Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Michael Sorkin er død

Den amerikanske arkitekten og byplanleggeren Michael Sorkin døde av koronaviruset, 71 år gammel.

Publisert 31. mars 2020
Foto: Wikimedia Commons

Sorkin var en brennende forkjemper for sosial rettferdighet og bærekraft innen arkitektur og byplanlegging, skriver avisen Washington Post. 

Som en av standens mest offentlige og høylytte intellektuelle, legger han en mangefasettert karriere bak seg som kritiker, forfatter, lærer og designer. 

Sorkin var opptatt av hvordan arkitekturen kunne bidra til en mer rettferdig by, og hadde en dyp tro på offentlige rom og byen i seg selv. 

26. mars døde han på et sykehus på Manhattan av komplikasjoner fra koronaviruset covid-19, samme sted som han en gang advarte mot å bli «verdens største gated community

Munch sliter med klimaet

Det nye Munchmuseet vil ha klimaanlegg på taket, men får nei av Plan- og bygningsetaten. PBE mener det vil ødelegge byggets særegne visuelle og arkitektoniske uttrykket.

Publisert 20. september 2021
Munchmuseet trenger et ekstra klimaanlegg, men får ikke lov av PBE til å sette anlegget på taket. Foto: Adrià Goula

Munchmuseet frykter at klimaanlegget ved det nye museet i Bjørvika ikke vil tåle sommervarme og rekordbesøk. Derfor har de søkt Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo kommune om å installere et klimaanlegg i reserve, fem såkalte tørrkjølere, på taket av den nye museumsbygningen. Kjølerne vil ha en høyde på 1, 6 meter og ha samme farge som museets aluminiumskledning. Det var Avisa Oslo som først skrev om saken.

«Det nye Munchmuseet skal være et utstillingssted for mange av verdens mest verdifulle kunstverk. Det er derfor en grunnleggende forutsetning at bygningen kan garantere tilfredsstillende klimatiske forutsetninger», heter det i museets begrunnelse til Plan- og bygningsetaten.

Nå får imidlertid Munchmuseet et tydelig nei fra PBE, skriver Avisa Oslo. Begrunnelsen er at det vil ødelegge byggets «særegne visuelle og arkitektoniske utrykk», heter det i artikkelen.

I svaret fra PBE står det blant annet følgende: «Arkitekturpolitikken for Oslo kommune nevner spesifikt det nye Munchmuseet som et byggverk av nasjonal betydning, som vil få samme rolle i folks bevissthet som Operaen allerede har i dag. Forslaget om tørrkjøler på tak er problematisk både med hensyn til omgivelsene og for selve byggets utforming som et signalbygg med en sluttet form».

Det er fremdeles uklart hva Munchmuseet nå vil gjøre med saken. En mulighet er å klage beslutningen til PBE inn for Statsforvalteren. En annen mulighet er å finne en alternativ plassering av ventilasjonen.

Fremtidens hjem

Obos utforsker fremtidens løsninger i hjemmet. Deres fremtidlaboratorium på Vollebekk, Oslo åpner denne uken.

Publisert 20. september 2021
Prosjektleder Ørjan Hurv (t.v.) og daglig leder Ingemund Skålnes i Obos Living Lab på Vollebekk i Oslo. Foto: Nadia Frantsen

Tirsdag 21. september åpner Obos Living Lab på Vollebekk i Oslo. Laben blir en testarena, hvor vanlige folk skal leve og bo. Fordelt på 34 leiligheter i seks etasjer, skal de teste ut fleksible løsninger, teknologi og nye muligheter for fellesskap og deling. Det er et tverrfaglig team som har jobbet frem konseptet. Hanna Marcussen (MDG), byråd for byutvikling, vil stå for den offisielle åpningen.

