Nyheter

A-lab får prestisjepris for Statoil-bygget

Statoils omdiskuterte hovedkvarter på Fornebu har vunnet den internasjonale arkitekturprisen WAN Awards for beste kommersielle bygning.


Statoil-bygget på Fornebu. Foto: Luis Fonseca
Fakta

WAN Awards deles ut av arkitekturnettstedet World Architecture News (WAN).

 

Statoil-bygget:

Sted: Fornebu, Bærum

Utbygger: IT Fornebu Eiendom

Totalentreprenør: Skanska

Leietaker: Statoil ASA

Type: Kontorbygg

Størrelse: 65 500 m2 kontorareal

Kostnad: 1 500 millioner NOK

Konstruksjonstid: 20 måneder

Ferdigstillelse: September 2012

 

A-lab arkitekter:

Kontoret ble etablert i 2000 og har 40 ansatte.

A-lab står blant annet bak det nye Statoil-bygget på Fornebu, tre av byggene i Barcode i Bjørvika og Arktisk kultursenter i Hammerfest. Byutviklingsprosjekter i Skien, Holmestrand og Furuset.

Juryen mener at bygget er strukturelt interessant og at det er identitetsskapende med sin ikoniske framtoning, ifølge WAN Awards nettsider.

 

Ikonisk og effektivt

Adrian Griffiths i juryen mener a-labs prosjekt er interessant med deres bruk av utkraginger, og hvordan bygget er fleksibelt og multifunksjonelt. Han peker på byggets mulighet for tilpasning til annen bruk for eksempel boliger.

 

A-lab mener det er et viktig bærekraft-kriterium å bygge for fremtidens ukjente behov, og fremhever hvordan planløsningen kan tilpasses ulike leietakeres individuelle behov ved at kontorbygget kan deles opp i enheter ned til 3x3 meter, hvor hver enhet har tilgang på egen strøm, ventilasjon og lys.

 

Odd Klev, partner i a-lab, er også fornøyd med at juryen trekker fram sammenhengen mellom helhet og detaljer. Denne sammenhengen forklarer Klev som et resultat av at et spesielt godt samarbeid med utbyggeren og totalentreprenøren.

 

– Den felles forståelsen for konseptet og stor innsatsvilje i alle ledd har vært avgjørende for den leseligheten som juryen berømmer oss for. Det gode samarbeidet ligger også til grunn for teknologiske nyvinninger i bygget, sier Klev.

 

Til tross for det store området omkring bygningen er prosjektet holdt innenfor den tidligere parkeringsplassen hvilket begrenser byggets fotavtrykk på tomten. Juryen trekker fram dette og viser til at prosjektet på denne måten utnytter de arealene effektivt for å skape åpne tilgjengelige uterom mot fjorden.

 

Redefinerer typologi

Ifølge en pressemelding fra a-lab arkitekter konkurrerte prosjektet med kandidater fra Hong Kong, Doha, Abu Dhabi, Los Angeles og Silicon Valley i samme kategori. En av forhåndsfavorittene var NASAs roterende “Sustainability Base” i Silicon Valley, av

McDonough + Partners, som kun trenger elektrisk belysning 40 dager i året.

 

Juryen kommenterer at listen med de nominerte viser at næringsbygg er en type bygninger som stadig redefineres som typologi.

 

Delt pris

Juryen har delt prisen for beste ferdigstilte kommersielle bygning 2012 mellom a-labs Statoil-bygning og  kontorbygget Cannon Place i London, tegnet av Foggo Associates (UK).

 

– Det er ærefullt å dele en slik internasjonal pris med erfarne arkitekter som vi beundrer og har blitt inspirert av i lang tid, sier arkitekt i a-lab, Charlie Marsden.

 

Det eneste norske bygget som tidligere har mottatt en WAN-pris, er Operahuset av Snøhetta. I tillegg har to norske kontorer vunnet WAN-priser for urealiserte prosjekter: Reiulf Ramstad for et initiativet "21 for 21", om utvalgte arkitekter, og Code for et ikke-realisert Turistveg-prosjekt.