Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Nordic vokser videre

Norske Nordic har kjøpt 100 prosent av aksjene i islandske Arkthing. – Det er behov for å konsolidere, sier administrerende direktør.

Publisert 6. juni 2019
Fem menn i vinden: Nordic har nå over 220 ansatte fordelt på fire land. Foto: Nordic

– For å møte nye utfordringer i et marked med store internasjonale konkurrenter, er det behov for å konsolidere, for å bli med og for å kunne konkurrere om de mest spennende prosjektene, sier Eskild Andersen, administrerende direktør for Nordic på deres hjemmeside.

Anledningen er Nordics sammenslåing med det islandske kontoret Arkthing, som fant hverandre gjennom samarbeidet på prosjektet med Keflavik flyplass. «Både Nordic og Arkthing har bygget opp en varig kultur for kvalitet og god arkitektur i løpet av førti år. De to selskapene deler kjerneverdier som åpenhet, forpliktelse til samfunnet og til kunder, og begge har mye erfaring gjennom et bredt spekter av prosjekter,» heter det videre.

Etter sammenslåingen med Arkthing vil Nordic ha over 220 ansatte fordelt på fire land, og det norske kontoret eier nå 100 prosent av aksjene i Arkthing. 

 - Vi ser dette som en fantastisk mulighet for å sammen bli en sterk aktør i markedet i Norden, med gode muligheter for å skaffe de mest interessante oppdragene. Med tanke på hvor fort utviklingen innen arkitektur går, ser vi at vi må satse enda sterkere på å holde oss i front innen ny teknologi og spesialkompetanse. Sammen med Nordic vil vi kunne ta et viktig steg inn i fremtiden, sier Sigurdur Hallgrimsson, grunnlegger av Arkthing.

Store dansker slår seg sammen

Rambøll kjøper arkitektkontoret Henning Larsen, som fortsetter under eget navn.

Publisert 2. desember 2019
De to danske selskapene har samarbeidet i en rekke prosjekter, blant annet Operaen på Holmen i København, som åpnet i 2005. Foto: Adam Mørk/Henning Larsen

Kjøpet trer i kraft 2. januar 2020, skriver selskapene i en pressemelding. Det danske arkitektfirmaet Henning Larsen, som ble etablert i 1959, har 300 arkitekter fordelt på seks kontor, hvorav ett i Oslo. Rambøll har rundt 16 000 medarbeidere over flere kontinenter. De to selskapene har tidligere samarbeidet om en rekke prosjekter, som Harpa konsert- og konferansesenter i Reykjavik og operaen i København.

Det kommende året skal Rambøll etablere en global forretningsenhet innen arkitektur, med rundt 800 arkitekter og landskapsarkitekter fra begge selskaper. Denne vil ledes av Mette Kynne Frandsen, som nå er CEO og partner i Henning Larsen.

─ Ved å gå sammen med Henning Larsen styrker vi vår satsing innen arkitektur både her i Norge og globalt, tror Ole-Petter Thunes, direktør i Rambøll Norge.  

Snøhetta blir karbon-negativ

Frå nå av skal arkitektkontoret Snøhetta berre designa karbon-negative bygg.

Publisert 28. november 2019
Etter Powerhouse på Brattørkaia i Trondheim, ønskjer Snøhetta nå at alle deira prosjekt blir like utsleppsvennlege. Foto: Synlig.no

Det betyr at bygga arkitektkontoret teiknar, skal generera meir energi enn dei brukar i løpet av si livstid. Det skriv arkitektur- og designmagasinet Dezeen.

─ Det hastar

Snøhetta planlegg å gjera dette skiftet i løpet av dei neste tjue åra. Partner i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen, seier til magasinet at arkitektkontoret gjer desse tiltaka fordi det hastar å respondera på klimaendringane.

I etterkant av Powerhouse

─ I løpet av dei neste ti åra vil Snøhetta fokusera på å gjera alle prosjekt på designnivå i prosjektporteføljen karbonnøytral. Innan dei neste tjue åra skal me sørgja for at alle dei realiserte bygga våre er karbonnøytrale, seier Thorsen til Dezeen.

Snøhetta erklærer dette i etterkant av Powerhouse-suksessen på Brattørkaia i Trondheim, som er designa for å vera karbon-negativ i dei 60 åra bygningen etter planen skal stå. Powerhouse-prosjektet i Porsgrunn er nå under oppføring. 

─ Nasjonale turistveger får filmskapere til å velge Norge

Arkitekturen er avgjørende for at både den nye James Bond-filmen og Top Gear er filmet langs Nasjonale turistveger. 

