Nyhet

Arkitekter for massevaksinering

Arkitekter over hele verden tegner for å øke hastigheten på vaksinasjonsprosessen.


3,4 millioner doser av Pfizer-vaksinen skal distribueres i Italia iløpet av januar. Stefano Boeri Architetti har kommet opp med følgende løsning. Illustrasjon: Stefano Boeri Architetti

Arkitekter flest er, som resten av samfunnet, svært interessert i å få gjennomført prosessen med vaksinering mot korona så effektivt som mulig, og nettstedet Dezeen legger i dag frem forslag fra arkitektene Stefano Boeri Architetti i Italia, Waugh Thistleton Architects i Storbritannia og det internasjonale kontoret NBBJ på hvordan effektive vaksinestasjoner kan utformes. 

De tre forslagene til vaksinasjonsstasjoner omfatter drive-thru, shipping-containere og paviljonger på bytorg. Sistnevnte, signert Stefano Boeri Architetti i Italia, er kommet lengst, og vil være å finne på 1500 torg i Italia i løpet av kort tid, under ledelse av Domenico Arcuri, landets spesialkommisjonær for nødsituasjonen.

– Italias offentlige liv leves på piazzaene våre, sier Stefano Boeri til Dezeen. Illustrasjon: Stefano Boeri

Piazza-plassering 

Boeris paviljonger er laget av tømmerbjelker og vanntett, resirkulerbart tekstil. Tekstilveggene er fleksible, og hele konstruksjonen er laget med tanke på å kunne enkelt demonteres og gjenbrukes andre steder. I tillegg er konstruksjonen ment å være selvforsynt med energi, med en ring av solcellepaneler på taket.  

Beliggenheten er også sentral for Boeris paviljonger, som er stedet der de 3,4 millioner dosene av Pfizer-vaksinen som Italia forventes å motta i januar skal distribueres. 

– Hovedårsaken er å øke kapasiteten, få fart på vaksinasjonsprosessen og å nå hele den italienske befolkningen. Å plassere en midlertidig paviljong i offentlige områder kan selvfølgelig også bidra til å spre budskapet: la oss vaksinere oss. Italias offentlige liv leves på piazzaene våre, sier Stefano Boeri til Dezeen.

NHS (National Health Service) kan reise på turné med disse containerne på planet. Illustrasjon: Waugh Thistleton Architects
Inn/ut uten å måtte møte andre. Illustrasjon: Waugh Thistleton Architects

På tur

I England foreslo Waugh Thistleton Architects allerede i mai 2020 å opprette 6500 mobile vaksinasjonssentre i shipping-containere som kan reise rundt i landet og vaksinere hele befolkningen mot koronavirus på antatte 16 uker. 

Shipping-containerne skal ifølge arkitektene være selvforsynt med vann, strøm og avfallshåndtering, og vil inneholde tre forskjellige soner for registrering, vaksinering og rekreasjon. Modulene utnytter den lineære formen av en standardbeholder på 40 fot (12,2 meter), hvor pasienter kommer inn i den ene enden og går ut gjennom den andre, skriver Dezeen, og arkitekt Andrew Waugh mener containere er perfekte for denne bruken. 

– Vi har et stort overskudd av dem i dette landet fra vår enveishandel med Kina, de er utrolig effektive, robuste strukturer og designet for transport, sier han til nettstedet. 

Fraktet på lasteplan kan containerne raskt reise inn og ut av mange mindre steder uten at innbyggerne selv må reise til sykehus eller helsestasjoner. Om engelske myndigheter vil satse på denne ideen, er i skrivende stund derimot usikkert.

NBBJs løsning for bilister gjør det enkelt å vaksinere seg i bilbaserte deler av verden. Illustrasjon: NBBJ

I bilen

Også det multinasjonale arkitektkontoret NBBJ er på banen med en løsning som kan passe mer bilorienterte steder. Med sin drive-thru kan innbyggerne vaksineres i trygge omgivelser uten å måtte forlate bilen. 

– Covid har presset oss til å tenke på å bryte ut av rammene til et tradisjonelt helsevesen og faktisk tilby primæromsorg i et totalt uortodokst rom som bilen, forteller partner Ryan Hullinger til Dezeen.  

Arkitekten sier at de prefabrikkerte fasilitetene kan settes opp i ubrukte parkeringsanlegg på både sykehus og kjøpesentre, og kontoret legger stor vekt på trygghet, utseende og det private for å gi koronabilistene en god opplevelse.

– Covid har presset oss til å tenke på å bryte ut av rammene til et tradisjonelt helsevesen og faktisk tilby primæromsorg i et totalt uortodoks rom som bilen, sier partner Ryan Hullinger i NBBJ Illustrasjon: NBBJ