Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

3D-printede hus til salgs

Først i verden? I Austin, Texas kan du nå kjøpe et hus i 3D-printet betong.

Publisert 2. september 2021
Fire hus bygget i 3D-printet betong er nå til salgs i Austin, Texas. Det skal ha tatt fem til syv dager å printe hvert hus. Foto: ICON

USAs første 3D-printede hus er nå til salgs, skriver Dezeen. Eller nærmere bestemt fire hus, i East 17th Street i Austin Texas, tegnet av Logan Architecture, og bygget i 3D-printet betong.

Byggemetoden skal visstnok gjøre at husene blir sterkere og materialene lever lenger, sammenliknet med tradisjonelle teknikker. I tillegg skal husene være bedre rustet i møte med ekstremvær. Hvert av husene skal ha tatt mellom fem og syv dager å printe.

3D-printede hus dukker stadig opp over hele verden, laget i alt fra bioplast til leire og avfall fra risdyrking. Teknologien brukt til printingen av husene i Austin brukes også til å bygge prototypen til et hus på Mars, tegnet av Bjarke Ingels Group i samarbeid med NASA.

Arkitektur under Oslo kulturnatt

Under årets kulturnatt i Oslo kan du blant annet bli med på guidet tur rundt det kommende regjeringskvartalet og arkitekturvandring gjennom sentrum.

Publisert 2. september 2021
Under Oslo kulturnatt arrangeres det en presentasjon om byggingen av det nye regjeringskvartalet, samt en guidet tur rundt byggegjerdet. Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis

Fredag 17. september er det igjen klart for Oslo kulturnatt. Årets program inneholder flere arkitekturposter: Statsbygg åpner informasjonssenter for prosjektet med nytt regjeringskvartal, og inviterer til presentasjon samt guidet tur rundt byggegjerdet. Det arrangeres også en arkitekturvandring fra Slottet, via funkisbygningene i Stortingsgata, og opp Karl Johans gate til Egertorget.

I tillegg blir det omvisning i både Villa Stenersen, Frogner kirke og Chateau Neuf, som i år fyller 50 år.

Se oslokulturnatt.no for mer informasjon.

Miljøsertifiserer boligprosjekt i Trondheim

Boligprosjektet Øvre Steinaunet i Trondheim, tegnet av Voll Arkitekter blir BREEAM-NOR-sertifisert. De 52 leilighetene blir dermed Trondheims største miljøsertifiserte boligprosjekt.

Publisert 1. september 2021
Boligprosjektet Øvre Steinaunet blir Trondheims største miljøsertifiserte boligprosjekt. Illustrasjon: Nordr

BREEAM-sertifiseringen krever at både byggeprosessen og bygget er gjennomdokumentert i henhold til strenge miljø- og klimakriterier. Alt fra CO2 utslipp, avfallshåndtering og ivaretakelse av biologisk mangfold til materialvalg og ikke minst funksjonen til byggene når de står ferdig må godkjennes av uavhengige revisorer.

- Med denne miljøsertifiseringen kan vi endelig dokumentere at vi ikke driver med grønnvasking i prosjektene våre, men leverer faktiske klima- og miljøresultater, skriver Pål Aglen, administrerende direktør i Nordr Eiendom, i en pressemelding.

Det kan gjerne stilles strengere krav om bærekraft til utbyggerne i boligprosjekter, mener regiondirektør Torgeir Wiig i Veidekke Bygg Trøndelag.

– Det er mye som kan gjøres i en byggeprosess for å redusere klimaavtrykket, og utviklingen går heldigvis raskt i riktig retning. Vi liker å bli utfordret og finne nye gode bærekraftige løsninger sammen med våre kunder. Byggebransjen har historisk sett dessverre stått for betydelige klimautslipp, derfor er vi også en viktig del av løsningen, sier regiondirektør Torgeir Wiig i Veidekke Bygg Trøndelag.

Rambøll blir Henning Larsen

Rambølls arkitektfaglige miljø blir en del av Henning Larsen, som dermed får kontorer over hele Norge.