Publisert 22. november 2019
Skuespiller Daniel Craig tar turen til Atlanterhavsvegen i sin siste rolle som 007-agent, i James Bond-filmen «No Time to Die», som kommer i 2020. Foto: Wikipedia

Det skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Atlanterhavsvegen har ifølge Vegvesenet havnet på lista over verdens 10-15 steder som er blitt ikoniske for bilbransjen. Andre på lista er lavalandskap på Island, Guggenheim-museet i Bilbao og svingete veger i Marokko.

Filmkommisjonær i Vestnorsk filmsenter, Sigmund Elias Holm, jobber med opptak på de vestnorske turistvegene.

– Nasjonale turistveger gjør Norge svært interessant for filmbransjen og brukes mye i profileringsarbeidet overfor internasjonale filmskapere. Når arkitekturen langs veiene blir spennende nok, betyr det veldig mye. I en del tilfeller har arkitektoniske kvaliteter ved Nasjonale turistveger vært helt avgjørende i innsalget til filmselskap, skryter Holm til Vegnett.no.

Deler av Universal Pictures sin film Ex Machina ble spilt inn ved Juvet landskapshotell langs Trollstigen i Geiranger.

Knut Slinning, som eier stedet, sier til Vegnett.no at de har hatt nytte av filminnspillinga.

– Uten effekten av Ex Machina hadde det kanskje ikke vært mulig å satse på helårsturisme her. Denne filmen har gjort at det er booket et rom hver dag, og gjestene kommer ofte i skuldersesongene, sier Slinning.

Eksempler på spillefilmer fra turistvegene på Vestlandet

Bond 25 (Storbritannia, 2020), Atlanterhavsvegen

Børning 3 (Norge, 2019), Trollstigen

Selvmordsturisten (Danmark/Norge, 2019), Trollstigen besøkssenter (hovedlocation)

Snømannen (Storbritannia/USA, 2017), Atlanterhavsvegen

Santhu Straight Forward (India, 2016), Aurland/Stegastein

Premam (India, 2016), Aurland / Stegastein, Sysendammen / Hardangervidda

Akira (India, 2016), Atlanterhavsvegen

Shivam (India, 2015), Atlanterhavsvegen

Kleine Ziege Sturer Bock (Tyskland, 2015), Aurlandsfjell

Kakki Sattai (India, 2015), Dalsnibba, Djupvatn

Maattrraan (India, 2012), Trollstigen, Stegastein

Kilde: Vegnett.no

Kenneth Dahlgren forlater Rodeo

Sosiologen Kenneth Dahlgren går fra jobben som faglig leder for samfunnsvitenskap i Rodeo arkitekter til utvikler hos Aspelin Ramm.

Publisert 21. november 2019
F.v: Henning Sunde (Rodeo), Maren Bjerkeng (Aspelin Ramm) og Kenneth Dahlgren (Aspelin Ramm)

De siste sju årene har sosiologen Kenneth Dahlgren jobbet som faglig leder for samfunnsvitenskap i Rodeo arkitekter, der han også har vært partner. Kontoret har jobbet iherdig med arkitektur og helhetlig byutvikling i et tverrfaglig perspektiv.

– Vi i Rodeo synes selvsagt det er leit å miste Kenneth. Samtidig leser vi dette som en stor anerkjennelse av det tankegodset vi har brakt på banen i de senere årene når det gjelder arkitektur og helhetlig byutvikling. Vi har sammen åpnet opp fagfeltet, gjort det bredere og inkluderende for andre fagdisipliner. Det at Aspelin Ramm ansetter en sosiolog i stillingen som Sjef for byutvikling og samfunn bekrefter dette, og er en viktig anerkjennelse for de viktige spørsmålene vår tids byutvikling står overfor, sier Henning Sunde, partner i Rodeo arkitekter, i en felles pressemelding.

Dahlgren går til jobben hos Aspelin Ramm med tanke på å bidra i deres utviklingsprosjekter, og vil styrke selskapets kompetanse på sosial og samfunnsmessig forståelse i akkvisisjon og konseptutvikling, i medvirknings- og reguleringsprosesser, heter det i meldingen.

– Samfunnsvitenskapelige perspektiver blir stadig viktigere som integrert del av prosjektene som bygger byene våre, både hver for seg og i sin helhet. De sosiale aspektene i byutviklingen er viktig for vår videre utvikling og satsing, og ansettelsen av Kenneth er en del av dette, sier Maren Bjerkeng, Direktør for Utvikling i Aspelin Ramm. 

Selskapet jobber nå med prosjekter som Landbrukskvartalet, Kjeller flyplass, Sommerro og Parkveien.

