Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Noda vokser

​Nordnorsk design - og arkitektursenter vokser seg stadig litt større. Nå satser de på en 70 prosent utvidelse.
Publisert 18. april 2018
Daglig leder i Noda Michele Renee Widerøe. Foto: Ingebjørg Semb

Frem til nå har besetningen i Noda vært på et og et halvt årsverk. Nå vil senteret utvide virksomheten med en fagansvarlig for byutvikling og arkitektur. Vedkommende skal foreløpig ansettes i ett års engasjement, men Noda håper på en mer langsiktig finansiering. Vedkommende skal jobbe med alle Nodas prosjekter relatert til arkitektur og byutvikling i Nord-Norge, ifølge stillingsannonsen.

Nordnorsk design - og arkitektursenter ble etablert i 2014 og er blitt en viktig arena for fagmiljøene innenfor design og arkitektur i Nord-Norge. Daglig leder er Michele Renee Widerøe. 

Alvar Alto Symposiet i Finland

Utfordringer og muligheter for fremtidig boligdesign og bygging i byområder, er tema for Alvar Alto Symposiet i år.
Publisert 22. mai 2018
Alvar Aalto. Foto: Alvar Aalto Foundation.

Arrangementer går av stabelen hvert tredje år og arrangeres i år for 14. gang i perioden 30.–31. august.

Målet med symposiet er å bringe arkitekter og fagfolk fra hele verden sammen for å skape kritiske diskusjoner om de kunstneriske, sosiale og tekniske utfordringene i moderne arkitektur. Symposiet er ledet av arkitekt og professor Markku Hedman og foregår på engelsk.

Det er Alvar Aalto Academy Alvar Aalto Foundation i samarbeid Academy of Finland og Jyväskylä by som står for arrangementet.

Se fullstendig program for symposiet.

Europarådets landskapspris 2018-19

Send inn forslag til Europarådets landskapspris nå.
Publisert 9. mai 2018

Norge har via den norske delegasjonen i Strasbourg mottatt invitasjon til å delta i «European Landscape Convention - 6th Session of the Landscape Award of the Council of Europe (2018-2019)». 

Europarådets landskapspris ble etablert i 2008 og deles ut hvert 2. år. Prisen har utgangspunkt i Den europeiske landskapskonvensjonen, som har som mål å fremme vern, forvaltning og planlegging av landskap, samt europeisk samarbeid på landskapsfeltet. 

Prisen belønner en politikk eller tiltak iverksatt av lokale eller regionale myndigheter og deres grupperinger, eller særlig bemerkelsesverdige bidrag fra frivillige organisasjoner, for varig vern, forvaltning og/eller planlegging av landskap. 

Prisen skal gis til en politikk eller tiltak som kan tjene som eksempel for andre land, og som sikrer landskapskvaliteter og øker samfunnets bevissthet om landskapsverdier og hva som påvirker landskapet. 

Fristen for å sende forslag til 1. september 2018 og forslag sendes til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (postmottak@kmd.dep.no)

Kontaktperson i departementet er Liv Kirstine Mortensen (lkm@kmd.dep.no)

A-lab utvider ledelsen

Gunnar Solheim til A-lab i en nyopprettet stilling som COO.
Publisert 9. mai 2018
Foto: A-Lab

Arkitektkontoret A-Lab utvider ledelsen og ansetter Gunnar Solheim som COO, noe som betyr at Geir Haaversen og Odd Klev, som startet A-lab i 2000, i større grad skal jobbe med skapende i prosjekter sammen med de nå mer enn 80 ansatte ved arkitektkontoret og A-labs oppdragsgivere.

– Vi kjenner både Gunnar og hans styrker godt fra A-lab og SJ arkitekters samarbeid om Statoilbygget. Han besitter mye kunnskap, kompetanse og verdifull erfaring, sier Haaversen i en pressemelding.

Solheim har nesten 19 år bak seg som leder av SJ Arkitekter og eiendomsutvikler i APT Properties.

