Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Manthey Kula i London

Arkitektkontoret Manthey Kula debuterer i England med soloutstilling i London.

Publisert 14. januar 2020
Akkarvik No 5 Ink Paper Collage Illustrasjon: Manthey Kula

Oslo-kontoret Manthey Kula er kjent for sine verk i skjæringspunktet mellom kunst, arkitektur og landskapsarkitektur, og stod nylig bak den norske paviljongen under bokmessen i Frankfurt. Kontoret ble etablert av Beate Hølmebakk og Per Tamsen i 2004 og jobber for tiden med minnesmerket ved Utøya. 25. januar åpner de sin første soloutstilling i Storbritannia, med en utstilling hos Betts Project i London.

«Utstillingen Postlude henter tittelen fra det siste og avgjørende elementet man kan legge til i en konstruksjon, og trekker oppmerksomhet mot naturen til og etterpotensialet i arkitektonisk tegning,» heter det i en tekst fra galleriet.

Manthey Kula: Postludes 

25. januar — 7. mars, 2020

Betts Project, 100 Central Street London EC1V 8AJ

Michael Sorkin er død

Den amerikanske arkitekten og byplanleggeren Michael Sorkin døde av koronaviruset, 71 år gammel.

Publisert 31. mars 2020
Foto: Wikimedia Commons

Sorkin var en brennende forkjemper for sosial rettferdighet og bærekraft innen arkitektur og byplanlegging, skriver avisen Washington Post. 

Som en av standens mest offentlige og høylytte intellektuelle, legger han en mangefasettert karriere bak seg som kritiker, forfatter, lærer og designer. 

Sorkin var opptatt av hvordan arkitekturen kunne bidra til en mer rettferdig by, og hadde en dyp tro på offentlige rom og byen i seg selv. 

26. mars døde han på et sykehus på Manhattan av komplikasjoner fra koronaviruset covid-19, samme sted som han en gang advarte mot å bli «verdens største gated community

Hvem bør få Arnebergprisen?

Nok en gang skal Østfold Arkitektforening kåre et bygg eller anlegg som representerer fremragende arkitektur innenfor Østfolds grenser. Send inn forslag nå.

Publisert 26. mars 2020
Storgata 5 i Fredrikstad ved Griff arkitekter vant Arnebergprisen i 2019. Foto: Dag Randen

Arnstein Arneberg-prisen ble innstiftet av Østfold Arkitektforening i 2007, med mål om å løfte prosjekter i Østfold med fremragende arkitektur, fram i lyset. Den har navn etter den kjente arkitekten Arnstein Arneberg (1882-1961), som ble født i Halden.

Også i år skal Østfold Arkitektforening kåre et bygg eller anlegg som representerer fremragende arkitektur innenfor Østfolds grenser. God arkitektur er med på å skape gode steder, skriver foreningen i en pressemelding. Nå håper ØAF på mange gode forslag til kandidater.

"Alle gode prosjekter bør med, både nybygg, rehabiliteringer, restaureringer, transformasjoner og anlegg med gode miljøløsninger. Vi ønsker også at prosjekter ute i fylkets bygder og småsteder skal fanges opp," skriver ØAF.

Forslag til kandidat sendes på e-post til oeaf@arkitektur.no innen 17. april kl. 16. Bygningen eller anlegget må være ferdigstilt i 2019.

For nærmere informasjon, se her.

Siste slaget om Y-blokka

Rettsmøte om Y-blokkas fremtid avholdes i Oslo tingrett den 25. og 26. mars.

Publisert 19. mars 2020
Foto fra Y-blokka tatt 9. mars 2020 av arkitekt Erling Viksjøs barnebarn, Mari Viksjø Grøstad. Foto: Mari Viksjø Grøstad

– Det siste slaget om Y-blokka står i Oslo tingrett torsdag og fredag neste uke, heter det i en pressemelding fra Norske arkitekters landsforbund. 