Priser til lysende ideer

Lindesnes-restauranten Under, Kaizersplass på Bryne, Ulstein arena i Ulsteinvik, gulvlampen Tangent, lysinstallasjonen Light Pressure i Oslo og lyskonseptet Skjærgårdslys fra Bærum er vinnerne av Norsk lyspris 2019.

Publisert 21. november 2019
Kaizersplass på Bryne utenfor Stavanger fikk prisen for beste utendørsprosjekt. Foto: Lyskultur

Norsk lyspris er den gjeveste hedersutmerkelsen for lysdesign og belysningsprodukter i Norge, ifølge den ideelle organisasjonen Lyskultur, som deler ut prisen. Det skriver Lyskultur i en pressemelding. Vinnerne av Norsk lyspris 2019 ble kåret i går under lysets dag på DOGA i Oslo. Vinnerne strekker seg fra Lindesnes til Ulsteinvik, fra lysdesign og produkter til lysinstallasjoner, fra anerkjente aktører til unge talenter. Juryens vurdering av søknadene resulterte tidligere i høst i 19 nominerte. Prisen ble delt ut for første gang i 2001, ifølge Lyskultur. 

Vinnerne av Norsk lyspris 2019

Beste utendørsprosjekt: Kaizersplass på Bryne
Lysdesign: Halvor Næss Belysningsdesigner AS
Landskapsarkitekt: Dimensjon

Beste innendørsprosjekt: Under
Lysdesign: ÅF Lighting
Arkitekt: Snøhetta

Beste produkt: Tangent
Produktdesign: Thomas Jenkins og Sverre Uhnger

Beste spesialdesignet produkt til prosjekt: Ulstein arena
Lysdesign: ECT AS
Arkitekt: Lund+Slaatto Arkitekter og Arkitektkontoret Nils Tveit AS

Åpen klasse: Light pressure
Lysdesign: Kunstner Anders Sletvold Moe
Bruker/leietaker: Oslo Kommune, kulturetaten

UNG: Skjærgårdslys
Prosjekteiere: Tor Einar Sandvik, Kim J. L. Jordemann & Regina von Koch

På jakt etter ny medarbeider?​​

Siste annonsefrist for ledige stillinger før jul er 4. desember. Arkitektnytt nr. 11 har utgivelse 19. desember. En stillingsannonse i Arkitektnytts papirutgave og arkitektnytt.no treffer hele målgruppen som arbeider innen arkitektur og planlegging.

Publisert 20. november 2019

Stillingsannonser i Arkitektnytt, arkiterktnytt.no og nyhetsbrev 
Arkitektnytt er et stillingsmarked for arkitekter, landskapsarkitekter, interiørarkitekter og planleggere i både offentlig og privat sektor. En stillingsannonse i Arkitektnytt, som også vises på nettsiden, treffer målgruppen bedre enn noe annet medie og kan derfor gi gode resultater. Ved kjøp av stillingsannonse på nett vil du få synlighet på forsiden, bli med i ukentlig nyhetsbrev til ca 6000 mottakere. Stillingene blir også feedet ut via Twitter.

I medieguiden finner du informasjon om priser, materiellfrister, formater og utgivelsesdatoer.

Kontakt for bestilling og informasjon av stillingsannonser print og digitalt

Salgskonsulent Anne Pernille Anvik  anp@arkitektur.no Tlf +47 977 78 385

Last ned medieguide for stillingsannonser 2019

Jugendhotell får byggjeskikkspris i Ålesund

Invit arkitekter får byplansjef Olav Høydals minnespris for restaureringa av Hotell 1904 i Ålesund. 

Publisert 8. november 2019
Hotell 1904 har vore i drift sidan 1904 under andre namn som Grand Hotel og Hotel Scandinavie. Foto: Bypatrioten.com

Det skriv Sunnmørsposten på nettsidene sine. Hotell 1904, som er teikna av arkitekt Carl Christian August Michalsen (1869─1940), har ifølgje avisa hatt kontinuerleg drift sidan gjenreisinga etter bybrannen i 1904. I fjor byrja byggherre Brødrene Jangaard og Invit arkitekter arbeidet med å redda identiteten og historia til hotellet, som i den samanhengen skifta namn til Hotell 1904. Komiteen grunngjev val av prisvinnar med omfattande, vellukka eksteriør- og interiørmessige restaurering, ifølgje Sunnmørsposten. Arbeidet har tilbakeført fasadeelement som inngangsdører, lyssetjing og ny fargepallett, skriv avisa. At den innvendige kafeen Green Garden er knytt saman med butikksenteret, var også avgjerande. Komiteen meiner konseptet viser potensialet ved å utnytta indre gardsrom i Ålesund sentrum, skriv Sunnmørsposten.