– Som arkitekt, er det fint å være tilbake i bransjen og spesielt i et av landets raskt voksende og spennende kontorer som jeg også i ulike sammenhenger har hatt nær kontakt med i mange år.  Jeg ønsker å bidra med min kompetanse og erfaring både fra arkitekt- og eiendomsbransjen til å videreutvikle A-lab for fremtiden, sier Solheim.

Solheims viktigste oppgave blir å ytterligere forsterke og profesjonalisere kontoret og styrke linken mellom prosjekter, prosjektledere, oppdragsgivere og offentlige myndigheter. Han vil også jobbe med kontrakter, økonomi, bemanning og ressursplanlegging heter det i pressemeldingen fra A-Lab.

Nye koster til OAT

Oslo arkitekturtriennale styrker staben med ny kommunikasjonsansvarlig og direktørvikar.
Publisert 27. april 2018
Nye fjes i Oslo Arkitekturtriennale. Foto: OAT

Oslo arkitekturtriennale (OAT) ansetter ny kommunikasjonsansvarlig, samtidig som Martin Braathen trer inn som vikar for direktør Hanna Dencik Petersson i 2018. Eva Amine Wold Engeset kommer fra Nasjonalmuseet, Braathen har tidligere vært redaktør for Arkitektnytt.

– Oslo arkitekturtriennale representerer drømmekombinasjonen for en kommunikasjonsrådgiver i kulturfeltet, med spisset fokus på å utfordre arkitekturfaget, lokalt og internasjonalt nedslagsfelt og kommunikasjonsutfordringer i bøtter og spann. Jeg gleder meg stort til å få være med på å gjøre festivalen bedre kjent for flere i Oslo, Norge og verden, sier Eva Amine Wold Engeset i en pressemelding.  

Oslo arkitekturtriennale (OAT) arrangerer høsten 2019 den syvende arkitekturfestivalen i rekken siden oppstarten i 2000. Nylig møtte Arkitektnytt det London-baserte kuratorteamet, da de lanserte temaet «Degrowth».  

Braathen trer inn for direktør Hanna Dencik Petersson som er i barselspermisjon.  

– Oslo Arkitekturtriennale har på imponerende kort tid vokst seg til en verdensbegivenhet i arkitekturfeltet. Jeg har fulgt triennalen siden begynnelsen i 2000, og det blir utrolig spennende å bli kjent med den fra innsiden, sier Martin Braathen.

Klimahuset i Botanisk hage blir FutureBuilt-prosjekt

Nytt hus i Botanisk hage skal vise vei til fremtidens byggeløsninger. Nå blir det forbildeprosjekt i FutureBuilt.
Publisert 26. april 2018
Klimahuset i Botanisk hage skal stå ferdig høsten 2019. Illustrasjon: Lund Hagem/Atelier Oslo

Høsten 2019 skal et nytt utstillingsbygg i Botanisk hage på Tøyen stå ferdig, med mål om å formidle kunnskap om klimaendringer og jordens klima, særlig rettet mot barn og unge. 650 kvadratmeter formet for optimal solinnstråling til solcellepanelene på taket, og som gjennom innovativ og kortreist materialbruk, samspill mellom høyteknologi og lavteknologi og med en stor andel treverk, skal vise vei til fremtidens byggeløsninger.

Nå er det klart at bygget blir et forbildeprosjekt i FutureBuilt, et tiårig program med visjon om å vise at det er mulig å utvikle klimanøytrale bygg og byområder med høy kvalitet.

- Et utstillingsbygg som har klimaspørsmål som formål må selvfølgelig i seg selv være bygget på klimavennlige prinsipper. Vi er stolte av å ha fått dette prosjektet i porteføljen og ser fram til videre samarbeid med Naturhistorisk museum og Universitetet i Oslo rundt realiseringen av prosjektet, sier programleder i FutureBuilt, Birgit Rusten, i en pressemelding.

Vinnerteamet består av kontorene Lund Hagem, Atelier Oslo, Bollinger Grohmann, Transsolar, ATSITE og Expology.

