Nyhet

252 byggevedtak skal granskes i Oslo

Granskning om Oslos byråd for byutviklings inhabilitet kan føre til en lang rekke ugyldige vedtak. Gjennomgangen vil koste minst 800 000 kroner.


Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen vil ikke ta selvkritikk for rotet i spørsmålet om habilitet i byggesaker som omfatter hennes søster og bror i arkitektbransjen. Foto: Ando Woltmann

Saken om byråd Hanna Marcussens inhabilitet i flere byggesaker i Oslo ruller videre. Nå skal hele 252 vedtak i 71 byggesaker under lupen, melder NRK i dag. 

Som øverste ansvarlig for Plan- og bygningsetaten i hovedstaden er ikke bare Marcussen, men også hele etaten, inhabil i saker som involverer hennes bror og søster i arkitektransjen. At det ikke ble oppnevnt en setteetat i byggesaker før tre og et halvt år etter at Marcussen tiltrådte, og selv meldte fra om at hun har en bror og en søster som begge er arkitekter i firmaer med interesser i Oslos byggebransje, har ført til at 252 vedtak i 71 byggesaker nå må gjennomgås. 

– Jeg har hele veien ment at jeg var inhabil i saker som involverer LPO arkitekter og saker der min søster i Asplan Viak er direkte involvert, sier byråden til NRK.  

Rot i administrasjonen  

Marcussen mener rotet om habilitet skyldes feil i administrasjonen i Oslo kommune. Hun tar ingen selvkritikk. 

– Som byråd er jeg alltid øverste ansvarlig for alt som skjer. Jeg var tydelig fra starten av og tok det for gitt at administrasjonen hadde rutiner på plass. Jeg synes det ikke var riktig å spørre og grave om saker jeg allerede hadde gitt beskjed om at jeg ikke skulle ha noe med å gjøre, sier hun til NRK i dag. 

Hun får støtte fra kommunaldirektør Geir B. Aga, som fikk ansvaret med å avklare habilitetsspørsmålet. Han skylder, ifølge NRK, på at dette er komplekse problemstillinger. 

– Likevel har administrasjonen her brukt altfor lang tid på å få utredet nye rutiner knyttet til dette, sier Haga.

Siri Gauthun Kielland, etatsleder i PBE, innrømmer at de ikke skulle ha fattet vedtak i byggesakene som omfatter Marcussens familie. Foto: PBE

PBE inrømmer feil  

Etatsdirektør Siri Gauthun Kielland i PBE innrømmer til statskanalen at etaten har gjort feil. 

– Med tanke på inhabiliteten var det feil at Plan- og bygningsetaten gjorde vedtak i disse byggesakene, sier Gauthun Kielland. 

Med utgangspunkt i forvaltningsloven, som slår fast reglene om habilitet for folkevalgte og offentlig ansatte, bryter man loven når man fatter vedtak samtidig som man er inhabil. 

Granskingen skal dekke hele perioden fra Marcussen tiltrådte i 2015 og frem til mars 2019.

Det er Harris Advokatfirma AS i Bergen har fått oppdraget og gjennomgangen vil koste minst 800 000 kroner, skriver NRK.