Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Omdiskuterte Portalen får pris av Skedsmo kommune

Landskaperiet, LPO Arkitekter og Riss vant Skedsmo kommunes arkitektur- og byutviklingspris.

Publisert 10. mai 2019
Foto: OBOS

"For byutviklingen i Lillestrøm vil det fra nå av være en tid før, og en tid etter Portalen," skriver juryen i sin begrunnelse, og legger til at "Portalen endrer føringene for videre byutvikling i Lillestrøm, og at den endrer standardene for tetthet, høyder og volum i sentrum."

Det er Landskaperiet, LPO Arkitekter og Riss som står bak det prisvinnende bygget på nærmere 17 000 kvm fordelt over 10 etasjer, på folkemunne kalt «Danskebåten». Arkitektene får videre skryt for at de har skapt forbindelse mellom togstasjonen og varemessa, mens utbyggeren får skryt for å satse på små næringsarealer, lokalt preg og utadrettede virksomheter. Juryen berømmer også torget foran bygget og at hotellet har åpne og utadrettede fasader. Interiøret er spesialdesignet av interiørarkitektene i Riss og spiller på Lillestrøms industri- og håndverkshistorie. Den industrielle stilen med detaljer i tre, metall, fliser og skinn gir hotellets interiør en egenart og lokal forankring som skiller seg fra kjedehotellenes sedvanlige hotellestetikk. 

Til Romerikes Blad sier Beate Bruun, sivilarkitekt og partner i LPO Arkitekter, at de er veldig glade for prisen. 

– Vi er opptatt av at Portalen skal gi noe tilbake til byen og omgivelsene, og nå føler vi at vi har blitt verdsatt for det. Dette er en stor ære og vi tar det med videre som inspirasjon i framtidige prosjekter. Det er hyggelig å bli hedret for et prosjekt som kanskje har vært litt kontroversielt, sier hun til avisen.

Ifølge Romerikes Blad heter det at juryen i  Skedsmo kommunes arkitektur- og by-utviklingspris også anerkjenner de kritiske røstene som har vært hevet i Lillestrøm i forbindelse med byggingen av Portalen. I sin begrunnelse skriver de:

«Portalen er svært omdiskutert i Lillestrøm. Juryen anerkjenner de kritiske røster som påpeker problematiske sider ved prosjektet, og vil trekke fram byggets fasade mot Kanalveien som lite vellykket, og som et eksempel på hvordan man ikke bør bygge i framtiden.»

Prispengene på 25 000 kroner donerte vinnerne til foreningen Gamle Lillestrøm. 

- Det var viktig for oss å gi pengene til en organisasjon som jobber for byutvikling og skaper gode møteplasser, sier Bruun i LPO til Romerikes Blad.

Rød-grønn t-bane-trassé i Oslo

Byrådspartiene får med seg Rødt på at den nye T-banetunnelen mellom Majorstuen og Tøyen skal gå via Bislett, Stortinget og Nybrua på Nedre Grünerløkka.

Publisert 9. mai 2019
Foto: Ingebjørg Semb

Den nye t-banetrasséen i Oslo har ligget an til å bli en het sak i høstens kommunevalg. Nå har byrådspartiene Ap, SV og MDG blitt enige med Rødt om at det videre planarbeidet for ny sentrums-tunnel legger følgende trasé til grunn: Majorstuen – Bislett – Stortinget – Grünerløkka ved Nybrua – Tøyen, med mulighet for forlengelse til Bryn, heter det i Byrådets vedtak.

– I dag er kapasiteten på T-banen i Oslo sprengt. En ny T-banetunnel er avgjørende for å kunne utvide tilbudet med mange flere avganger, slik at det blir enda enklere å reise miljøvennlig og la bilen stå, sier byrådssekretær Daniel Rees (MDG) til NTB.

De borgerlige partiene vil bygge ny tunnel lenger nord og varsler omkamp hvis de vinner valget, skriver bygg.no.

