Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Inkludering i tilgjengelig form

Boklansering: En enkel og praktisk håndbok skal gjøre det lett å lage inkluderende design og arkitektur.

Publisert 16. mai 2019
Rama Gheerawo, Onny Eikhaug og Victoria Høisæther lanserte boken «Innovating with People – Inclusive Design and Architecture» på et DOGA-arrangement i Arkitektenes hus fredag 10. mai. Foto: Eirik Iveland

Den rykende ferske boken «Innovating with People – Inclusive Design and Architecture» skal hjelpe arkitekter, byggherrer, designere og andre aktører i byggeprosjekter med å jobbe mer inkluderende og brukerrettet, ifølge en pressemelding. 

– Dette er noe som har manglet innen arkitekturen. Litteraturen som eksisterte på området var så omfattende at selv de enkleste innføringene fremstår som ugjennomtrengelige mursteiner. Vi har skrevet en enkel, lettlest håndbok som alle kan få noe ut av, uansett utgangspunkt eller rolle, sier sjefsredaktør og hovedforfatter Onny Eikhaug . 

Eikhaug er leder for organisasjonen «Design for All Europe» og har 13 års fartstid innen inkluderende design. Ifølge henne er boken lagt opp for å la arkitekter, utbyggere og andre aktører komme raskt i gang med inkluderende arkitektur gjennom en rekke praktisk orienterte prosesser.

Boken søker også å synliggjør innovasjonspotensialet som kan ligge i en slik tilnærming, dokumentert gjennom norske og internasjonale eksempler, ifølge meldingen.

Boken ble lansert på et arrangement i Arkitektenes hus i Oslo fredag 10. mai, og er en del av Design og arkitektur Norges (DOGA) nyskapingsprogram for inkluderende design.

Ny arkitektmesse til Norge

Om lag 80 utstillere fra Norge og resten av Europa skal vise fram nyvinningene sine på den arkitektur- og designmessen ARCHITECT@WORK.

Publisert 14. mai 2019
Den europeiske messen ARCHITECT@WORK finner sted på X Meeting Point Oslo 22.-23. mai. Foto: Architect@Work

– Dette er noe vi har gledet oss til lenge. Vi har arrangert ARCHITECT@WORK i 28 byer i 15 ulike land, og nå er vi endelig klare til å slippe konseptet løs på det norske markedet, sier Barbara Lagae, utstillingsansvarlig hos arrangøren Kortrijk Xpo i en pressemelding.

Messen finner sted på X Meeting Point Oslo på Hellerudsletta, og er rettet mot arkitekter, designere, bygningsingeniører, interiørarkitekter og andre som jobber med byggeprosjekter, urbanisering og byplanlegging.

Lagae forteller at den unike messedesignen gjør at ARCHITECT@WORK skiller seg ut fra andre messer rettet mot arkitekter og formgivere.

– Kompakte, identisk utformede stander gjør at store og små utstillere stiller likt, og vi får best mulig kontakt mellom de besøkende og utstillerne. Dermed går man heller ikke går glipp av noe. I midten er det lounge-områder der besøkende og utstillere kan snakke sammen over en kaffekopp, beskriver hun.

I seminardelen blir det innlegg fra Julien de Smedt i det internasjonale arkitektfirmaet med samme navn, sivilarkitekt Kaja Melbye fra Hille Melbye Arkitekter og interiørarkitekt Heidi Pettersvold Nygaard fra Snøhetta. Sistnevnte skal fortelle om hemmelighetene på innsiden av den nedsenkede gourmetrestauranten Under ved Lindesnes.

Arkitekturprisen 2019 er åpen for nominasjoner

Fra tirsdag 14. mai kan du nominere ditt favorittprosjekt til Arkitekturprisen 2019.

Publisert 14. mai 2019
Illustrasjon: Anagram Design

Arkitekturprisen er en fagpris hvor alle medlemmer i NAL utgjør juryen, nominerer og stemmer frem vinnerprosjektet, og som medlem av Norske arkitekters landsforbund (NAL) er du med på å nominere og stemme frem vinneren.