Ingemund Skålnes, daglig leder for Obos Living Lab, forteller i en pressemelding at det etter lang planlegging skal bli spennende å komme i gang med prosjektet:

– Dette skal bli i et godt sted å bo for den entusiastiske gjengen som flytter inn, og samtidig en arena hvor beboerne skal være med å teste ut nye teknologiske, sosiale og fysiske løsninger. At beboerne er så engasjerte og nysgjerrige, er helt sentralt for å lykkes. Vi går inn i dette med åpent sinn og få svar. Og håper funnene vi gjør de kommende årene, vil være viktige bidrag når framtidens hjem skal utvikles, sier Skålnes.

I Obos Living Lab har etasjene forskjellige temaer, slik at man kan teste ut ulike boløsninger i leilighetene og fellesarealene. I første etasje er det fellesrom med innvendig hage, kjøkken og uterom i bakgården. I andre etasje handler det om deling. Alle har egne private rom, mens kjøkken, hage og oppholdsrom er felles. I etasjen over er det leiligheter med fleksible planløsninger. Her kan møbler og vegger enkelt flyttes og tilpasses ulike behov. I de tre øverste etasjene er det leiligheter med planløsninger som er vanlige i dag. Her skal det testes ut teknologiske løsninger og nye tjenester sammen med andre aktører i bransjen.

Disse kan vinne Oslo bys arkitekturpris

De tre finalistene i Oslo bys arkitekturpris er Deichman Bjørvika, Stasjonsalmenningen sør og Vinslottet.

Publisert 17. september 2021
Stasjonsalmenningen sør er en av finalistene til Oslo bys arkitekturpris. Foto: SLA Kraftwork

Det står mellom Deichman Bjørvika, Stasjonsalmenningen sør og Vinslottet på Hasle når Oslo bys arkitekturpris skal deles ut. De tre finalistene ble offentliggjort torsdag. Disse er innstilt av Rådet for byarkitektur og Byutviklingsutvalget, som skriver følgende om de tre utvalgte:

Arkitekturen i Deichman Bjørvika uttrykker åpenhet og likeverd. Bygningen har vakker materialitet, stor idérikdom, og er blitt en sterk og tydelig karakter i havnen. Biblioteket er blitt et eventyr å besøke. Arkitekter: Lund Hagem og Atelier Oslo. Landskapsarkitekt: SLA. Interiørarkitekt: Scenario.

Stasjonsallmenningen sør er det sentrale byrommet og samlingspunktet i den nye bydelen Bispevika. Det er et formmessig gjennomarbeidet, generøst og innbydende sted som oppfyller sin rolle som sosialt byrom på en forbilledlig måte. Landskapsarkitekt: SLA.

Det vernede Vinslottet på Hasle er et fantastisk sosialt midpunkt, og et godt eksempel på at gammel industri er transformert til et sammensatt bomiljø med variert handel. Dette bør inspirere flere arkitekter, byggherrer og tiltakshavere. Arkitekt: Kristin Jarmund arkitekter. Landskapsarkitekt: Grindaker AS Landskapsarkitekter

Vinneren vil offentliggjøres og prisen vil bli delt ut av ordføreren i Oslo rådhus 14. oktober 2021.

Sandberg til White arkitekter i Oslo

White arkitekter satser på landskapsarkitektur og har ansatt landskapsarkitekt og NLA-president Pål Dixon Sandberg.

Publisert 16. september 2021
Pål Dixon Sandberg skal lede landskapsteamet ved Oslo-kontoret til White arkitekter. Foto: Pål Dixon Sandberg

Sandberg skal lede landskapsteamet ved Oslo-kontoret. Han kommer fra Dronninga Landskap, og er president i Norske Landskapsarkitekters forening (NLA).

- Vi er svært heldige som har fått Pål med på laget. Han inngår i vår lokale ledergruppe og hans faglige dyktighet, erfaring og innsatsvilje er med på styrke både team, prosjekt og fokus fremover, sier Sofie Galåen Bentzen, daglig leder i White arkitekter Oslo, i en pressemelding.

White arkitekter jobber for tiden med blant annet bystrand og ny Lungegårdspark i Bergen. Sandberg får en ledende rolle i dette prosjektet.