To team skal gi bedre statlige lokaler

Asplan Viak og Gottlieb Paludan Architects skal gi Statsbygg råd i arbeidet med å utvikle og modernisere statlige lokaler.

Publisert 1. november 2019
Hege Maria Eriksson, direktør for rådgivning og tidlig fase i Statsbygg. Foto: Statsbygg

Statsbygg har inngått rammeavtaler med Asplan Viak AS og Gottlieb Paludan Architects AS om rådgivningstjenester knyttet til statlig lokalbruk.

- Noen av Statsbyggs viktigste oppgaver er å gi statlige virksomheter gode og fleksible lokaler, og å bidra til at de bruker arealene sine effektivt. Nå har vi fått dyktige rådgivere med oss på laget, slik at vi kan gjøre dette arbeidet enda bedre enn i dag, sier Hege Maria Eriksson, direktør for rådgivning og tidlig fase i Statsbygg, i en pressemelding.

Rammeavtalene skal styrke Statsbygg som rådgiver, byggherre og tilbyder av lokaler. Asplan Viak og Gottlieb Paludan Architects skal bistå Statsbygg i å utvikle lokaler og arbeidsplasser i tråd med virksomhetenes strategiske utvikling, både når det gjelder råd om anskaffelser i det private markedet og utvikling av formålsbygg.

Statsbygg anslår at rammeavtalene vil være verdt ca. 70 millioner kroner over fire år.

Arbeidet med rammeavtalene startet da Statsbygg i fjor arrangerte en dialogkonferanse for å få innspill fra markedet. Et av hovedmålene med konferansen var at leverandører fra ulike fag skulle komme sammen i team som utfyller hverandre, heter det i pressemeldingen fra Statsbygg.

Asplan Viak og Gottlieb Paludan Architects har med seg følgende firmaer i sine team: 

Asplan Viak, IARK AS, Knowit AS og Mellomrom Arkitekturpsykologi AS.

Gottlieb Paludan Architects, ÅF Digital Solutions AS og Nice Industridesign AS.

Urnes stavkirke blir verdensarvsenter

Miljødirektoratet har godkjent Fortidsminneforeningens planer om verdensarvsenter for Urnes stavkirke. Avgjørelsen betyr mer midler til stavkirka i Luster. 

Publisert 24. oktober 2019
Urnes stavkirke i Luster i Sogn og Fjordane ble bygget på 1130-tallet. Foto: John Marx/Flickr

Urnes stavkirke i Sogn og Fjordan feirer i år 40 år på UNESCOs verdensarvliste. Nå er de også autorisert som verdenssarvsenter etter å ha blitt godkjent av Miljødirektoratet, ifølge Fortidsminneforeningen. Generalsekretær i Fortidsminneforeningen, Ola Fjeldheim, mener avgjørelsen er starten på en spennende utvikling. 

– Miljødirektoratets avgjørelse betyr mye for folk på Ornes, for Luster kommune og regionen og for oss i Fortidsminneforeningen. Autorisasjonen av Urnes verdsarvsenter er starten på en svært spennende utvikling av Urnes og lokalsamfunnet rundt, med planer for bygging av et besøkssenter med et bredt tilbud til de besøkende til verdensarven i Luster, sier Fjeldheim til foreningens nettside

Autorisasjonsordningen for besøkssenter ved verdensarvstedene i Norge innebærer at en rekke autorisasjonskrav skal oppfylles. Miljødirektoratet sier i sin begrunnelse at Fortidsminneforeningen på en god måte har gjort rede for hvordan senteret oppfyller disse kravene, og direktoratet har besluttet å autorisere Urnes verdsarvsenter for en periode på fem år, ifølge foreningens nettside.

Autorisasjonen utløser statlige midler til drift. Det betyr en styrking som gjør at tilbudet til besøkende og formidling av verdensarven kan videreutvikles gjennom en rekke tiltak, skrive Fortidsminneforeningen. Dette utgjør, ifølge NRK Sogn og Fjordane, 900.000 kroner årlig de neste fem årene.

Landskapsarkitekt nominert til ingeniørpris

Landskapsarkitekt Taran Aanderaa er en av tre nominerte til Rådgivende ingeniørers forenings pris Årets unge rådgiver. 