Norsk seier i Østersund

Longva, KOHT og Grindaker vinner konkurransen om det nye kommunehuset i Østersund.

Publisert 9. mai 2019
Illustrasjon: Longva arkitekter

Norske vinnere i Sverige, etter at det i går ble klart at Longva arkitekter, KOHT arkitekter og Grindaker Landskapsarkitekter vant konkurransen om det nye kommunehuset i Østersund. Det var Østersund kommune i Midt-Sverige som, i samarbeid med Sveriges Arkitekter, inviterte til konkurranse om et nytt kommunehus, som skal erstatte det gamle. 

Etter en kvalifiseringsfase ble fire utvalgte arkitektoniske team valgt ut til å delta i prosjektkonkurransen. COBE, KAAN Architecten og Tham & Videgård Arkitekter var de øvrige teamene som deltok, men som ikke nådde opp mot det norske forslaget "Nye rom".

”Nya rum är det förslag som bedöms ha bäst förutsättningar komplettera och utveckla tävlingsområdet. Förslaget kännetecknas av en välkomponerad och karaktäristisk arkitektur med stor lyhördhet för byggnadsminnet Östersunds rådhus och platsens övriga kvaliteter. Med utgångspunkt i beprövade metoder och lösningar kommer Nya rum att kunna utvecklas till en byggnad som svarar väl mot både dagens och framtidens behov,” heter det i juryens begrunnelse.

Les mer her.

På jakt etter ny medarbeider?​​

Siste annonsefrist for ledige stillinger før ferien er 5. juni. Arkitektnytt nr. 6 har utgivelse 24. juni. En stillingsannonse i Arkitektnytts papirutgave og arkitektnytt.no treffer hele målgruppen som arbeider innen arkitektur og planlegging. Trykk her for info!

Publisert 1. mai 2019

Stillingsannonser i Arkitektnytt, arkiterktnytt.no og nyhetsbrev 
Arkitektnytt er et stillingsmarked for arkitekter, landskapsarkitekter, interiørarkitekter og planleggere i både offentlig og privat sektor. En stillingsannonse i Arkitektnytt, som også vises på nettsiden, treffer målgruppen bedre enn noe annet medie og kan derfor gi gode resultater. Ved kjøp av stillingsannonse på nett vil du få synlighet på forsiden, bli med i ukentlig nyhetsbrev til ca 6000 mottakere. Stillingene blir også feedet ut via Twitter.

I medieguiden finner du informasjon om priser, materiellfrister, formater og utgivelsesdatoer.

Kontakt for bestilling og informasjon av stillingsannonser print og digitalt

Salgskonsulent Anne Pernille Anvik  anp@arkitektur.no Tlf +47 977 78 385

Last ned medieguide for stillingsannonser 2019

En samling konkrete tips og innsikt

 I dag ble Håndbok for bærekraftig stedsutvikling lansert. – Det er bra at eiendomsbransjen selv tar tydelig grep for å skape gode byrom, sier byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen.

Publisert 26. april 2019
Forfatterne av håndboken fra venstre Kristian Kistorp og Isabel Ruiz Lopez fra Grape Architects, Anders Nohre-Walldéni fra Grønn Byggallianse og Carl Henrik Borchsenius fra Norsk Eiendom Foto: Naomi Ichihara Røkkum/Norsk Eiendom

Håndboken ble initiert av bransjeforeningen Norsk Eiendom, og er laget i samarbeid med Grønn Byggallianse og Grape Architects. Den tar for seg miljømessig-, sosial- og økonomisk bærekraft i eiendomsutvikling. For hvert tema følger konkrete tiltakspunkter og verktøy.

– Eiendomsaktører er viktig for hvordan byer og steder blir utviklet. Derfor er det nødvendig å ha bærekraftperspektivet med, påpekte byråd Marcussen under lanseringen.

Eiendomsbransjen har et stort fotavtrykk på hvordan samfunnet utvikles. Hvordan steder utvikles har betydelig innvirkning på folks hverdag, skriver Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse i en pressemelding.