25. og 26. mars skal det avholdes rettsmøte i Oslo tingrett for å behandle spørsmålet om midlertidig forføyning; at Y-blokka ikke kan rives før saken er behandlet i retten. 

– Fordi dette er en sak av stor samfunnsmessig betydning, har Oslo tingrett besluttet å behandle begjæringen om midlertidig forføyning, selv om domstolene nå egentlig er stengt på grunn av koronaviruset, sier advokat Berit Reiss-Andersen i pressemeldingen

Av smittevernhensyn vil publikum ikke ha adgang, men pressen kan følge saken via videolink. 

– Statsbygg forbereder rivning. Nå er det bare rettens kjennelse som kan forhindre at et ikonisk bygg går tapt, sier Reiss-Andersen. 

Norske arkitekters landsforbund og Fortidsminneforeningen stevnet staten den 12. mars og gjelder «Ugyldighet av statlig reguleringsplan og rammetillatelse for rivning av Y-blokka». 

Advokat Reiss-Andersen påviser i den alvorlige saksbehandlingsfeil og feil rettsanvendelse i planprosessen og de vedtak som ligger til grunn for rivningstillatelsen. 

Gisle Løkken, president i Norske arkitekters landsforbund, mener at Y-blokka har blitt ofret i en tvilsom politisk prosess: 

– Nå er det opp til Oslo tingrett å avgjøre om nasjonale lover og internasjonale forpliktelser også skal gjelde for den norske stat, sier Løkken i pressemeldingen. 

Statsbygg er allerede i gang med inngjerding av området rundt Y-blokka, og vil starte rivningen i midten av april. 

Rettsmøtet i Oslotingrett vil avholdes over to dager, og en kjennelse er forventet før påske.

Kunst, design og arkitektur øker mest

12 prosent økning i søkere til utdanningsprogrammet Kunst, design og arkitektur i den videregående skolen.

Publisert 18. mars 2020
Kunst, design og arkitektur lever i den norske skolen. Her fra et klasserom på Jessheim VGS. Foto: Hanna Maria Van Zijp

205 800 ungdommer har i år søkt opptak til videregående opplæring i offentlige skoler, melder regjeringen på sine hjemmesider. Blant dem 3373 personer som søker seg til utdanningsprogrammet Kunst, design og arkitektur. 

Programmet har en økning med hele 12 prosent fra 2019, og er dermed faget som øker mest. Det er også størst overvekt av jenter som søker seg til Kunst, design og arkitektur, viser tallene fra Utdanningsdirektoratet. 

– Vi har som kompetansemål å sette oss inn i arkitekturens grunnregler og et stort fokus på idéutvikling. Idéfasen er viktigere enn alt annet, det er viktig å lære seg prosess, fortalte lærer i Kunst, design og arkitektur ved Jessheim VGS, Tone Vestøl, da Arkitektnytt besøkte klassen hennes før jul.  

På mer generell basis forteller antall søkere at det nå er flere søkere til yrkesfag enn til studieforberedende på Vg1, og at tallet på søkere til bygg- og anleggsteknikk holder seg stabilt.

Kasper Salin-prisen til borettslag

Malmström Edström arkitekter fikk prisen for det miljøvennlige borettslaget Viva i Gøteborg.

Publisert 17. mars 2020
Borettslaget Viva i Gøteborg stakk av med prisen. Foto: Ulf Celander

Prisen som deles ut av Sveriges Arkitekter ble opprettet i 1962 og deles ut hvert år til et svensk byggverk eller gruppe av bygninger av høy arkitektonisk klasse.

I år var det borettslaget i Gøteborg som stakk av med prisen. Området består av i alt seks hus med 132 leiligheter. Eget solcellepanel sørger for egenprodusert oppvarming. Området rommer flere felleshus til glede for beboerne. Parkeringsplasser er erstattet med felles elbiler, sykler og sykkelverksted. Bygningene er klassifisert i Miljöbyggnad Guld og Positive footprint housing.

Det er ikke første gang arkitekten stikker av med utmerkelsen. I 2004 fikk de prisen for høgskolebiblioteket ved Södertörns.