Publisert 22. oktober 2019
Landskapsarkitekt Taran Aanderaa (bildet) er nominert sammen med prosjekteringsleder Ingrid Lothe Eldholm (30) og overvannsekspert Phan Åge Haugård (27). Foto: Asplan Viak

«Årets unge rådgiver», som deles ut av Rådgivende ingeniørers forening (RIF), skal hedre dyktige rådgivere under 35 år. Landskapsarkitekt Aanderaa (28), som jobber i Asplan Viak, er ifølge juryen nominert til prisen på grunn av et sterkt engasjement for klimatilpasning, flomproblematikk og økologi. Gjennom innlegg og foredrag i ulike sammenhenger, bidrar Anderaa til å spre kunnskap, bygge bro mellom fagmiljøer, inspirere og overbevise. Hun evner å formidle tungt fagstoff på en lettfattelig og tydelig måte og opptrer både på nasjonalt fjernsyn og radio, skriver juryen. Aanderaa er også engasjert som styremedlem i Asker elveforum, redaksjonsmedlem i magasinet Kote, medlem i programkomiteen for IFLAs verdenskongress 2019 og emneansvarlig for 10-poengskurset Rom og design ved Høgskulen på Vestlandet. 

Kandidatene skal være en spydspiss innen sitt område, være nysgjerrig og nyskapende, bidra til å løfte faget og evne å bruke oppdrag til å videreutvikle selskapet og prosjektdeltakerne. I tillegg må kandidatene vise evne til praktisk og kommersiell anvendelse av kunnskapen sin og være en god lagbygger, skriver RIF på sine nettsider. Prisen deles ut under RIFs høstkonferanse i Oslo den 29. oktober. 

Viktig spørreundersøkelse

NAL gjennomfører spørreundersøkelse om universell utforming denne høsten. 

Publisert 10. oktober 2019
Foto: Alberto G

Norske arkitekters landsforbund (NAL) gjennomfører en spørreundersøkelse denne høsten, om arkitekters oppfatninger og holdninger til universell utforming, ulike konkurranseformer, digitalisering og medvirkning i planlegging. Undersøkelsen utføres av Opinion as for NAL.

NAL ønsker blant annet å undersøke følgende:

  • Om plan- og designkonkurranser i Norge stimulerer til et godt marked for arkitekter. Bør konkurranser i større grad leveres digitalt?
  • Om TEK17 fungerer som et godt hjelpemiddel for å utvikle nye arkitektoniske løsninger?    
  • Om kravene til universell utforming er for strenge?
  • Om medvirkning i planprosesser bidrar til bedre prosesser og resultater i byggebransjen? 

"Svarer du på spørsmålene i denne undersøkelsen bidrar du til å gi et bedre kunnskapsgrunnlag for å utvikle en god arkitekturpolitikk. Hvis vi skal arbeide for å endre på praksiser som er uheldig for arkitekter, så må vi kunne underbygge våre påstander med et godt faktagrunnlag.  NAL kan uttale seg med større sikkerhet i viktige saker. Dine svar kan gi oss grunnlag for gode beslutninger, samt iverksetting av tiltak og forslag til endringer av lover og forskrifter," skriver NAL på sine hjemmesider.

Undersøkelse sendes ut til medlemmer i NAL, NIL og NLA i løpet av oktober 2019.

Dette er en oppfølging av en tidligere undersøkelse fra 2013, støttet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Bylivsenteret på post

NALs bylivsatning er med i forslaget til neste års statsbudsjett.

Publisert 8. oktober 2019
Foto: Bylivssenteret

NALs Bylivsenteret foreslås å motta to millioner kroner i neste års statsbudsjett.  

I kapittel 590 Planlegging og byutvikling, under post 81 foreslås en bevilgning på 6,7 millioner kroner i 2020.

Innenfor denne bevilgningen foreslås det at Byliv-senteret tildeles to millioner kroner i tilskudd til drift i 2020.

Det skrives følgende om blant andre Byliv-senterets arbeid:

«Byliv-senteret har gjennomført kompetansetiltak og bistått en rekke kommuner med stedsutvikling. Det ble tildelt 3,8 mill. kroner til om lag 30 ulike kompetanseprosjekter innen planlegging, miljø, kart og geodata, herunder universell utforming. Rapportene og dokumentasjonen fra prosjektene indikerer at tiltakene har bidratt til økt plankompetanse hos søkerne og deres målgrupper. I tillegg har erfaringer og resultater fra tiltakene blitt lagt til grunn for politikkutvikling, og blitt formidlet til aktuelle målgrupper gjennom departementets utviklings- og kompetansearbeid.»

Les også om tildelingen på NALs hjemmeside.

Lenke til Statsbudsjettet, se side 252-253 for mer om tildelingen til området Planlegging og byutvikling.