Målsettingen med Arkitekturprisen er å synliggjøre, hedre og diskutere hva som er god arkitektur, og den er delt ut to ganger tidligere, i 2015 og 2017. Prisen deles ut på Arkitekturdagen den 27. september, og vinneren mottar kr. 100 000, diplom og en plakett.

Kriterieriene for nominasjon er at prosjektet må være ferdigstilt i Norge i perioden 1. januar 2016 til 30. juni 2019, og være prosjektert av en arkitekt/arkitekter. 

Alle medlemmer kan nominere ett prosjekt hver (frist for å nominere er 10. juni.), før lokalforeningene innstiller én kandidat hver til endelig avstemming. Fra 23. august til 13. september kan alle medlemmer avgi èn stemme hver. Prosjektet med flest stemmer vinner Arkitekturprisen 2019.

Nominering og avstemning gjøres i samarbeid med Enalyzer som vil anonymisere svarene. Alle medlemmer skal ha mottatt en e-post, men ta kontakt med NAL på nal@arkitektur.no dersom du ikke har mottatt e-post. 

Dagny Fargestudio blir til KOI Fargestudio

Dagny Fargestudio utvider og endrer navn til KOI Fargestudio med to nye ansatte.

Publisert 14. mai 2019
Konseptet Hasle Stasjon er utviklet av Arcasa Arkitekter, og Koi fargestudio jobber tett med arkitekt i detaljering og utvalg av nyanser. Illustrasjon: Arcasa Arkitekter

Dagny Thurmann-Moe har lenge vært en av landets fremste fargedesignere, med over ti års erfaring i faget. I 2014 startet hun Dagny Fargestudio, med målsetting å kunne tilby både det private og offentlige målrettet fargerådgivning. Nå er det klart at studioet utvider med fargedesigner og interiørarkitekt Sarah Leszinski og farge- og grafisk designer Elisabeth Limi, og at de samtidig skifter navn til KOI Fargestudio.

– V ser frem til å jobbe helhetlig på tvers av fagfelt med nye, spennende prosjekter. Våre nye kompetanseområder innenfor interiørarkitektur og grafisk design kompletterer tjenesteporteføljen og er allerede i bruk på flere prosjekter, heter det i en pressemelding.

KOI Fargestudios målsetting er å bidra med målrettet og effektiv fargebruk innenfor byrom, arkitektur, interiørarkitektur, produktutvikling og grafisk design.

Omdiskuterte Portalen får pris av Skedsmo kommune

Landskaperiet, LPO Arkitekter og Riss vant Skedsmo kommunes arkitektur- og byutviklingspris.

Publisert 10. mai 2019
Foto: OBOS

"For byutviklingen i Lillestrøm vil det fra nå av være en tid før, og en tid etter Portalen," skriver juryen i sin begrunnelse, og legger til at "Portalen endrer føringene for videre byutvikling i Lillestrøm, og at den endrer standardene for tetthet, høyder og volum i sentrum."

Det er Landskaperiet, LPO Arkitekter og Riss som står bak det prisvinnende bygget på nærmere 17 000 kvm fordelt over 10 etasjer, på folkemunne kalt «Danskebåten». Arkitektene får videre skryt for at de har skapt forbindelse mellom togstasjonen og varemessa, mens utbyggeren får skryt for å satse på små næringsarealer, lokalt preg og utadrettede virksomheter. Juryen berømmer også torget foran bygget og at hotellet har åpne og utadrettede fasader. Interiøret er spesialdesignet av interiørarkitektene i Riss og spiller på Lillestrøms industri- og håndverkshistorie. Den industrielle stilen med detaljer i tre, metall, fliser og skinn gir hotellets interiør en egenart og lokal forankring som skiller seg fra kjedehotellenes sedvanlige hotellestetikk. 

Til Romerikes Blad sier Beate Bruun, sivilarkitekt og partner i LPO Arkitekter, at de er veldig glade for prisen. 