– Veilederen skal gi eiendomsutviklere innsikt i, og inspirere til, en mer helhetlig utvikling av eiendom, områder og steder, sier utviklingssjef i Grønn Byggallianse, Anders Nohre-Walldéni. 

Fagsjef for bransjeutvikling i Norsk Eiendom, Carl Henrik Borchsenius, sier at:

– Enkeltvis er det mange gode prosjekter, men som bransjeforening, ønsket vi mer kunnskapsdeling og et konkret verktøy som er enkelt å ta i bruk. 

Han håper at håndboken bidrar til at flest mulig prosjekter bidrar til bærekraftig stedsutvikling i fremtiden.

Fakta om håndbok for bærekraftig stedsutvikling:

  • Håndboken kan leses på denne lenken.
  • Utarbeidet på initiativ fra Norsk Eiendom i samarbeid med Grønn Byggallianse og Grape Architects.
  • Kvalitetssikret av fagmiljøer i Asplan Viak, Link Arkitektur og Cowi.
  • Formålet er å gi eiendomsutviklere innsikt i temaet bærekraftig stedsutvikling, og gi konkrete tips i arbeidet med utvikling av eiendom.

Ny rekord for AHO

Opptakstallene for 2019 viser at Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) nok en gang overgår tidligere års søkertall.

Publisert 26. april 2019
Hovedinngangen til Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, AHO. Her møter årets nye studenter til immatrikulering 16. august. Foto: AHO

Totalt mottok skolen 3473 søknader, noe som er en økning på tre prosent fra 2018. 1228 av disse søknadene var merket som førstevalg, noe som er en økning på syv og en halv prosent fra fjoråret, ifølge en pressemelding fra skolen. Mange av søkerne har AHO som førstevalg og særlig innen design har det vært en økning på nærmere 22 prosent i forhold til 2018. Førstevalgstallene for arkitektur går opp med seks prosent mens det er status quo for landskapsarkitektur.

At design er et fremtidsrettet og engasjerende studium har vi visst lenge, og tallene for 2019 understreker dette, skriver AHO i pressemeldingen.

– Dette er svært gode tall som viser at AHO er en av de foretrukne arkitektur-, landskap og designhøgskoler i landet, sier skolens seksjonssjef for utdanning, forskning og formidling Ulrika Herlofsen.

AHO oppgir at studentene deres topper nasjonale målinger innen studietilfredshet.

Immatrikulering av nye studenter skjer ved skolen 16. august.

Per Olaf Fjeld tildeles Ridder 1. klasse

Professor, arkitekt og forfatter Per Olaf Fjeld tildeles Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Publisert 24. april 2019
Per Olaf Fjeld er kjent for sitt lange engasjement ved AHO, som forfatter og som arkitekt, blant annet under Sverre Fehn. Foto: AHO

Arkitekten og Professor Emeritus ved AHO, Per Olaf Fjeld, utnevnes til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, skriver Arkitekthøgskolen i Oslo i en pressemelding. Fjeld ble tilknyttet AHO i 1975 der han siden har virket som førsteamanuensis, professor samt rektor i perioden 1992-1999. Fjeld er kjent for sin unike pedagogiske tilnærming og sine formidlingsevner og har vært med på å forme flere generasjoner med arkitekter via sine engasjement på AHO, sine forelesninger verden over og ellers i hans profesjonelle karriere. 

Fjeld har vært usedvanlig kreativ og allsidig i sitt lange virke; forsker, formidler, faglig og administrativ leder, møbelsnekker og ikke minst forfatter. Av hans lange rekke med bøker kan nevnes «Sverre Fehn - The Thought of Construction» (1983) «Hands On: Sixteen prototypes» (2009), «Sverre Fehn: The Pattern of Thoughts» (2009) og «Det stille språket» (2015).