Publisert 1. september 2021
Hilde Nordskogen skal lede Henning Larsen i Norge. Foto: Martin Haagensen

I desember 2019 ble det kjent at arkitektfirmaet Henning Larsen ble en del av Rambøll Gruppen. Etter lengre arbeid med å integrere de to selskapene er det nå bestemt at Rambølls arkitektfaglige miljøer blir en del av danske Henning Larsen, som har kontorer over hele verden.

Arkitekter, interiørarkitekter, landskapsarkitekter, planleggere og urbanister vil samles under navnet Henning Larsen, med rundt 215 ansatte rundt omkring i Norge.

– Vi kommer til å ha en unik blanding av global spisskompetanse og lokal kunnskap som gjør oss til en svært ettertraktet samarbeidspartner. Vi skal ta vare på alle de kundene og prosjektene vi allerede har, og kan tilby noe helt spesielt til de som har lyst til å jobbe med oss, sier Hilde Nordskogen, som skal lede Henning Larsen i Norge, i en pressemelding.

Ny daglig leder i Aart Architects

Susanne Joys er utnevnt som ny daglig leder for Aart Architects i Norge.

Publisert 31. august 2021
Foto: Aart Architects

– Aart har i mange år hatt stor suksess i Norge med mange gode samarbeider og markante prosjekter. Jeg ser fram til å stå i ledelsen for å videreutvikle de gode relasjoner vi har til våre kunder og samarbeidspartnere og sammen med våre dedikerte medarbeidere sette kursen for virksomhetens dype engasjement i Norge, sier Susanne Joys, ny daglig leder for AARTs kontor på Aker Brygge i Oslo i en pressemelding.

Joys er partner i Aart og kommer fra en stilling som kunderelasjonssjef for virksomhetens norske marked, og vil nå stå i spissen for det norske marked i en skandinavisk arkitektvirksomhet med 170 medarbeidere fordelt på kontorer i Oslo, Stockholm, Aarhus og København.

Kontorets avdeling i Oslo jobber for tiden med prosjekter som det nye Vikingtidsmuseet i Oslo, det 200.000 kvm store Stavanger Universitetssykehus og bærekraftig by rehabilitering som forvandlingen av Ski sentrum.

Joys overtar stillingen etter Anders Strange, som er stiftende partner og CCO i Aart.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Myk åpning

Nasjonalmuseets nye bibliotek og dokumentasjonsarkiv åpner denne uken for publikum.

Publisert 30. august 2021
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

«Det nye kunstfaglige biblioteket skal være et faglig treffpunkt som er åpent for alle, enten man vil fordype seg eller bare stikke innom for å lese et tidsskrift», heter det i en pressemelding fra Nasjonalmuseet.

Biblioteket får egen inngang fra Dronning Mauds gate 2 og vil i første omgang være åpent for publikum mandag–fredag kl. 10–15, heter det videre.

Biblioteket sies å bli et av Nordens største kunstbibliotek, der forskere, studenter og andre interesserte får tilgang til kunstfaglig litteratur og arkivsamlinger som inneholder et omfattende dokumentasjons- og forskningsmateriale av kunst- og kulturhistorisk betydning.

Resten av det nye Nasjonalmuseet åpner 11. juni 2022.

Nationaltheatret må trolig refundamenteres

Rehabiliteringen av Nationaltheatret er allerede kraftig forsinket. Nå viser det seg at regningen kan bli mye høyere enn antatt.

Publisert 30. august 2021
Statsbygg kan foreløpig ikke si noe om kostnadene eller hvor forsinket rehabiliteringen blir. Foto: Foto: Statsbygg/Geir Anders Rybakken Ørslien

Hele det ærverdige bygget må sannsynligvis refundamenteres.

- Vi har støtt på noen utfordringer og må tenke nytt om hvordan Nationaltheatret skal rehabiliteres innenfor de rammene som er gitt, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til VårtOslo.

Prosjektet er dermed blitt kraftig forsinket allerede før det har kommet i gang. Det er allerede klart at de ansatte ikke flytter ut før tidligst i 2023. Opprinnelig var planen at byggeprosjektet skulle starte i 2022.