– Vi er opptatt av at Portalen skal gi noe tilbake til byen og omgivelsene, og nå føler vi at vi har blitt verdsatt for det. Dette er en stor ære og vi tar det med videre som inspirasjon i framtidige prosjekter. Det er hyggelig å bli hedret for et prosjekt som kanskje har vært litt kontroversielt, sier hun til avisen.

Ifølge Romerikes Blad heter det at juryen i  Skedsmo kommunes arkitektur- og by-utviklingspris også anerkjenner de kritiske røstene som har vært hevet i Lillestrøm i forbindelse med byggingen av Portalen. I sin begrunnelse skriver de:

«Portalen er svært omdiskutert i Lillestrøm. Juryen anerkjenner de kritiske røster som påpeker problematiske sider ved prosjektet, og vil trekke fram byggets fasade mot Kanalveien som lite vellykket, og som et eksempel på hvordan man ikke bør bygge i framtiden.»

Prispengene på 25 000 kroner donerte vinnerne til foreningen Gamle Lillestrøm. 

- Det var viktig for oss å gi pengene til en organisasjon som jobber for byutvikling og skaper gode møteplasser, sier Bruun i LPO til Romerikes Blad.

Rød-grønn t-bane-trassé i Oslo

Byrådspartiene får med seg Rødt på at den nye T-banetunnelen mellom Majorstuen og Tøyen skal gå via Bislett, Stortinget og Nybrua på Nedre Grünerløkka.

Publisert 9. mai 2019
Foto: Ingebjørg Semb

Den nye t-banetrasséen i Oslo har ligget an til å bli en het sak i høstens kommunevalg. Nå har byrådspartiene Ap, SV og MDG blitt enige med Rødt om at det videre planarbeidet for ny sentrums-tunnel legger følgende trasé til grunn: Majorstuen – Bislett – Stortinget – Grünerløkka ved Nybrua – Tøyen, med mulighet for forlengelse til Bryn, heter det i Byrådets vedtak.

– I dag er kapasiteten på T-banen i Oslo sprengt. En ny T-banetunnel er avgjørende for å kunne utvide tilbudet med mange flere avganger, slik at det blir enda enklere å reise miljøvennlig og la bilen stå, sier byrådssekretær Daniel Rees (MDG) til NTB.

De borgerlige partiene vil bygge ny tunnel lenger nord og varsler omkamp hvis de vinner valget, skriver bygg.no.

Norsk seier i Østersund

Longva, KOHT og Grindaker vinner konkurransen om det nye kommunehuset i Østersund.

Publisert 9. mai 2019
Illustrasjon: Longva arkitekter

Norske vinnere i Sverige, etter at det i går ble klart at Longva arkitekter, KOHT arkitekter og Grindaker Landskapsarkitekter vant konkurransen om det nye kommunehuset i Østersund. Det var Østersund kommune i Midt-Sverige som, i samarbeid med Sveriges Arkitekter, inviterte til konkurranse om et nytt kommunehus, som skal erstatte det gamle. 

Etter en kvalifiseringsfase ble fire utvalgte arkitektoniske team valgt ut til å delta i prosjektkonkurransen. COBE, KAAN Architecten og Tham & Videgård Arkitekter var de øvrige teamene som deltok, men som ikke nådde opp mot det norske forslaget "Nye rom".

”Nya rum är det förslag som bedöms ha bäst förutsättningar komplettera och utveckla tävlingsområdet. Förslaget kännetecknas av en välkomponerad och karaktäristisk arkitektur med stor lyhördhet för byggnadsminnet Östersunds rådhus och platsens övriga kvaliteter. Med utgångspunkt i beprövade metoder och lösningar kommer Nya rum att kunna utvecklas till en byggnad som svarar väl mot både dagens och framtidens behov,” heter det i juryens begrunnelse.

Les mer her.

På jakt etter ny medarbeider?​​

Neste annonsefrist for ledige stillinger er 7. august. Arkitektnytt nr. 7 har utgivelse 23. august. En stillingsannonse i Arkitektnytts papirutgave og arkitektnytt.no treffer hele målgruppen som arbeider innen arkitektur og planlegging.