Sin utdannelsen fikk han i USA på Washington State University og ved University of Pennsylvania i Philadelphia som masterclass-student av den verdenskjente arkitekten Louis I. Kahn. Fjeld returnerte til Norge i 1973 og ble ansatt ved arkitektkontoret til Sverre Fehn, før han to år senere åpnet sin egen praksis. Blant hans kjente bygg finner man Villa Kimsås i Oslo og Bjerckehytta på Ågerøya ved Lillesand

Hans internasjonale engasjement er omfattende. Fjeld var i perioden 2005- 2008 president i EAAE (European Association for Architectural Education) og i 2011 ble han tildelt et æresprofessorat ved Kunstakademiet i København.

Utnevnelsen vil finne sted på AHO mandag 13. mai, 2019.

To norske på topp 100+

Tyin tegnestue og Snøhetta med på Domus sin liste over «100+ best architecture firms 2019»

Publisert 23. april 2019
Tyin Tegnestue fikk førsteprisen i Making Space Awards 2010, for sine prosjekter i Thailand, rettet mot barn og unge. Her et bilde av prosjektet "The Butterfly House". Foto: Pasi Aalto

Det velrenommerte italienske arkitekturtidsskriftet Domus utgir årlig sin liste over de 110 beste arkitekturkontorene i verden. I mars-utgaven kom listen for 2019, og det var gledelig lesning sett med norske øyne. Både Tyin tegnestue i Trondheim og Snøhetta befinner seg på den gjeve listen, som settes opp av Domus’ nåværende og tidligere redaktører.

Den nylig avdøde redaktøren Alessandro Mendini har ifølge magasinet lagt frem en siste liste som med overlegg neglisjerer «the archistars», som hylles i arkitekturpressen, til fordel for kontorer som viser hvordan «det kan være mulig for sosial arkitektur å virkelig blomstre i fremtiden».

Magasinet trekker frem Tyins sosiale engasjement helt fra oppstarten i 2008, og nevner deres deltagelse på biennalen i Venezia i 2016 som et bevis på kontorets fremtidsrettede praksis. Trondheims-kontoret har bygget over hele verden, også som del av humanitært arbeid i Asia.

Bli med på lydvandring!

Oslo arkitektur-triennale søker deltakere som vil være med i produksjonen av en lydvandring til høstens triennale.

Publisert 23. april 2019
Oppdag Oslo og bli med å lage lydvandring til ​Oslo arkitekturtriennale. Foto: zURBS

Deltakerne får være med på en oppdagelsesferd i Oslos gater. Utstyrt med en lydopptaker, en spill-manual og et kart, blir grupper på 4-5 deltakere oppfordret til å stille spørsmål ved bygninger, gater, mennesker og plasser de møter på sin vei: Hvordan vil du bo? Hva vil du gjerne se bygget her i 2052? Hvilke sosiale normer påvirker adferden din på dette stedet? Hvem har høyest stemme når det gjelder byutviklingen i dette området?

Samtalene, fortellingene og diskusjonene vil bli tatt opp via lydopptakerne, og lydfilene vil bli brukt til å skape en performativ lydvandring - et slags dokumentarteater hvor byrommet er scenen og publikum selv er med som formidlere av forestillingen. Lydvandringen blir en del av hovedprogrammet til Oslo arkitekturtriennale 2019 og vil også dokumenteres i en lydbasert utstilling på ROM for kunst og arkitektur. 

Det vil være to muligheter til å delta i produksjonen:

Lørdag 4. mai kl. 12.00-14.00. 

Lørdag 11. mai kl. 12.00-14.00.

Oppmøte: Oslo sentrum (sted kommer)

Vil du være med? Meld deg på her: https://bit.ly/2GhknEc. NB. Begrenset antall plasser. Første til mølla gjelder.

Prosjektet er et samarbeid mellom kunstnerkollektivet zURBS, Oslo arkitekturtriennale, Nasjonalmuseet og ROM for kunst og arkitektur.

Dark åpner i Stavanger

Dark Gruppen tilbyr nå full prosjektering og planleggings-kompetanse i Stavanger.

