Nyhet

2019-arkitektur å glede seg til

Hvilke arkitektoniske prosjekter bør man se fram til i 2019? Snøhettas spisested under vann ved Lindesnes er med på Archdailys liste.

Snøhettas under ved Lindesnes er å finne på listen over bygg det knytter seg store forventninger til. Illustrasjon: Snøhetta/MIR

Så hva bringer det nye året? Hva kan man se fram til gjennom arkitektoniske briller? Verdens mest besøkte nettsted for arkitektur, Archdaily, gir en pekepinn med sin liste over prosjektene det knytter seg høyest forventninger til å i 2019.

Flere av prosjektene er for lengst påbegynt, men har tatt sin tid på å bli ferdige, også på grunn av økonomisk og politisk turbulens. «Pengene snakker,» skriver Katherine Allen i Archdaily, og minner oss på at det som vanlig er en overvekt av kulturprosjekter på slike oppsummeringer. «Men det er et spesifikt og felles fokus på nasjonal arv som ikke bør gå ubemerket. Det er en spesielt spennende utvikling ettersom nasjonal arv har vært, og fortsetter å være, gjennomsyret av sterk politisk betydning,» skriver Allen.

Norsk farvann

På listen finner man prosjekter fra byggeboom-steder som Qatar og Shanghai, samt hele to «arkitektoniske kulisser» i megaprosjektet Hudson Yards i New York. 

Med norske øyne kan man glede seg over at Snøhettas undervannsrestaurant, Under, er å finne på listen. «Under er av typen prosjekt som vanligvis er henvist til drømmer eller James Bond-filmer», heter det om restauranten ved Lindesnes, som skal åpne i april. "Bordbestillingen er allerede åpen", skriver Archdaily.

Under finner du et utvalg av prosjekter på listen:

UNDER av SNØHETTA, Lindesnes

Navnets dobbeltbetydning går selvsagt tapt i oversettelsen, men Snøhettas restaurant-prosjekt tiltrekker seg masse internasjonal oppmerksomhet, lenge før første bordsetting.

Les mer

Illustrasjon: Snøhetta/MIR

VESSEL av HEATHERWICK STUDIO, New York

Britiske Heatherwick Studio har tegnet det som så langt er blitt kalt både New Yorks Eiffeltårn og New Yorks største søppelkurv. Vessel er uansett «skjebnebestemt til å dominere Instagram», skriver Archdaily.

Les mer

Illustrasjon: Heatherwick Studio

AL WAKRAH STADIUM av ZAHA HADID ARCHITECTS, Quatar

Det omdiskuterte fotball-VM i Qatar er riktignok tre år fram i tid, men allerede i 2019 åpner den hypermoderne Al Wakrah stadium. Fotballbanen, med plass til 40 000 tilskuere, er et av Zaha Hadids siste verk, og har vært kontroversielt på flere måter. Både utseendemessig og sosialt.

Les mer

Illustrasjon: Zaha Hadid Architects

TANK av OPEN ARCHITECTURE, Shanghai

Kina satser stort på omforming av tidligere industriområder, og OPEN Architectures Tank-prosjekt skal omforme gamle oljetanker til et levende kultursted. Festivalområde, kunstgallerier og seremonier – alt vil finne sted på området som etter planen skal åpne i mars.

Les mer

Illustrasjon: OPEN Architecture

THE SHED av DILLER SCOFIDIO + RENFRO, New York

Like ved Heatherwicks Vessel kommer et annet imponerende kulturbygg, som sies å skulle bli megaområdet Hudson Yards sitt hjerte – et uttrekkbart drivhus. Begge bygningene åpner våren 2019.

Les mer

Illustrasjon: Diller Scofidio + Renfro and The Rockwell Group

GRAND EGYPTIAN MUSEUM av HENEGHAN PENG ARCHITECTS, Kairo

Etter over 15 år med planlegging skal endelig Egypt få sitt eget skattekammer, tegnet av det irsk-tyske kontoret Heneghan Peng. Det store egyptiske museumet ligger like ved de store Giza-pyramidene, og vil være den største samlingen av egyptiske kulturskatter i verden.

Les mer

Illustrasjon: Grand Egyptian Museum/Heneghan Peng Architects