Bygningen er tegnet av arkitekt Henrik Bull og oppført mellom 1891 og 1899.

Ny bærekraftsdirektør i Nordr

Boligutviklere Nordr har en strategi om å være ledende i det grønne skiftet. Nå ansetter de Audun Blegen som bærekraftsdirektør.

Publisert 27. august 2021
Foto: Nordr

- Nordr har en offensiv holdning til det grønne skiftet. Både kunder og samfunnet forventer det av oss, samtidig som vi ser at dette gir gode forretningsmuligheter og mulighet til å sikre grønn finansiering av våre prosjekter, sier konsernsjef Baard Schumann i en pressemelding.

I meldingen heter det at Nordr var først ute i Sverige med å Svanemerke alle sine boliger, og har levert det største BREEAM-sertifiserte boligprosjektet i Norge med Nyegaardskvartalet i Oslo. Selskapet satser også på å utvikle boliger i massivtre, både gjennom sitt datterselskap Folkhem i Sverige og gjennom egne prosjekter. Nordr har også vært først ute i Skandinavia til å fullstendig klimarisikovurdere sin portefølje i henhold til TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures).

- Nordr har etablert en solid posisjon innenfor bærekraft og er godt i gang med det grønne skiftet. Jeg gleder meg til å sette ytterligere trykk på dette arbeidet. Vår kunnskap skal nå komme både samfunnet og kunder til gode, ved at vi leverer like solid innefor klima og miljø som i øvrige deler av vår virksomhet, sier ny bærekraftsdirektør, Audun Blegen. Han tiltrer stillingen 1. september.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Veileder om barn og unge i plan- og byggesak

Hensynet til barn og unge skal ivaretas i planlegging og i kravene til det enkelte byggetiltak, heter det i en ny veileder til plan- og bygningsloven.

Publisert 25. august 2021
Kommunal- og moderniseringsdepartementet​​ (KMD) legger frem ny veilder om barn og unge i plan- og byggesak. Foto: Chris Nyborg/Wikimedia Commons

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) la i dag frem en ny veileder til plan- og bygningsloven, der målet er ivareta hensynet til barn og unge i planlegging og i kravene til det enkelte byggetiltak. V eilederen viser hvordan plan- og bygningsloven kan bidra til å sikre og skape gode oppvekstvilkår for barn og unge, skriver KMD.

«Barn og unge er fremhevet spesielt i plan- og bygningslovens formålsparagraf fordi de skiller seg fra andre grupper. De er umyndige, har liten innflytelse og er helt avhengige av at voksne ivaretar deres interesser i plan- og byggesaker. Planlegging etter plan- og bygnings­loven skal legge vekt på langsiktige løsninger, og konsekvenser for miljø og samfunn skal beskrives. Hensyn til barn og ung-es oppvekstvilkår skal ivaretas i planlegging og det enkelte byggetiltak», skriver departementet i innledning.

Veilederen inneholder blant annet lover og konvensjoner for barn og unges interesse, punkter om hvordan bruke plan- og bygningsloven for å skape gode samfunn for barn og unge og hvordan man kan sørge for aktiv medvirkning av barn og unge.

Hele veilederen finnes her.

Vant Anne Alnæs’ studentpris

Anne Alnæs’ studentpris 2021 går til Ragnheidur Björnsdóttir for masteroppgave om studentboligbygg.

Publisert 25. august 2021
Ragnheidur Björnsdóttir fra Fakultet for Kunst, Musikk og Design, Universitetet i Bergen vant Anne Alnæs’ studentpris. Foto: privat

Studentprisen er opprettet til ære for professor i interiørarkitektur, Anne Alnæs, SHKS, som døde i 2003, og deles ut til den beste masteroppgaven levert inn i inneværende år av studentmedlemmer i Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL). Prisen er på 15 000 kroner.