- Jeg ser virkelig frem til dette arbeidet. Fremtidens urbanisering kan ikke forstås uten en dypere kunnskap om landskapet og forutsetninger på stedet. At vår nest største by, Bergen, velger å bygge en ny stor folkepark er jo intet annet enn en stor begivenhet, sier Sandberg.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Dette er «årets farge»

Nordsjö har løftet blikket mot himmelen og kåret «årets farge 2022».

Publisert 14. september 2021
Ifølge Nordsjö er «bright skies» årets farge. Det er en «lett, lys blå som er frisk, åpen og god for sjelen», skriver firmaet i en pressemelding. Foto: Nordsjö

Siden 2000 har den amerikanske malingsfirmaet Pantone hvert år kåret det de mener er årets farge. Og de senere årene har den svenske malingsprodusenten Nordsjö kommet med sine forslag til å definere det kommende årets fargekart.

I 2022 er det visstnok den lyseblå nyansen «bright skies» som gjelder. Ifølge Nordsjös fargeeksperter representerer den et friskt pust i hverdagen etter at livene våre ble snudd på hodet i pandemien.

– I året 2022 vil «bright skies» hjelpe oss med å omfavne nye idéer og drømmen om en ny framtid. Fargen gjenspeiler den grenseløse himmelen over oss, hvilket gir oss rom for å omdefinere holdningen til våre hjem, naturen, kunsten og måten vi lever på, skriver Ann-Charlotte Linde, nordisk fargesjef i Nordsjö, i en pressemelding.

Ny finsk gigant

Tre finske arkitektkontor slår seg sammen til Finlands største arkitektkontor.

Publisert 14. september 2021
Arco blir Finlands største arkitektkontor. Det er en sammenslåing av kontorene kontorene Aihio Arkkitehdit, Arkkitehdit Soini & Horto og Cederqvist & Jäntti Architects. Foto: Arco

Arco Architecture Company har sett dagens lys. Selskapet oppstår som følge av at de tre kontorene Aihio Arkkitehdit, Arkkitehdit Soini & Horto og Cederqvist & Jäntti Architects slår seg sammen. Arco vil til sammen få rundt 190 ansatte og blir dermed det største arkitektkontoret i Finland.

– Bredere skuldre vil gjøre oss kapable til å betjene våre kunder mer effektivt og hjelpe oss med å produsere enda mer ambisiøs arkitektur, sier Vesa Jäntti, fra Cederqvist & Jäntti Architects, i en pressemelding. Han blir direktør for arkitektur i det nye selskapet.

Ny administrerende direktør blir Sami Horto fra Arkkitehdit Soini & Horto. Han peker på at større enheter er en trend i nordisk arkitektbransje.

– Det er allerede lovende eksempler på kontorer med denne størrelsen i andre nordiske land. Eksempler fra Sverige og Danmark viser at størrelsen på kontorene ikke er en trussel mot arkitekturen, faktisk tvert imot, sier Sami Horto i samme pressemelding.

Sammenslåingen gjøres i samarbeid med investeringsselskapet Intera.

Tegner flytende undervannsrestaurant

Balestrand får både flytedokk, undervannsrestaurant og basseng, tegnet av Mad arkitekter.

Publisert 13. september 2021
– I restauranten kan ein sanse livet mellom Noregs djupaste fjord og vakraste fjell, oppleve lyset som endrar seg med årstidene, sier Per Fretheim i Mad arkitekter. Illustrasjon: Mad arkitekter

Snøhetta-tegnede Under fikk mye oppmerksomhet for å være Europas første undervannsrestaurant. Nå kaster også Mad arkitekter seg på undervannsbølgen. Kontoret har tegnet en undervannsrestaurant, i tillegg til basseng, gjestehavn og serviceanlegg i Balestrand.

Planen er å lage en flytedokk, som også fungerer som molo og bølgebryter. Hensikten er å lage noe spektakulært ut av en praktisk funksjon, skriver arkitekt og daglig leder Per Fretheim i Mad arkitekter i Stavanger i en pressemelding.