Nominér til Sundts premie

For 48. gang skal utmerkelsen tildeles nybygde privatbygninger i Oslo som utpeker seg for fremragende arkitektur.
Publisert 24. april 2018

Det var grosserer Harald Sundt som opprettet legatet allerede i 1908. Siden den gang har den blitt delt ut hvert annet år, bortsett fra et opphold i forbindelse med krigen. Av ukjente årsaker ble prisen heller ikke delt ut i perioden 2001-2002. Premien består av en bronseplakett som festes på bygningen.

Helt fram til 1950 var det ingen bygninger utenfor bydelene Frogner og Sentrum som hadde mottatt prisen. Men eneboligen i Nils Bays vei 12, tegnet av Arne Pedersen og Reidar Lund, brøt den lange tradisjonen og fikk utmerkelsen. Sist gang premien ble delt ut i 2016, var det en enebolig i Pareliusveien 3 på Nordstrand, tegnet av Atelier Oslo AS, som fikk plaketten.

I dag er det Oslo Arkitektforening som organiserer og bedømmer forslagene som kommer inn. I komiteen for 2016-2019 sitter Beate Hølmebakk (leder), Gro Bonesmo, Øystein Rø, Arne Henriksen og Per Suul.

Oslo Arkitektforenings nettside får du mer informasjon om kriterier for innlevering av forslag.

Frist for innsendelse av forslag er satt til 15. juni kl. 12.00

"X til bolig" åpner hos ROM

Nordiske arkitektkontor stiller ut hos ROM for kunst og Arkitektur.
Publisert 19. april 2018
Konstabelskolen ungdomsboliger, Margretheholmen København, Vandkunsten 2014-2015. Foto: Melissa Ørnstrup

«Menneskers boevne og arkitektur er tvinnet sammen, og noen ganger endres vårt liv på en grunnleggende måte ved fysiske transformasjoner,» heter det i invitasjonen til utstillingen X til bolig som åpner hos ROM for kunst og arkitektur fredag 19. april. «Er du interessert i forholdet mellom arkitektur, transformasjon og boevne kan du kanskje finne en inspirasjon i nettopp denne utstillingen.» 

Blant deltakerne i utstillingen finner man Shelterbox (NO/FI/m.fl.), Vandkunsten (DK),Haugen/Zohar Arkitekter (NO), C.F. Møller Arkitekter (NO), SAAHA, Lala Tøyen, Degree of Freedom, Gether AS (NO), Enya Aamo Aspen, Rikke Christine Nyrud (NO), Brandlhuber + Emde, Schneider (DE), Erik Arkitekter (DK)og COBE (DK). Utstillingen er kuratert av Einar Bjarki Malmquist.

For mer informasjon, trykk her.

Spetalen skole kåret til årets skolebygg 2018

Link Arkitektur ble tildelt prisen under Nohrcons konferansen «Bygging av fremtidens skole".
Publisert 19. april 2018
Spetalen skole i Råde Kommune ble kåret til årets skolebygg for 2018. Foto: Hundven-Clements Photography/Link Arkitektur

I alt var det fem skoler som kjempet om finaleplass for prisen, og Spetalen skole gikk til slutt av med seieren. Den nye barneskolen gir plass til 280 elever og 50 ansatte og ligger i Saltnes i Råde kommune.

Juryen fremhevet blant annet bruk av treverk og farger som uttrykker vennlighet og trygghet som er ønskelig i en skole, og mulighet for arenaer for samarbeid mellom flere lærere og elevgrupper. Avgjørelsen om hvem som skulle få prisen ble gjort ved en offentlig avstemning etter at juryen hadde nominert de fem kandidatene.

- Å prosjektere og tegne en skole er en av de mest givende oppgavene vi kan få som arkitekter, idet vi skaper et sted, hvor man møter glade barn som hopper og spretter omkring. Det at LINK arkitektur var så heldige å være med i prosessen fra første skisse til åpningen, var et suksesskriteria for dette vellykkede prosjekt og alt vi bygger er til syvende og sist kun en ramme for trygghet og trivsel for elevene og lærerne. Arkitekter, rådgivere, byggherrer, politikere og lærere har et samfunnsmessig ansvar for å skape denne rammen. En ramme som etter hvert fylles ut med læring, lek, latter og vennskap, sier arkitektene Kennet Hald og Nicole Stobbe fra Link Arkitektur i en pressemelding.