Publisert 1. mai 2019

Stillingsannonser i Arkitektnytt, arkiterktnytt.no og nyhetsbrev 
Arkitektnytt er et stillingsmarked for arkitekter, landskapsarkitekter, interiørarkitekter og planleggere i både offentlig og privat sektor. En stillingsannonse i Arkitektnytt, som også vises på nettsiden, treffer målgruppen bedre enn noe annet medie og kan derfor gi gode resultater. Ved kjøp av stillingsannonse på nett vil du få synlighet på forsiden, bli med i ukentlig nyhetsbrev til ca 6000 mottakere. Stillingene blir også feedet ut via Twitter.

I medieguiden finner du informasjon om priser, materiellfrister, formater og utgivelsesdatoer.

Kontakt for bestilling og informasjon av stillingsannonser print og digitalt

Salgskonsulent Anne Pernille Anvik  anp@arkitektur.no Tlf +47 977 78 385

Last ned medieguide for stillingsannonser 2019

En samling konkrete tips og innsikt

 I dag ble Håndbok for bærekraftig stedsutvikling lansert. – Det er bra at eiendomsbransjen selv tar tydelig grep for å skape gode byrom, sier byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen.

Publisert 26. april 2019
Forfatterne av håndboken fra venstre Kristian Kistorp og Isabel Ruiz Lopez fra Grape Architects, Anders Nohre-Walldéni fra Grønn Byggallianse og Carl Henrik Borchsenius fra Norsk Eiendom Foto: Naomi Ichihara Røkkum/Norsk Eiendom

Håndboken ble initiert av bransjeforeningen Norsk Eiendom, og er laget i samarbeid med Grønn Byggallianse og Grape Architects. Den tar for seg miljømessig-, sosial- og økonomisk bærekraft i eiendomsutvikling. For hvert tema følger konkrete tiltakspunkter og verktøy.

– Eiendomsaktører er viktig for hvordan byer og steder blir utviklet. Derfor er det nødvendig å ha bærekraftperspektivet med, påpekte byråd Marcussen under lanseringen.

Eiendomsbransjen har et stort fotavtrykk på hvordan samfunnet utvikles. Hvordan steder utvikles har betydelig innvirkning på folks hverdag, skriver Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse i en pressemelding.

– Veilederen skal gi eiendomsutviklere innsikt i, og inspirere til, en mer helhetlig utvikling av eiendom, områder og steder, sier utviklingssjef i Grønn Byggallianse, Anders Nohre-Walldéni. 

Fagsjef for bransjeutvikling i Norsk Eiendom, Carl Henrik Borchsenius, sier at:

– Enkeltvis er det mange gode prosjekter, men som bransjeforening, ønsket vi mer kunnskapsdeling og et konkret verktøy som er enkelt å ta i bruk. 

Han håper at håndboken bidrar til at flest mulig prosjekter bidrar til bærekraftig stedsutvikling i fremtiden.

Fakta om håndbok for bærekraftig stedsutvikling:

  • Håndboken kan leses på denne lenken.
  • Utarbeidet på initiativ fra Norsk Eiendom i samarbeid med Grønn Byggallianse og Grape Architects.
  • Kvalitetssikret av fagmiljøer i Asplan Viak, Link Arkitektur og Cowi.
  • Formålet er å gi eiendomsutviklere innsikt i temaet bærekraftig stedsutvikling, og gi konkrete tips i arbeidet med utvikling av eiendom.

Ny rekord for AHO

Opptakstallene for 2019 viser at Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) nok en gang overgår tidligere års søkertall.

Publisert 26. april 2019
Hovedinngangen til Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, AHO. Her møter årets nye studenter til immatrikulering 16. august. Foto: AHO

Totalt mottok skolen 3473 søknader, noe som er en økning på tre prosent fra 2018. 1228 av disse søknadene var merket som førstevalg, noe som er en økning på syv og en halv prosent fra fjoråret, ifølge en pressemelding fra skolen. Mange av søkerne har AHO som førstevalg og særlig innen design har det vært en økning på nærmere 22 prosent i forhold til 2018. Førstevalgstallene for arkitektur går opp med seks prosent mens det er status quo for landskapsarkitektur.