Publisert 11. april 2019
Partnere i Dark Stavanger (f.v) Sigurjon Geir Gunnarsson og Gunn Elin Smørdal Birkenes. Foto: Dark Gruppen

Dark Gruppen er i dag et av landets ledende arkitektmiljøer og leverer i hele fagets bredde, gjennom selskapene Dark arkitekter, Zinc interiørarkitekter og Lark landskap. På nyåret åpnet gruppen en ny avdeling i Stavanger med navn DARK Stavanger, og huser foreløpig ti ansatte med full prosjektering og planleggingskompetanse innenfor arkitektur og plan, landskap, interiør og 3D/visualisering/VR, heter det i en pressemelding.

– Dark Gruppen samler på de beste menneskene. Det å kunne spille på over hundre arkitekter og planleggere gir oss et enormt fortrinn i alle konkurranser og prosjekt. Vi er et fullverdig kreativt team uten å tilhøre et ingeniørfirma. Det gir oss mulighet til å være helt uavhengige og gir mulighet til å jobbe med konsulenter som vi har god erfaring med eller som passer til det spesifikke prosjektet. Vi satser på tverrfaglighet og ønsker å ha alle arkitektfagene med i planleggingen helt fra starten av. På denne måten kan vi unngå unødvendige misforståelser ettersom det er kjennskap til prosjektene fra starten av. Det er avgjørende for interiørarkitekt og landskapsarkitekt å komme tidlig inn i alle prosjekt der det er naturlig med involvering, og med et oppstartsmøte med alle som bør involveres sparer vi mye tid. Vi har erfaring med breeam nor prosjektering av bygg, og breeam community planlegging, noe som gjør oss godt rustet til å tenke bærekraftig, sier daglig leder og arkitekt Gunn Elin Smørdal Birkenes som sammen med Sigurjon Geir Gunnarsson utgjør partnerne i Dark Stavanger.

Den nystartede avdelingen hevder det ligger et stort potensial i utvikling av bysentrene og langs bybåndet mellom Stavanger og Sandnes.

– Når byen skal fortettes, må utviklingen baseres på kvalitet og en vilje til å skape god arkitektur og flotte felles uterom for alle byens innbyggere. Gode prosesser hvor lokale ressurser videreutvikles og suppleres med nye prosjekter med høy kvalitet vil være avgjørende for å skape et attraktivt regionsområde. Samtidig vil riktig planlegging gjøre tilværelsen mer opplevelsesrik for alle. Dark Stavanger ønsker med sin tverrfaglige kompetanse å bidra i en positiv retning, sier Smørdal Birkenes i pressemeldingen.

Dansk vinner av Ankerhagen på Hamar

"Hamar Hills" heter vinnerprosjektet i stor plan- og designkonkurranse på Hamar.

Publisert 4. april 2019
"Hamar Hills" på vinterstid. Illustrasjon: Urban Power

Det ble levert inn totalt 44 konkurranseutkast til fristen i januar 2019, og juryen har nå kåret det danske arkitektkontoret Urban Power som vinner av den åpne plan- og designkonkurransen om Ankerhagen på Hamar med forslaget "Hamar Hills". Premieutdelingen fant sted i Bylab i Hamar torsdag 4. april.

Juryen sier følgende om "Hamar Hills":

"Forslaget «Hamar Hills» viser et meget godt hovedgrep og en tydelig, bærende idé gjennom hele prosjektet. Bidraget består av en nytenkende og spennende arkitektur som presenteres som en oppbrutt karréstruktur integrert med et sammenhengende, gjennomgående grøntdrag. Hovedgrepet viser et tydelig hierarki i uterom, balanserer godt mellom nærområdets skala og intensjonen om fortetting samt at det fokuserer på boligmangfold og fellesskapsløsninger på en troverdig måte. Grepet fremstår robust i den forstand at det kan bearbeides videre uten å miste kvalitet, og vurderes som et godt grunnlag for kommende reguleringsprosess. Hovedgrepet er underbygget av lettfattelige diagrammer og analyser som viser tydelige prinsipper for prosjektets forhold til sol, terreng, koblinger, fellesrom, halvprivate og private soner. Formsvaret til beyggelsen presenteres som en blanding av tradisjonell kvartalsbebyggelse og skreddersydde, oppbrutte landskapsformer, eller som prosjektet selv kaller seg, “Hills” eller åskammer. Disse landskapsformene inneholder en rekke ulike boligtyper og boformer med tydelige og godt illustrerte bokvaliteter."

