Nyheter

120 HOURS er i gang

Startskuddet gikk mandag kl. 14, og nå har 1472 lag med arkitektstudenter fra hele verden gitt seg i kast med årets oppgave.


1472 lag med studenter fra hele verden skal diskutere det elementære i arkitekturen i årets utgave av 120 Hours.

 Denne gangen ønsker 120 HOURS å utfordre studentene til å diskutere det elementære i arkitekturen. «A House Without Function» er tittelen på oppgaven, og for første gang er ikke oppgaveteksten knyttet til et bestemt sted. Studentene utfordres til å reflektere rundt noen av det mest grunnleggende spørsmål innenfor arkitektfaget – «Hva er et hus?», «Hva kjennetegner et hus?».

 

– Med årets 120 ønsker vi å lage en plattform der studentene kun diskuterer det elementære i arkitekturen, det de anser som det mest verdifulle. Dette innebærer at de må finne sin stemme, vinkling og metode for å kunne spille den rollen arkitektene egentlig var ment å skulle ha, sier Brit Kristin Heltne, leder av 120 HOURS, i en pressemelding.

 

Arkitektur uten program 

Bakgrunnen for valg av tema er et ønske om å utfordre sin egen bransje og åpne opp for debatt rundt fremtidens arkitektur.

 

Studentene skal designe et hus, tilpasset menneskelig skala, «a primary space that is conceived through your own intimate, personal and critical vision of architecture», ifølge oppgaveteksten. I prosessen oppfordres studentene til å diskutere om det er mulig å forestille seg arkitektur uten tomt og program, «if so, how can they complement initial spatial qualities?»

 

Leveransen skal bestå av et snitt, en plan, en rendering/illustrasjon/collage og en refleksjon rundt prosjektet på maks 150 ord, og det skal presenteres på to A3 plansjer. Konkurransespråk er engelsk.

 

Juryen, som består av Christian Kerez, Beate Hølmebakk, Marina Montresor, Maria Shéhérazade Guidici og Neven Fuchs-Mikac, vil vurdere bidragene basert på følgende kriterier:

 

1. Spatial output: coherence with the task expressed through composition and tectonics.

2. The statement: reflection that supplements your spatial output

3. Representation: clarity and quality of the graphics

I fjor deltok studenter fra over 90 i land i konkurransen. Lørdag 5. mars vil bidragene fra arkitektstudentene tikke inn til AHO.

 

- Det er nesten umulig å på forhånd gjette hvordan studentene vil løse vår oppgave. Resultatene som kommer inn overrasker oss alltid. Hvordan en student svarer på en oppgave vil være preget av nasjonalitet, kultur, politiske og økonomiske påvirkninger. Det er akkurat dette som gjør årets oppgave ekstra spennende, sier Brit Kristin Heltne.