Christer Malmstrøm er ansvarlig arkitekt. Han vil fremheve samarbeidet i prosjektet og nevner spesielt landskapsarkitekten.
- De har skapt et fantastisk landskap, sier han til svenske Arkitekten.

- Jeg vil også fremheve bybyggekontoret og politikerne som lot oss gjøre et eksperiment. Dette er ikke noe vi selv kunne løse, sier Malmstrøm.

Hvem bør få Innovasjonsprisen for universell utforming?

Meld på inkluderende prosjekter til Kulturdepartementets pris for universell utforming nå.

Publisert 11. mars 2020
Sightseeingbåten "Vision of the Fjords" ble konstruert ut fra en grunntanke basert på inkluderende design. Båten vant Innovasjonsprisen i 2017. Foto: Doga

Hvilke produkter, tjenester eller omgivelser er virkelig inkluderende i 2020? Innovasjonsprisen for universell utforming 2020 er nå på jakt etter prosjekter som fortjener anerkjennelse, og du kan både søke med egne prosjekter eller foreslå kandidater.

Innovasjonsprisen for universell utforming hedrer virksomheter, designere og arkitekter som på en nyskapende måte bidrar til et mer inkluderende samfunn.

Prisen deles ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, interiør og møbel, transport, produkt, grafisk design, informasjons- og interaksjonsdesign og tjenestedesign.

Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut på oppdrag fra Kulturdepartementet i samarbeid med Doga. Å søke er helt gratis og fristen er 30. april. 

Les mer om de faglige kriteriene for prisen og årets jury.

Påmelding her.

Skien valgte Kengo Kuma

Ibsen-biblioteket i Skien skal tegnes av japanske Kengo Kuma i samarbeid med Mad arkitekter. 

Publisert 6. mars 2020
Prosjektet «Trekrone» i Kulturkvartalet vant konkurransen om nytt Ibsenbibliotek i Skien. «Trekrone» er tegnet av det japanske arkitektkontoret Kengo Kuma & Associates i samarbeid med Mad arkitekter. Illustrasjon: Kengo Kuma og MAD

Skien bystyre bestemte torsdag 5. mars at prosjektet «Trekrone» i Kulturkvartalet vant konkurransen om nytt Ibsenbibliotek. Prosjektet er tegnet av det japanske arkitektkontoret Kengo Kuma & Associates i samarbeid med Mad arkitekter. 

Prosjektet ble av juryen omtalt som «Ibsen i arkitektur» og et plangrep som skaper en «forbindelsene mot byen» og en «flyt og åpenhet» som vil gi god oversikt for både ansatte og publikum. 

På Ibsenbibliotekets prosjektsider er «Trekrone» presentert på følgende måte: «Prosjektet har plassert seg som en bue mot parken og favner rundt de eksisterende park-trærne under trekronene. Bevegelsene i huset, både de arkitektoniske og fysiske er organisk og langstrakte og bibliotekets brukere beveger seg på slake ramper mellom de åpne etasjene, hvor også biblioteksfunksjoner er plassert.  Bygget buer seg rundt de eksisterende trærne og legger seg inntil Ibsenhuset for å skape en sammenheng mellom nytt og gammelt».

Beslutningen ble gjort mot 13 stemmer. Det andre alternativet, «Foranderlige perspektiver», var lokalisert i Meierikvartalet og tegnet av Schmidt Hammer Lassen Architects (Danmark), SLA Landskapsarkitekter og Rambøll.

Skien kommune melder at videre prosjektering og driftsbudsjett for biblioteket skal legges fram for politisk behandling høsten 2020. Foreløpig budsjettramme for biblioteket er 330 millioner kroner. Prosessen med nytt bibliotek til ære for dramatikeren Henrik Ibsen begynte tilbake i 2014. Ibsen er født i Skien i 1828 og bodde i telemarksbyen til han flyttet til Grimstad som 15-åring. 

Ny daglig leder i Nordens eldste

Børve Borchsenius Arkitekter er Nordens eldste arkitektkontor. Nå får de ny daglig leder.

