Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Ny daglig leder i White arkitekter

Sofie Galåen Bentzen tiltrer rollen som ny daglig leder ved White arkitekter Oslo.
Publisert 22. oktober 2018
Jenny Mäki (til venstre) og Sofie Galåen Bentzen. Foto: White arkitekter Oslo

Partner Jenny Mäki, som har ledet kontoret siden etableringen i Oslo for fem år siden, går over i stillingen som kreativ leder. Sammen vil de fortsette det strategiske arbeidet med arkitektur, landskap og byutvikling i Norge og internasjonalt.

- Med sin faglige tyngde og lange ledererfaring fra arkitektur- og planfeltet vil Sofie styrke firmaets profesjonalitet og gi kontoret ytterligere tyngde som en internasjonal aktør på arkitekturscenen i Oslo, sier Jenny Mäki. – Vi er veldig glade for å ha henne med på laget!

Sofie Galåen Bentzen er utdannet arkitekt fra NTH/NTNU, og kommer fra stillingen som daglig leder i Arkitektfirma Helen&Hard. Bentzen har tidligere jobbet flere år som prosjektsjef i NSW og kan også skilte med arbeidserfaring fra utlandet.

White arkitekter Oslo er en avdeling av White arkitekter AB, Skandinavias største arkitekturkollektiv. Kontoret har siden 1951 vokst til over 900 medarbeidere fordelt på 13 kontor i Sverige, Norge, Danmark og UK.


Holmøy Maritime hyret Snøhetta i Vesterålen

Snøhetta har tegnet det nye hovedkvarteret og fiskerianlegget for skipseieren Holmøy Maritime. Prosjektet er en fortelling formet i landskapet, arkitekturen, interiøret og den grafisk profilen.
Publisert 14. november 2018
Holmøy Maritimes nye hovedkvarter og fiskeanlegg, tegnet av Snøhetta. Foto: Ketil Jacobsen

Det 6000 kvadratmeter store fiskerianlegget, som ligger på østsiden av Sortlandssundet i Vesterålens skjærgård, åpnet mandag 12. november.

Snøhetta mener anlegget er utformet på en måte som toner ned skillet mellom den rå fiskeindustrien og den mer polerte forretningssiden av virksomheten. Det gjøres ved å samlokalisere trålfiske, fiskeoppdrett og fiskeforedlingsindustri samt selskapets hovedkvarter og fordele dem på fire bygninger, skriver arkitektene i en pressemelding.

De fire bygningene ligger ut mot en 126 meter bred dypvannskai, og er organisert for aktivitetene til sjøs og på land, samtidig som de respekterer det uberørte landskapet omkring, skriver Snøhetta. Inkludert i bygningsmassen er et gjestehus, et hjem vekk fra hjemmet, for det ansatte som trenger å hvile seg mellom skift på sjøen eller på fastlandet.

Tar hensyn til kontekst

Vesterålen med sine 32 000 tusen innbyggere har vært en fyrtårn i norsk fiskeindustri nesten 1000 år, og regionen er kjent for den rike floraen og faunaen som er mulig takket være Golfstrømmen.

Holmen industriområde er utformet på en måte som er ment å ta hensyn til konteksten. Det har de gjort med en enkel, og samtidig logistisk kompleks industritypologi som trår forsiktig i landskapet, skriver arkitektkontoret.

Det fargesterke anlegget er inspirert av de skiftende lysforholdene og det spektakulære landskapet. Anlegget er organisert i enkle rektangulære former som skal gi kamuflasje til skytteltrafikken av båter og veitransport til og fra anlegget.

Ny badstu i Bjørvika

Skarven på Operastranda skal innvies mandag 12. november.
Publisert 9. november 2018
Skarven og Måken ligger på Operastranden i Bjørvika.

Det er den frivillige medlemsorganisasjonen Sørengas Badstu- og helårsbadeanstalt (SBHA) som drifter den nye attraksjonen i Oslo. Organisasjonens langsiktige mål er å få på plass et flytende svømmebasseng utenfor Operaen.  SBHA ønsker å tilby mulighet for bading i Oslofjorden hele året. Dette er den andre badstuen til organisasjonen. «Måken» har allerede vært i drift en stund, og ble bygget av to badeentusiaster. Den nye badstuen er tegnet av arkitektkontoret Zeuthen + Stjern.

