prosjekt i massivtre i Nordre gate 20-22 på Grünerløkka.
Publisert 8. november 2018
Det er lagt vekt på fasilitering av uformelle sosiale møteplasser for utvikling av gode naboskap i Nordre gate 20-22, ifølge Alliances prosjektbeskrivelse. Illustrasjon: Alliance

Det er nettstedet Fremtidens byggenæring som rapporterer fra byrådsbefaringen som ble kombinert med en feiring av det særegne prosjektet. Befaringen bød til og med på konfetti. 

Det er Alliance architecture studios i Oslo som prosjekterer i Nordre gate. Utbygger er Aspelin Ramm ved deres avdeling Infill.

– Vi tror at massivtre kan være et viktig tiltak når bransjen stilles ovenfor strammere klimakrav, og vi skal lære gjennom dette prosjektet, sier Isak Oksvold, direktør for miljø og innovasjon i Aspelin Ramm til Framtidens byggenæring.

Bærekonstruksjonen i leilighetskomplekset er av massivtre, og alle de 38 leilighetene skal ha energiklasse A. Seks geobrønner skal skaffe fornybar energi til både varme og kjøling og gråvann fra dusj skal energigjenvinnes.

SLA vant i Bodø

De danske landskapsarkitektene skal tegne ny natur- og kyststi i Bodø.
Publisert 8. november 2018
SLA har vunnet arkitektkonkurransen om en 6,5 kilometer lang kombinert kyst- og natursti i Bodø. Illustrasjon: SLA

Bodø kommune inviterte i alt fem kontorer til konkurransen, og det var det danske kontoret SLA til slutt vakte størst begeistring hos juryen.

Prosjektet «Naturfølelsen» er designet for å fremheve, styrke og forbinde Bodøkystens mange unike naturattraksjoner, står det på landskapsarkitektkontorets nettsider. Området som skal utformes er 6,5 km langt og går fra Mørkvedbukta til Bodøsjøen.

Vinnerprosjektet skal bearbeides mot et ferdig forprosjekt frem til sommeren 2019.  Etter planen skal den nye kyst- og naturstien være klar til bruk i 2023.

Hvordan skal Nasjonalmuseets stoler se ut?

Ti stoler fra ti norske byråer vises på Mellomstasjonen frem til 18. november.
Publisert 26. oktober 2018
Kandidatene i stolkonkurransen er anonyme. Foto: Ken Opprann

Nasjonalmuseet og Statsbygg inviterte i alt 26 designbyråer til prekvalifisering i konkurranse om hvordan stolene i det nye Nasjonalmuseets skal se ut. Nå har juryen kommet frem til ti byråer som går videre i konkurransen.  De ti byråene er Anderssen & Voll, Andreas Engesvik, Atle Tveit Design, Linda Evensen Design, Hallgeir Homstvedt Design, Stine Aaas Design, Morten & Jonas, Torstein Design AS, Vera & Kyte, og Johan Verde Industridesign. Vinnerstolen skal produseres og etter planen være i salg i museumsbutikken fra 2020.

Juryleder Jasper Morrison, nestleder Morten Kaels og Hedvig Witsø fra Statsbygg, Denise Hagströmer fra Nasjonalmuseet, Olav Eldøy, oppnevnt av NIL, og jurysekretær Kaja K. Geiran.

Vinneren kåres 6. november.

Kote søker redaktør til jubileumsnummer

Magasinet skal utgis for tiende gang og redaksjonen søker medarbeidere til utgaven.
Publisert 25. oktober 2018

Magasinet Kote er et magasin om landskap, urbanisme og stedsutvikling. Det drives som et dugnadsprosjekt av nyutdannete og studerende landskapsarkitekter og arkitekter fra både AHO, NMBU, NTNU og BAS.

Siden oktober 2012 har det kommet ni papirutgaver. Nå skal den tiende utgaven produseres og redaksjonen ønsker å markere dette med en jubileumsutgave. De søker redaktør, grafisk designer og andre engasjerte medarbeidere til denne utgaven.

Se stillingsutlysningen på magasinetkote.no

Mad etablerer interiørarkitektkontor

Mad har ansatt interiørarkitekten Myrna Becker til å lede satsingen.
Publisert 24. oktober 2018
Interiørarkitekt Myrna Becker og konsernsjef Nicolai Riise i Mad. Foto: MAD

- Vi ønsker å hjelpe kundene med alle sider av eiendomsutvikling. Da er det naturlig å satse på interiørarkitektur. Vi er strålende fornøyd med at vi har fått en av de beste i bransjen til å bygge dette opp. Myrna er allerede i gang, og på jakt etter dyktige interiørarkitekter og spennende kunder, sier konsernsjef Nicolai Riise i Mad.

Myrna Becker jobbet tidligere i Asplan Viak, og er utdannet interiørarkitekt fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har en lang merittliste og har jobbet med alle disipliner innenfor faget.

- Vi har planer om flere nyetableringer. Det neste jeg gjerne vil ha inn i Mad-familien, er en satsing på landskapsarkitektur. Det håper vi å få på plass neste år, sier Nicolai Riise.