– Det særeige med Balestrand er det sanselege – med årstider, temperaturar og lys i stadig endring. I restauranten kan ein sanse livet mellom Noregs djupaste fjord og vakraste fjell, oppleve lyset som endrar seg med årstidene, samt kontrastane mellom det lyse og mørke og det høge og djupe, skriver Fretheim.

Vant OMA-pris

Mad arkitekters Kristian August gate 13 (KA13) vant fersk Oma-pris for «årets transformasjonsprosjekt».

Publisert 10. september 2021
KA13 har allerede vunnet flere priser. Nå kan Mad arkitekter også smykke seg med OMA-prisen for «årets transformasjonsprosjekt». Foto: Kyrre Sundal

Prisen ble lansert under Oslo Urban Week denne uken, og skal hedre «personer og selskaper som gjør Oslo til en enda bedre by å bo, arbeide og leve i.»

En fagjury nominerte tre prosjekter til prisen, og KA13 ble stemt fram av publikum.

«Bygget har endret tankegangen rundt hva som kan gjenbrukes, selv med krevende forutsetninger» skriver juryen, som har lagt vekt på at prosjektet er «et viktig bidrag til innovasjon i bransjen, og at det utfordrer leverandører, etablerte systemer, utviklere og arkitekter til å tenke annerledes».

Kristian August gate 13 (KA13) er tegnet av Mad arkitekter, og er et prosjekt der et rivningstruet 1950-tallsbygg ble bevart og fikk et nytt tilbygg hvor gjenbruk og ombruk er benyttet i stor skala. Prosjektet er del av Tullinkvartalet som er under stor transformasjon med nybygg, byrom og bevaring.

I tillegg vant LPO arkitekters Røa Torg prisen for «årets bylivsprosjekt». Ifølge juryen har «prosjektet bidratt til å revitalisere området og skape økt aktivitet og liv på plassen.»

Veidekke får milliardoppdrag i regjeringskvartalet

Veidekke har fått i oppdrag av Statsbygg å bygge kjelleren under det nye regjeringskvartalet i Oslo. Entreprisen er verdt 2,1 milliarder kroner.

Publisert 9. september 2021
Det kommende regjeringskvartalet får kjeller til 2,1 milliarder. Illustrasjon: Team Urbis

Oppdraget innebærer prosjektering og bygging av kjeller i to etasjer med omfattende grunn-, betong og tekniske arbeider, heter det i en pressemelding.

Veidekke inngikk allerede i oktober 2019 en samspillsavtale om kjelleren med Statsbygg, og skriver at de i mellomtiden er blitt godt kjent i området gjennom oppdragene med å rive to ødelagte regjeringsbygg og oppføring av et kjellerråbygg under D-blokka. Å ferdigstille dette råbygget inngår i det nye oppdraget i tillegg til å bygge nytt to-etasjes kjellerbygg på totalt 15.000 m2 under store deler av det nye regjeringskvartalet.

Kontrakten er verdt 2,1 milliarder uten merverdiavgift.

- Vi har hatt en lang og god samspillsfase med Statsbygg og involverte samarbeidspartnere hvor prosjektet har blitt gjennomarbeidet og planlagt for en optimal byggeperiode. Oppdraget passer også svært godt til vår kompetanse i anlegg- og byggevirksomheten med omfattende arbeider i grunnen, bygging av betongkonstruksjoner og styring av tekniske underentreprenører, sier konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Infrastruktur i pressemeldingen.

Byggearbeidene er planlagt fullført i februar 2025.

Ratio utvider

Ratio arkitekter vokser og får inn åtte nye ansatte arkitekter, interiørarkitekter, bygningskonstruktører og BIM-arkitekter.

Publisert 9. september 2021
Blant de nyansatte i Ratio arkitekter er det både en interiørarkitekt og bygningskonstruktør. Kontoret arbeider for tiden med rehabilitering av Nationaltheatret i Oslo. Foto: Wikimedia Commons

Ratio arkitekter har ansatt åtte nye personer, og kontoret har nå dermed 72 ansatte, bestående av arkitekter, interiørarkitekter, bygningskonstruktører og BIM-arkitekter.