Badstuene er åpne for alle. SBHA tilbyr drop-in tirsdager kl 07-09, torsdager kl 16-18 og lørdager kl 09-11. Det er også mulig å leie hele badstuen for større grupper inntil 12 personer. 

Tid for nominering til Jacob-prisen

Fristen for å nominering er 20. november.
Publisert 9. november 2018

Prisen skal tildeles personer som utmerker seg spesielt inne fagområdene arkitektur og design. Det er Doga som nå gir ut prisen.

Fakta om prisen

Jacob-prisen ble innstiftet i 1957 og er oppkalt etter den første som mottok prisen – gullsmeden Jacob Tostrup Prytz. Blant vinnerne av prisen i dens snart 60 år lange historie finner vi smykkekunstnere, keramikere, møbeldesignere, industridesignere, tekstilkunstnere, arkitekter, interiørarkitekter og grafiske designere. Prisen tildeles personer som har gjort en særlig innsats for formgivningsfagene.

Juryen Fredrik Matheson er juryens leder. Reiulf Ramstad, fagansvarlig arkitektur og byutvikling. Kristine Five Melvær, fagansvarlig produkt- og møbeldesign. Kristina Hjelde Hatletveit, fagansvarlig mote- og tekstildesign og Dag Solhaug Laska, fagansvarlig grafisk design.

Prisen skal deles ut på Doga 10. januar 2019.

Alliance med Infill-prosjekt i massivtre

I går feiret byråd Hanna E. Marcussen (Mdg) Oslos første Infill-prosjekt i massivtre i Nordre gate 20-22 på Grünerløkka.

Publisert 8. november 2018
Det er lagt vekt på fasilitering av uformelle sosiale møteplasser for utvikling av gode naboskap i Nordre gate 20-22, ifølge Alliances prosjektbeskrivelse. Illustrasjon: Alliance

Det er nettstedet Fremtidens byggenæring som rapporterer fra byrådsbefaringen som ble kombinert med en feiring av det særegne prosjektet. Befaringen bød til og med på konfetti. 

Det er Alliance architecture studios i Oslo som prosjekterer i Nordre gate. Utbygger er Aspelin Ramm ved deres avdeling Infill.

– Vi tror at massivtre kan være et viktig tiltak når bransjen stilles ovenfor strammere klimakrav, og vi skal lære gjennom dette prosjektet, sier Isak Oksvold, direktør for miljø og innovasjon i Aspelin Ramm til Framtidens byggenæring.

Bærekonstruksjonen i leilighetskomplekset er av massivtre, og alle de 38 leilighetene skal ha energiklasse A. Seks geobrønner skal skaffe fornybar energi til både varme og kjøling og gråvann fra dusj skal energigjenvinnes.

SLA vant i Bodø

De danske landskapsarkitektene skal tegne ny natur- og kyststi i Bodø.
Publisert 8. november 2018
SLA har vunnet arkitektkonkurransen om en 6,5 kilometer lang kombinert kyst- og natursti i Bodø. Illustrasjon: SLA

Bodø kommune inviterte i alt fem kontorer til konkurransen, og det var det danske kontoret SLA til slutt vakte størst begeistring hos juryen.

Prosjektet «Naturfølelsen» er designet for å fremheve, styrke og forbinde Bodøkystens mange unike naturattraksjoner, står det på landskapsarkitektkontorets nettsider. Området som skal utformes er 6,5 km langt og går fra Mørkvedbukta til Bodøsjøen.

Vinnerprosjektet skal bearbeides mot et ferdig forprosjekt frem til sommeren 2019.  Etter planen skal den nye kyst- og naturstien være klar til bruk i 2023.

Hvordan skal Nasjonalmuseets stoler se ut?