Årets vinner er Ragnheidur Björnsdóttir fra Fakultet for Kunst, Musikk og Design, Universitetet i Bergen, som vant med masteroppgaven «Vi er når vi bor». Oppgaven belyser hvordan vi mennesker forholder oss til vårt bosted, og hvordan måten vi bor på påvirker vår atferd, emosjonelle tilstand og vår opplevelse av omgivelsene våre. Prosjektets tilnærming sikter mot en utvidet forståelse for mennesket og innebærer bruk av metoder som genererer innsikt i ulike menneskers opplevelser og erfaringer knyttet til det å bo, heter det på NILs hjemmesider.

Juryen mener at oppgaven er akademisk sterk, godt gjennomarbeidet og viser interessante løsninger.

De skriver videre at:

«Vinneren av årets Anne Alnæs’ studentpris berører et interessant og aktuelt tema innen interiørfaget. De funn vinneren av årets pris gjør i sin MA-oppgave, viser at det frem til nå i liten grad er tilrettelagt for beboeres levesett og egenart i studentboligene i Norge. Ragnheidur Björnsdóttir har gjennomført en analytisk vurdering med tilbakeblikk på tidligere og dagens studentboligbygg. Hun har utført en teoretisk sterk oppgave på temaet boligbehov for studenter med problemstilling som berører mange fasetter av studentenes livssituasjon. Resultatene fra spørreundersøkelsen gjennomført blant beboere i valgt bygg «Studentbyen Nattland» i Bergen, leder til oppgavens fokus på variasjon i behov for sosialt naboskap og fellesskap. Det belyses sammenheng mellom funksjon, identitet og verdighet samt betydningen av å se på bomiljøet i et gjenbruks- og bærekraftsperspektiv.

Se hele hele masetroppgaven her.

Tegne konserthus i Praha?

Internasjonal konkurranse om utformingen av nye Vltava Philharmonic Hall i Praha er utlyst.

Publisert 25. august 2021
Her skal det bygges et nytt konserthus i Praha. Foto: Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy

Praha by og Institutt for plan- og utvikling i Praha gikk denne uken bredt ut med den internasjonale konkurransen om utformingen av Vltava Philharmonic Hall, der de ber arkitektene om å utarbeide en arkitektonisk formgivning for fremtidig bygging av et konserthus i et moderne musikksenter, som ville oppfylle verdensstandarder (akustisk, kapasitet, layout, teknisk, arkitektonisk og urban design) samt stadfeste Prahas rykte som en kulturell metropol og være et symbol på den tsjekkiske musikktradisjonen.

I retningslinjene for konkurransen heter det at bygningen til Vltava-filharmonien bør blant annet inneholde tre saler: en hoved-konsertsal for cirka 1800 tilskuere, en liten sal for kammermusikk med en kapasitet på cirka 700 seter, og en multi-funksjonell sal for andre sjangere og typer arrangementer med en kapasitet på opptil 500 seter.

I mai 2022 vil juryen, ledet av den tsjekkiske arkitekten Michal Sedláček, velge det vinnende bygningsdesignet for det nye konserthuset som skal stå i Holešovice i Praha, nær Vltavská t-banestasjon. For mer informasjon, trykk her.

Ny bærekraftig skole i massivtre ferdigstilt

Miljøvennlige Huseby skole i Trondheim er ferdigstilt og åpnet.

Publisert 24. august 2021
Huseby skole er for det meste oppført i massivtre, og så å si alle overflater er i tre. Foto: HENT

Skolen, som er tegnet av Filter arkitekter, Spinn arkitekter og Grindaker landskapsarkitekter, er bygget i massivtre og har høye miljøambisjoner: Den har passivhusstandard, energimerke A, solceller og skal sertifiseres etter BREEAM Very Good. Byggeplassen har dessuten vært fossilfri.

– Skolen er for det meste oppført i massivtre, og vi er svært begeistret for at så å si alle overflater er i tre (massivtre, treskiktplater, spilepanel eller finerplater), sier Hege Herdlevær, prosjektleder i Trondheim kommune.

Skolen er også en del av områdeløftet på Saupstad-Kolstad, som er en av tre finalister i konkurransen om å bli Norges mest attraktive sted i 2021.