De nye ansatte er:

Kristine Reppe, arkitekt.

Fia Myrvold, interiørarkitekt.

Stefan Smolovic, arkitekt.

Siri Ullsfoss Afseth, arkitekt.

Giulia Viola, arkitekt.

Torleif Månsson, bygningskonstruktør.

Morten Berggren Jepsen, bygningskonstruktør/PG-koordinator.

Franco Encina, arkitekt/BIM-arkitekt.

Kontoret arbeider for tiden med mange større prosjekter, deriblant Livsvitenskapsbygget på UiO, nye Aker sykehus, rehabilitering av Nationaltheatret, nye Drammen sykehus, Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, ny sikkerhetsavdeling ved St. Olavs hospital og nybygg for Brønnøysundregistrene.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Rasteplass åpner i Sunnfjord

Rasteplass ved Hestad kirke i Sunnfjord har fått «turistveiløft». Fortunen arkitekter står bak oppgraderingen, som offisielt åpner 15. september.

Publisert 9. september 2021
Foto: Ola Uvolden

Hestad rasteplass, langs den nasjonale turistveien over Gaularfjellet, åpnes onsdag 15. september av Sunnfjord-ordfører Olve Grotle (H). Det er Fortunen arkitekter og Nils Mannsåker, som står bak rasteplassen.

I pressemeldingen poengterer Statens Vegvesen at arkitekt Mannsåker nærmer seg poesien i sine beskrivelser av rasteplassprosjektet ved Hestad kirke, på en landtunge mellom Viksdalsvatnet og Hestadfjorden.

– Den korte vandringa på bryggja, til tider over flaumvatnet, skal gje eit ekstra fokus på det overveldande landskapsrommet i Viksdalen. Det tjørebehandla treverket er eit minne frå historia, men sett saman som ei meir abstrakt romoppleving der bjørketrea og himmelen dannar eit flyktig tak, sier Mannsåker i pressemeldingen.

Lille Hestad kapell er en såkalt langkirke fra 1805 i tømmer. Både kirken og området rund er fredet. Like ved har det vært både rasteplass og en mye brukt badeplass. Den nye oppgraderingen er et såkalt «tursitveiløft», hvor det er satt opp toalett, utsiktsrampe og ny forbedret tilkomst til kirken. I tillegg er selve plassen fornyet. Man har også tatt hensyn til at plassen ligger i et flomutsatt og vernet våtmarksområde.

Også turistnæringen er glade for den nye rasteplassen.

– Nasjonale turistvegar gir folk gode opplevingar undervegs, og dei gir oss grunnar til å stoppe opp, eller til å ta ein omveg, for å ta inn storslått natur og spennande arkitektur. Arkitekturen fortel óg om eit moderne og interessant land som lagar ting av høg kvalitet, sier Stein Ove Rolland, direktør i Fjord Norge.

Arkitektnytt inviterer:

Fredag 17. september inviterer Arkitektnytt og NSW Arkitektur til debatt om mikromobilitet samt smuglesning av et rykende ferskt blad.

Publisert 9. september 2021

Endelig kan vi møtes igjen.

Jobber du med eiendomsutvikling, mobilitetsutfordringer, arkitektur, steds- eller byutvikling? Du er invitert på å dele fredag ettermiddag med oss. Vi lover hyggelige mennesker og nok faglig innhold til at resten av helgen aktiviserer den kreative delen av hjernen.

Fredag 17. september inviterer vi til et hyggelig arrangement med smuglesning av et rykende ferskt Arkitektnytt. Det blir to faglige sekvenser som dreier seg om Arkitektnytts hovedtemaer denne gangen: Mikromobilitet og Transformasjon.

Vi ønsker alle venner og kjente hjertelig velkommen til å dele fredag ettermiddag med oss i Rådhusgaten 27, på hjørnet av Rosenkrantz’ gate – på gateplan. Nye venner er ekstra velkommen. Arrangementet er gratis, og krever kun påmelding via Facebook-event. Utdeling av Arkitektnytt.

Påmelding her.