At design er et fremtidsrettet og engasjerende studium har vi visst lenge, og tallene for 2019 understreker dette, skriver AHO i pressemeldingen.

– Dette er svært gode tall som viser at AHO er en av de foretrukne arkitektur-, landskap og designhøgskoler i landet, sier skolens seksjonssjef for utdanning, forskning og formidling Ulrika Herlofsen.

AHO oppgir at studentene deres topper nasjonale målinger innen studietilfredshet.

Immatrikulering av nye studenter skjer ved skolen 16. august.

Per Olaf Fjeld tildeles Ridder 1. klasse

Professor, arkitekt og forfatter Per Olaf Fjeld tildeles Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Publisert 24. april 2019
Per Olaf Fjeld er kjent for sitt lange engasjement ved AHO, som forfatter og som arkitekt, blant annet under Sverre Fehn. Foto: AHO

Arkitekten og Professor Emeritus ved AHO, Per Olaf Fjeld, utnevnes til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, skriver Arkitekthøgskolen i Oslo i en pressemelding. Fjeld ble tilknyttet AHO i 1975 der han siden har virket som førsteamanuensis, professor samt rektor i perioden 1992-1999. Fjeld er kjent for sin unike pedagogiske tilnærming og sine formidlingsevner og har vært med på å forme flere generasjoner med arkitekter via sine engasjement på AHO, sine forelesninger verden over og ellers i hans profesjonelle karriere. 

Fjeld har vært usedvanlig kreativ og allsidig i sitt lange virke; forsker, formidler, faglig og administrativ leder, møbelsnekker og ikke minst forfatter. Av hans lange rekke med bøker kan nevnes «Sverre Fehn - The Thought of Construction» (1983) «Hands On: Sixteen prototypes» (2009), «Sverre Fehn: The Pattern of Thoughts» (2009) og «Det stille språket» (2015).

Sin utdannelsen fikk han i USA på Washington State University og ved University of Pennsylvania i Philadelphia som masterclass-student av den verdenskjente arkitekten Louis I. Kahn. Fjeld returnerte til Norge i 1973 og ble ansatt ved arkitektkontoret til Sverre Fehn, før han to år senere åpnet sin egen praksis. Blant hans kjente bygg finner man Villa Kimsås i Oslo og Bjerckehytta på Ågerøya ved Lillesand

Hans internasjonale engasjement er omfattende. Fjeld var i perioden 2005- 2008 president i EAAE (European Association for Architectural Education) og i 2011 ble han tildelt et æresprofessorat ved Kunstakademiet i København.

Utnevnelsen vil finne sted på AHO mandag 13. mai, 2019.

To norske på topp 100+

Tyin tegnestue og Snøhetta med på Domus sin liste over «100+ best architecture firms 2019»

Publisert 23. april 2019
Tyin Tegnestue fikk førsteprisen i Making Space Awards 2010, for sine prosjekter i Thailand, rettet mot barn og unge. Her et bilde av prosjektet "The Butterfly House". Foto: Pasi Aalto

Det velrenommerte italienske arkitekturtidsskriftet Domus utgir årlig sin liste over de 110 beste arkitekturkontorene i verden. I mars-utgaven kom listen for 2019, og det var gledelig lesning sett med norske øyne. Både Tyin tegnestue i Trondheim og Snøhetta befinner seg på den gjeve listen, som settes opp av Domus’ nåværende og tidligere redaktører.

Den nylig avdøde redaktøren Alessandro Mendini har ifølge magasinet lagt frem en siste liste som med overlegg neglisjerer «the archistars», som hylles i arkitekturpressen, til fordel for kontorer som viser hvordan «det kan være mulig for sosial arkitektur å virkelig blomstre i fremtiden».

Magasinet trekker frem Tyins sosiale engasjement helt fra oppstarten i 2008, og nevner deres deltagelse på biennalen i Venezia i 2016 som et bevis på kontorets fremtidsrettede praksis. Trondheims-kontoret har bygget over hele verden, også som del av humanitært arbeid i Asia.