De premierte i konkurransen var:

1. premie og konkurransens vinner, 500 000 NOK

Motto: “Hamar Hills”, Urban Power, København

2. premie, 300 000 NOK Motto: “Alle oss fra Ankerhagen”, Arkitema Architects, Oslo

3. premie, 200 000 NOK Motto: ”Mere sammen”, Pir II Oslo AS, Oslo/Pir II AS, Trondheim/Kjersti Nerseth Arkitektkontor, Oslo.

Innkjøp av 100 000 NOK (3 stk) Motto: ”Et sted at bo”, Viktor Becker og Anna Lindgaard Jensen, Stockholm Motto: ”Stigning”, L2 arkiteker AS, Oslo Motto: ”Æille”, ASAS arkitektur AS, Hamar/Sanden+Hodnekvam Arkitekter AS, Nesodden

Juryens rapport vil bli publisert på nettsiden www.arkitektur.no/juryrapporter-norske-arkitektkonkurranser om kort tid.

Hva er gode boliger for personer med psykiske- og ruslidelser?

SINTEF har evaluert botilbudet for dem med rus- og psykiske lidelser i en ny rapport.

Publisert 4. april 2019
Småhus på Sluppen i Trondheim, nær brannstasjonen. Foto: Eli Støa

Anbefalinger til kommuner, hjelpeapparat og arkitekter kommer nå oppsummert i en ny rapport fra SINTEF.

- På bakgrunn av samtaler med beboerne selv, ansatte i kommune, politi, brannvesen, samt naboer og pårørende, har vi utarbeidet noen konkrete råd til dem som skal planlegge botilbud for mennesker med rus- og psykiske lidelser, sier prosjektleder og forsker Solvår Wågø på SINTEFS hjemmesider.

Når man planlegger botilbud for denne gruppen, er det viktigste å være klar over at boligpreferansene ikke er så forskjellige fra resten av befolkningens. Boligene bør være hjemlige, og bygget med robuste materialer og detaljer, som er enkle å renholde, og med overflater og andre deler som er lette å skifte ut.

Nabolaget har behov for trygghet, informasjon og kommunikasjon med kommune og støtteapparat, og beboerne har behov for normalisering og integrering, skjerming og beskyttelse. Videre er det viktig at det finnes ulike tilbud i kommunen, det finnes ikke én løsning som er riktig for alle. Kommunene bør derfor tilby både individuelle og samlokaliserte boliger.

- Lokalisering nær offentlig transport og butikk er fint, likeså kontakt med grøntområder, da de fleste av beboerne ikke kjører bil. Det må i tillegg være trygge snarveier til disse stedene for å unngå trafikkfarlige situasjoner, sier Wågø.

Et bofellesskap for mange beboere med ROP-diagnoser må være bemannet hele døgnet, og man bør ikke plassere for mange sammen. Videre er det viktig hvem man setter sammen i et bofellesskap med samlokaliserte leiligheter med base. I et område med 2-3 småhus er det kanskje enda viktigere. Beboerne må være trygge på hverandre. Boliger for denne gruppen preges av stor utskifting, og selv om mange kan bli boende lenge i samme bolig, er målet at beboeren skal videre.

- Trygghet, selvstendighet og det å mestre å bo i egen bolig er viktig for alle mennesker. Vi ønsker å øke bevisstheten rundt hvordan lokalisering og bokvalitet påvirker beboerne, deres livssituasjon og hvordan boligen kan bidra til et verdig liv, avslutter Wågø på sintef.no.

Last ned hele rapporten her.