Publisert 5. mars 2020
​Parkrestauranten i Porsgrunn, tegnet av Børve Borchsenius arkitekter, stod ferdig i 1939 Foto: ​Børve Borchsenius arkitekter

Børve Borchsenius Arkitekter i Porsgrunn kan skryte av å være Skandinavias eldste arkitektkontor, med sammenhengende drift i byen siden 1889. I går ble det klart at Bård Havenstrøm Hansen etterfølger Jan Olav Horgmo, som har vært daglig leder i 21 år.

Havenstrøm Hansen kommer fra stillingen som gruppeleder bygg og konstruksjon i Sweco Norge i Porsgrunn, og begynner i stillingen 1. august 

«Arkitektkontoret uttrykker at de er svært fornøyde med å få Bård Havenstrøm Hansen som ny daglig leder. Det peker på at han med sin erfaring fra byggebransjen samt lederkompetanse og personlige egenskaper, er den rette personen til å utvikle firmaet videre,» skriver avisen Varden om nyansettelsen.

Børve Borchsenius arkitekter har i dag 32 medarbeidere.

Danske Gottlieb Paludan vant Nye sentrum brannstasjon

Oslo får ny brannstasjon med danske arkitekter. «Glød» vant den åpne plan- og designkonkurransen.

Publisert 4. mars 2020
Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects

Nye sentrum brannstasjon skal gjøre Oslo brann- og redningsetat i stand til å løse sine oppgaver på best mulig måte, og i tillegg skal også bygningen bidra til å tilføre kvaliteter til området, heter det i beskrivelsen av hovedbrannstasjonen, som skal bygges i Bjørvika, på tomten med navn Festningsallmeningens felt A2. København-kontoret Gottlieb Paludan Architects vant konkurransen med sitt forslag, «Glød».

En enstemmig jury mener at byggets utforming «vitner om forståelse for den særegne bysituasjonen», og at «oppdelingen av stasjonen i flere volum bidrar til å skape rom i overgangen mellom ute og inne, og til å formidle innholdet. Bruk av få materialer og enkel fargebruk understreker hovedgrepet, og gir bygget en bestandig og tydelig karakter i omgivelser preget av arkitektur med mange ulike funksjoner, epoker og målestokk.»

Les hele juryens begrunnelse her.

Det kom inn 103 utkast i den åpne plan- og designkonkurransen og andrepremien (200 000 NOK) gikk til Lund Hagem Arkitekter og Atsite for forslaget «Brann». Arkitema Architects og Cowi samt Resell+Nicca og Consisu delte tredjepremien. Etter planen skal flyttingen av hovedbrannstasjonen skje senest innen utgangen av juni 2023, og nye sentrum brannstasjon må være operativ fra dette tidspunktet.

Frokostmøte om Y-blokka

NAL inviterer til morgenstund om engasjementet i saken om Y-blokka.

Publisert 28. februar 2020
Foto: Teigens Fotoatelier/DEXTRA

Denne uken ga kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup grønt lys til å rive Erling Viksjøs blokk fra 1970. Reaksjonene har vært kraftige, både i inn- og utland.

Nå inviterer landsforbundet sine medlemmer til å høre president Gisle Løkken fortelle om hvorfor organisasjonen har valgt å engasjere seg i prosessen om Y-blokka, og også om veien videre i det varslede søksmålet mot staten.

Morgenmøtet er i fagavdelingen i Josefines gate 34, i andre etasje. Det oppfordres til å ta med seg en kaffe og bolle på vei opp. Begrenset antall plasser, send en e-post til annicken@arkitektur.no om du ønsker å delta.

Vinn penger for din bærekraftige idé

Hvis du har en løsning for hvordan man kan jobbe med sirkulære og bærekraftige bygg, kan du vinne 100 000 kroner i Innovasjon Norges konkurranse. 

Publisert 26. februar 2020

Innovasjon Norge inviterer til innovasjonskonkurranse for byggenæringen under Byggedagene 2020.

