Arkitekturpriser

Arata Isozaki tildeles Pritzker-prisen 2019

Japanske Isozaki «overgår rammeverket for arkitektur og reiser spørsmål som transenderer sted og grenser», skriver juryen i sin begrunnelse.


Ōita Prefectural Library (senere omdøpt Ōita Art Plaza), Japan 1966. Isozakis tidlige karriere begynte med gjenoppbyggingen av Japan, i hans hjemby Ōita. Biblioteket var et av Isozakis første oppdrag. Biblioteket var del av en større plan han kalte «growing architecture», en teori om byplanlegging ment for vekst og utvikling heller enn noe statisk og fast. Biblioteket er organisert etter en analogi til menneskekroppen. Foto: Yasuhiro

Fakta om Pritzker-prisen:

Prisen skal hedre en levende arkitekt eller arkitekter.

Den internasjonale prisen, som deles ut årlig, til en levende arkitekt eller arkitekter for markant prestasjon, ble etablert av Pritzker-familien i Chicago ved deres Hyatt Foundation i 1979.

Prisen består av 100 000 amerikanske dollar og en bronsemedalje.

Arata Isozaki er en japansk arkitekt, byplanlegger og teoretiker. Han trekkes fram som en mangesidig, innflytelsesrik og særdeles internasjonal arkitekt. På 1960-tallet startet han sitt eget kontor og ble den første japanske arkitekten som utviklet en dyp, langvarig relasjon mellom øst og vest, ifølge juryen.

Ikke bare én stil

Isozaki besitter en dyp kunnskap om arkitektonisk historie og teori. I sitt arbeid har han både utfordret og omfavnet avantgarden, og lar seg ikke enkelt kategorisere. Det reflekteres i hans konstante utvikling og friske tilnærming, mener juryen.

I over 50 år har han praktisert som arkitekt og påvirket verdens gjennom det han har bygget, skrevet, utstilt, organisert av konferanser og som jurymedlem.

Juryen trekker også fram hvordan han har vært en viktig støttespiller for flere unge arkitekters framtidige karrierer. Eksempler er prosjekter «Fukuoka Nexus World Housing project» eller «Toyama Prefecture’s Machi-no-Kao», hvor han inviterte unge internasjonale arkitekter til å utvikle prosjekter i Japan. 

Isozaki ble født i Ōita, på øya Kyushu i Japan i 1931. Han var 14 år da Hiroshima og Nagasaki ble bombet, en erfaringen som har påvirket ham som arkitekt. Hans arkitektur springer ut fra en teori om at bygningene er forgjengelige, men at de må bygges for å tilfredsstille brukernes sanser i det de til en hver tid passerer gjennom og omkring dem. Foto: Arata Isozaki

Vokste opp i ruiner

Isozaki ble født i Ōita, på øya Kyushu i Japan i 1931. Han var 14 år da  Hiroshima og Nagasaki ble bombet, en erfaringen som har påvirket ham som arkitekt.

«Da jeg var gammel nok til at jeg begynte å få en forståelse av verden, ble hjembyen min brent ned. På den andre siden av kysten ble atombomben sluppet på Hiroshima, så jeg vokste opp nær ground zero. Alt var i ruiner, og det var ingen arkitektur, ingen bygninger, ikke en gang en by. Bare brakker og tilfluktsrom omga meg. Min første erfaring med arkitektur var fraværet av arkitektur, og jeg begynte å vurdere hvordan mennesker kunne gjenoppbygge sin hjem og byer.»

Isozaki bygger ut fra en teori om at bygningene er forgjengelige, men at de må bygges for å tilfredsstille brukernes sanser når de passerer gjennom og omkring dem.

Dynamisk form

Hans arbeider beskrives som heterogene med et spenn fra det folkelige (vernacular) til høyteknologisk. Han følger ikke trender, men former sin egen vei, ifølge juryen.

Blant hans første arbeider i hjemlandet er Ōita Prefectural Library fra 1966, regnet som et av mesterstykkene i japansk brutalisme.

«Kitakyushu Central Library» og «Gunma Prefectural Museum of Modern Art» begge fra 1974, viser en utforskning av en mer personlig arkitektur.

«I museet reflekterer den klare geometrien, sett i kuben, hans fascinasjon for tomrom og grid slik det søker å oppnå en balanse der man kan vise de skiftende kunstutstillingene», skriver juryen.

Mest kjent for

I USA er Isozaki mest kjent for «Museum of Contemporary Art» i Los Angeles, bygget i 1986 og «The Team Disney building» i Florida fra 1991.

Mange kjenner også hans bygninger «Sant Jordi Stadium» for de olympiske lekene i Barcelona i 1992, «CAFA (China Central Academy of Fine Arts) Art Museum» i Beijing fra 2008 eller «Shenzhen Cultural Center» i Guangdong, Kina, fra 2007.

Fra senere år trekker juryen fram arbeider som «Qatar Convention Center» fra 2011 og «Allianz Tower» i Milan fra 2018: «Clearly, he is one of the most influential figures in contemporary world architecture on a constant search, not afraid to change and try new ideas.»

The Museum of Contemporary Art i Los Angeles, California, USA, 1981-86 Museet var Isozakis første internasjonale oppdrag. Den røde sandstenbygningen er en bevist kontrast til høyhusene i området. Foto: Hisao Suzuki
Qatar National Convention Center, Doha, Qatar, 2004-2011 Konferansehallen er en av Midtøstens største, og tar opp til 10 000 besøkende med sine tre hovedhaller og fleksible møteområder. Eksteriøret er inspirert av Sidrat al-Muntaha, et hellig islamsk tre som symboliserer slutten på den syvende himmelen. Foto: Hisao Suzuki