Øvrige involverte i skoleutbyggingen har vært Råde kommune som byggherre, Multiconsult som ingeniør og Solid som entreprenør.

"Visning" på Nasjonalmuseet - Arkitektur

1(2)-roms utstilling om urban boligkvalitet.
Publisert 19. april 2018
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

«Hva kjennetegner en god bolig? Får Oslos førstegangskjøpere og andre boligsøkere kvaliteten de betaler for i jakten på et eget hjem? Er boligen forvandlet fra et hjem til et investeringsobjekt?» spør Nasjonalmuseet Arkitektur i sin nye utstilling som åpner torsdag den 26. april.

Målet er å vise hvordan sammenhenger mellom politikk, regelverk og arkitektur påvirker byen vår og utformingen av særlig de små leilighetene i Oslo og sette søkelys på urban bokvalitet.

Til åpningen kommer ordfører Marianne Borgen,og utstillingen følges opp av en serie arrangementer under navnet Visning spesial, der man blant annet kan møte Helen & Hard, arkitektkontoret bak utstillingens utforming, og Johan-Ditlef Martens og Ketil Moe, forfatterne av boken «Hva er en god bolig?»

Full oversikt finner du her.

Trondheims byggeskikkpris

Nå er tiden inne for å foreslå kandidater til prisen for 2018.
Publisert 18. april 2018

For 13. gang skal Trondheim kommune dele ut byggeskikkpris til bygg, byrom og anlegg. Et av kriteriene er at prosjektene er ferdigstilt i løpet av de siste fem årene. Andre kriterier er at utførelse, materialbruk, utforming og samspill med sted og miljø kan bidra til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken. Mer informasjon om øvrige kriterier og tidligere vinnere på www.trondheimkommune.no 

Alle står fritt til å foreslå kandidater. Frist for innlevering er satt til 15. mai 2018.

Noda vokser

​Nordnorsk design - og arkitektursenter vokser seg stadig litt større. Nå satser de på en 70 prosent utvidelse.
Publisert 18. april 2018
Daglig leder i Noda Michele Renee Widerøe. Foto: Ingebjørg Semb

Frem til nå har besetningen i Noda vært på et og et halvt årsverk. Nå vil senteret utvide virksomheten med en fagansvarlig for byutvikling og arkitektur. Vedkommende skal foreløpig ansettes i ett års engasjement, men Noda håper på en mer langsiktig finansiering. Vedkommende skal jobbe med alle Nodas prosjekter relatert til arkitektur og byutvikling i Nord-Norge, ifølge stillingsannonsen.

Nordnorsk design - og arkitektursenter ble etablert i 2014 og er blitt en viktig arena for fagmiljøene innenfor design og arkitektur i Nord-Norge. Daglig leder er Michele Renee Widerøe. 

Ny frist for OAFs arkitekturpris

30. april er siste frist for å nominere prosjekter til Oslo Arkitektforenings årlige pris.
Publisert 17. april 2018
Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka, tegnet av Element Arkitekter og Ledsten Arkitekter, vant Oslo bys arkitekturpris for 2017. Foto: Adam Stirling

For sjette året på rad deler Oslo Arkitektforening ut sin arkitekturpris til enkeltpersoner, firmaer eller tverrfaglige team for prosjekt(er) realisert i Oslo og Akershus. Den har som mål å rette oppmerksomhet mot arkitektur- og byutviklingsprosjekter av høy kvalitet i Oslo og Akershus, sentrale og aktuelle rammebetingelser for faget og våre bygde omgivelser som helhet.

Alle kan nominere kandidater til prisen, og årets frist er utsatt til 30. april. Prosjekt(ene) må være realisert, og det er ingen tidsbegrensninger. Nominasjoner skal ledsages av en kortfattet begrunnelse på inntil 1 A4-side, inkludert illustrasjoner og/eller relevante henvisninger.

Nominasjoner kan sendes til arkitekturpris.oaf@arkitektur.no