– For å begrense vår slitasje på jordens tåleevne trenger vi en dugnad for gode løsninger for en mer bærekraftig byggenæring, sier Krister Moen, fagrådgiver i divisjon for samfunns- og næringsutvikling i Innovasjon Norge, til Bygg.no.

Bedrifter med planer om et nytt produkt, en ny forretningsmodell, et nytt konsept eller annen løsning som bidra til den grønne omstillingen, kan melde seg på konkurransen. 

Basert på en kortfattet beskrivelse av prosjektet, vil en jury nominere tre aktører som får presentere sin løsning under Byggedagene 2020. De nominerte forbereder en presentasjon på fire minutter som beskriver behovet, løsningen og videre planer for realisering av denne. Publikum i salen stemmer frem vinneren. 

Nominasjonskomitteen vil bestå av representanter fra Innovasjon Norge, Enova, Doga, og Forskningsrådet. Nominerte løsninger skal vurderes ut fra følgende kriterier:

- Løsningen gir reduserte klima- og miljøutslipp

- Løsningen fremmer tankegang innen sirkulær økonomi

- Løsningen gir verdiskaping i Norge og er nyskapende

- Løsningen er gjennomførbar både teknisk og markedsmessig

- Løsningen er presentert på oversiktlig måte

- Løsningen eies og sendes inn av organisasjon registrert i Brønnøysund

For å delta i konkurransen må det søkes til Innovasjon Norge innen 1. mars.

NRK-tomten solgt

Ferd har kjøpt området på Marienlyst i Oslo. Prisen avklares når reguleringsplan med utnyttelsesgrad er vedtatt.

Publisert 26. februar 2020
Arkitektkontoret Snøhetta har tegnet Ferds forslag til utvikling av NRK-tomta på Marienlyst, nord for Majorstua i Oslo. Prosjektet har navnet «Lyst». Illustrasjon: Snøhetta

Investeringsselskapet Ferd er et familieselskap eid av Johan H. Andresen og hans to døtre. Tomten de har kjøpt er på 85 mål og inkluderer eksisterende bygninger. Med en minstepris på 3,75 milliarder, blir det drøyt 44 000 kroner per kvadratmeter, skriver NRK. 

– De hadde det totalt sett beste tilbudet. Kontrakten med Ferd gir oss den tiden vi trenger for å finne den best mulige tomta for Nrk og et godt økonomisk grunnlag for etablering av et nytt bygg, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i en pressemelding. 

Nrk-historie og grønn utvikling

Ferd har samarbeidet med det kjente arkitektfirmaet Snøhetta om å utvikle tomten. De endelige planene er ifølge NRK ikke klare, men Ferd har tidligere skrevet at de vil bygge mer enn 1200 boliger. Det skal etter planen være hageparseller og veksthus på takene. I tillegg skal det være næringseiendommer og et område der det er planlagt kaféer, hotell og møtesteder.

– Vi vil skape en bydel som forener NRKs historie, kunnskapsmiljøene ved Universitetet på Blindern og Oslos behov for å bli en grønnere, mer skapende og inkluderende by. Vi er opptatt av å skape varige verdier både for byen og for området, sier Andresen.

Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo (Ap), mener ifølge NRK at det har vært viktig at Marienlyst ikke bare utvikles til boliger, men at det skapes en levende bydel inkludert en kunnskapsklynge med et høyt, internasjonalt nivå. 

Ferd må ta hensyn til fredning

Ferd må i tillegg til en framtidig reguleringsplan ta hensyn til det fredete Kringkastingshuset med Store studio som ble bygget fra 1938–50, tegnet av Nils Holter. Holter tegnet også Fjernsynshuset sammen med Jan Bauck. Dette bygget fra 1969 er ikke fredet, men registrert med bevaringsinteresse, ifølge NRK.

Det er ikke avklart hvor NRKs nye hovedkontor skal ligge. Ambisjonen er å finne og kjøpe en tomt i løpet av 2020, skriver de.