Ti stoler fra ti norske byråer vises på Mellomstasjonen frem til 18. november.
Publisert 26. oktober 2018
Kandidatene i stolkonkurransen er anonyme. Foto: Ken Opprann

Nasjonalmuseet og Statsbygg inviterte i alt 26 designbyråer til prekvalifisering i konkurranse om hvordan stolene i det nye Nasjonalmuseets skal se ut. Nå har juryen kommet frem til ti byråer som går videre i konkurransen.  De ti byråene er Anderssen & Voll, Andreas Engesvik, Atle Tveit Design, Linda Evensen Design, Hallgeir Homstvedt Design, Stine Aaas Design, Morten & Jonas, Torstein Design AS, Vera & Kyte, og Johan Verde Industridesign. Vinnerstolen skal produseres og etter planen være i salg i museumsbutikken fra 2020.

Juryleder Jasper Morrison, nestleder Morten Kaels og Hedvig Witsø fra Statsbygg, Denise Hagströmer fra Nasjonalmuseet, Olav Eldøy, oppnevnt av NIL, og jurysekretær Kaja K. Geiran.

Vinneren kåres 6. november.

Kote søker redaktør til jubileumsnummer

Magasinet skal utgis for tiende gang og redaksjonen søker medarbeidere til utgaven.
Publisert 25. oktober 2018

Magasinet Kote er et magasin om landskap, urbanisme og stedsutvikling. Det drives som et dugnadsprosjekt av nyutdannete og studerende landskapsarkitekter og arkitekter fra både AHO, NMBU, NTNU og BAS.

Siden oktober 2012 har det kommet ni papirutgaver. Nå skal den tiende utgaven produseres og redaksjonen ønsker å markere dette med en jubileumsutgave. De søker redaktør, grafisk designer og andre engasjerte medarbeidere til denne utgaven.

Se stillingsutlysningen på magasinetkote.no

Mad etablerer interiørarkitektkontor

Mad har ansatt interiørarkitekten Myrna Becker til å lede satsingen.
Publisert 24. oktober 2018
Interiørarkitekt Myrna Becker og konsernsjef Nicolai Riise i Mad. Foto: MAD

- Vi ønsker å hjelpe kundene med alle sider av eiendomsutvikling. Da er det naturlig å satse på interiørarkitektur. Vi er strålende fornøyd med at vi har fått en av de beste i bransjen til å bygge dette opp. Myrna er allerede i gang, og på jakt etter dyktige interiørarkitekter og spennende kunder, sier konsernsjef Nicolai Riise i Mad.

Myrna Becker jobbet tidligere i Asplan Viak, og er utdannet interiørarkitekt fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har en lang merittliste og har jobbet med alle disipliner innenfor faget.

- Vi har planer om flere nyetableringer. Det neste jeg gjerne vil ha inn i Mad-familien, er en satsing på landskapsarkitektur. Det håper vi å få på plass neste år, sier Nicolai Riise.

Mer museum for Snøhetta

Denne gangen er det Joslyn Art Museum i Nebraska som skal utvides.
Publisert 23. oktober 2018
Marmormuseet i Omaha må utvide for å kunne ta imot et økende publikum. Foto: Snøhetta/Joslyn Art Museum

Den rosa marmorbygningen i Omaha, tegnet av arkitektene John and Alan McDonald, ble åpnet i 1931 og var en gave til befolkningen fra filantrop Sarah Joslyn. Bygget rommer hele 12000 kunstverk. Interiøret i bygningen inneholder 38 forskjellige typer marmor fra hele verden.

Etter hvert som kunstsamlingen vokst ble behov for mer plass økende. I 1994 utvidet museet utstillingsområdet med en paviljong. Den fikk navnet Walter and Suzanne Scott Pavilion, tegnet av Norman Foster.

I 2013 innførte museet gratis inngang. Dette førte til stor publikumvekst og i 2017 ble det registrert 190.000 besøkende. Nok en gang ble behovet for mer plass aktuelt og nå er Snøhetta engasjert for å tegne den nye utvidelsen til museet. De skal også se på muligheter for å gjøre de eksisterende galleriene mer fleksible.

Museet valgte Snøhetta som arkitekter på grunnlag av deres erfaring med utvidelse av Mario Bottas San Francisco Museum of Modern Art.

- Omaha beliggenhet i landskapet vil være til stor inspirasjon for oss, sier Craig Dykers i et intervju med nettstedet  dezeen.com


Ny daglig leder i White arkitekter

Sofie Galåen Bentzen tiltrer rollen som ny daglig leder ved White arkitekter Oslo.
Publisert 22. oktober 2018
Jenny Mäki (til venstre) og Sofie Galåen Bentzen. Foto: White arkitekter Oslo

Partner Jenny Mäki, som har ledet kontoret siden etableringen i Oslo for fem år siden, går over i stillingen som kreativ leder. Sammen vil de fortsette det strategiske arbeidet med arkitektur, landskap og byutvikling i Norge og internasjonalt.

- Med sin faglige tyngde og lange ledererfaring fra arkitektur- og planfeltet vil Sofie styrke firmaets profesjonalitet og gi kontoret ytterligere tyngde som en internasjonal aktør på arkitekturscenen i Oslo, sier Jenny Mäki. – Vi er veldig glade for å ha henne med på laget!

Sofie Galåen Bentzen er utdannet arkitekt fra NTH/NTNU, og kommer fra stillingen som daglig leder i Arkitektfirma Helen&Hard. Bentzen har tidligere jobbet flere år som prosjektsjef i NSW og kan også skilte med arbeidserfaring fra utlandet.

White arkitekter Oslo er en avdeling av White arkitekter AB, Skandinavias største arkitekturkollektiv. Kontoret har siden 1951 vokst til over 900 medarbeidere fordelt på 13 kontor i Sverige, Norge, Danmark og UK.


Skuffende kvartalsresultat for Multiconsult og LINK

LINK arkitektur går med tap i tredje kvartal 2018.
Publisert 22. oktober 2018
Stovnertårnet er tegnet av LINK Landskap. Nå varsles det dårlige resultater i tredje kvartal. Foto: Mikael Godø

Multiconsult er et av Norges største firmaer innen prosjektering og rådgiving, og den 8. november skal resultatet for tredje kvartal 2018 legges fram. Allerede i dag varsler selskapet at det foreligger et «skuffende kvartalsresultat», gjennom en melding til Oslo Børs.

Hovedårsakene skal være at LINK arkitektur leverte et tap i tredje kvartal grunnet lav prosjektaktivitet i Danmark og mislykkede anbud og høy anbudsaktivitet i Norge. Internasjonalt pekes det på lav prosjektaktivitet i Multiconsult UK og ingen prosjektaktivitet i Multiconsult Asia som årsakene til nedgangen.

Selskapet har også hatt lavere inntekter enn antatt i Stor-Oslo og andre norske regioner. Økte lønninger til Multiconsults norske arbeidsstyrke nevnes også som årsak.

I regnskapsåret 2018 forventer selskapet å legge seg på samme nivå som i fjor.

Peter Buchanan i Oslo

Arkitekt, kritiker og kurator Peter Buchanan mener vi har gått oss bort. Hvordan og hvorfor får du svaret på hos OAF i morgen.
Publisert 17. oktober 2018
Pete Buchanan er invitert til Oslo i et samarbeid mellom OAT, OAF og AHO - Institutt for arkitektur.

Arkitekt, kritiker og kurator Peter Buchanan er kjent for den kritiske essayserien «The Big Rethink» i tidsskriftet The Architectural Review, hvor han etterlyser bevissthet blant arkitekter og byplanleggere rundt utfordringene som den globale finans- og klimakrisen skaper.

Onsdag 18. oktober kommer Buchanan til Oslo Arkitektforening i Josefines gate 34 for å snakke om å forsøke å forstå ideene som har ført oss inn i denne situasjonen, og hvordan de har påvirket arkitektur og byplanlegging. Han vil også peke på hvordan vi kan tenke og formgi annerledes for å utvikle en mer relevant arkitektur for morgendagen.

Etter foredraget vil Buchanan samtale med kuratorene for Oslo Arkitekturtriennale (OAT).

Dørene åpner klokken 17:30. Mer informasjon her.