Nyhet

Arkitekter kan spille fotball

Fotballarrangement for arkitekter (FAFA) ble en umiddelbar suksess denne helgen. Asplan Viak vant finalen mot AHO-studentene. Nå er kontorene klar for FAFA 2022.


«Kan arkitekter spille fotball?», var spørsmålet arrangørene av FAFA Fotball Arrangement For Arkitekter stilte seg. Lørdag viste svaret seg å være «Ja!». Her Juel Daniel Foss på laget Lundhagem/Atelier Oslo. Foto: Ben Olsen Johnsgård / Grape Architects

Voldsløkka lørdag formiddag yrer av liv. På idrettssletten øverst i bydelen Sagene er rugby-, landhockey- og sandvolleyball-spillere for lengst begynt på sine lørdagskamper. Men på fire syverbaner har også en gjeng med over 200 arkitekter samlet seg til først utgave av FAFA, Fotball Arrangement For Arkitekter.

– Det er veldig mye folk her, som løper rundt på sletta i et fint lite kaos, oppsummerer Cora Aamo Aspen, initiativtager til turneringen og arkitekt i Grape arkitekter.

Seriøse fotballarkitekter

Turneringen har egen DJ og sykestue hvor skadete arkitekter allerede har begynt å hope seg opp da Arkitektnytt ankommer. I Grape har de har også satset på egen heiagjeng hvor alle partnere er ikledd seg apedrakter. I invitasjonen til FAFA - var spørsmålet «Kan arkitekter spille fotball?». Svaret på det er et «ja» fra Aspen, som selv ikke har fått spille på grunn av en gammel kneskade fra en ekte fotballkarriere.

– Hva har overrasket deg i dag?

– Noen har vært litt mer seriøse enn jeg hadde trodd. I kampens hete er Link kanskje litt harde i taklingene, Dark ser litt skumle ut, men de er ikke så veldig farlige i virkeligheten, ler Aspen.

– Egentlig veldig myke

Det siste er Arne Reisegg Myklestad, daglig leder og partner i Dark, enig med.

– Det er egentlig ryktet til Dark generelt. Vi fremstår veldig skumle og mørke, men er egentlig veldig myke. Det ser vi også på fotballbanen i dag. I dag skulle vi kanskje vært litt farligere, men vi er også her for å vise at vi er mykere enn ryktet.

Han forteller at han avsluttet selv sin fotballkarriere som 16-åring, da faren ikke orket å kjøre han til fotballkamper lenger.

– Jeg har heldigvis et veldig godt lag med meg, med mange gode spillere. Derfor er jeg i dag mer som en åndelig leder enn viktig del av laget.

– Hva er målet for turneringen?

– Målet er nå kanskje å tape resten og måtte arrangere til neste år. Vi har lært av Grape og ser den gode reklameverdien av det, ler Dark-sjefen Myklestad.

Arne Reisegg Myklestad, daglig leder og partner i Dark, så på seg selv som en åndelig leder, heller enn viktig del av laget, under FAFA lørdag. Her betrakter han sitt Dark-lag fra sidelinjen. Foto: Ben Olsen Johnsgård / Grape Architects
Arkitektfotballturneringen FAFA på Voldsløkka, Sagene i Oslo, kunne selvsagt skilte med egen DJ i Johannes Amble. Foto: Ben Olsen Johnsgård / Grape Architects

Drakter med spraydesign

Vi møter også Ibrahim Mufti, byplanlegger hos Mad-underbruket Nomad, og Mathias Højfeldt Nielsen, arkitekt i Mad, sittende på en benk, ventende på neste kamp, sammen med supportere, som allerede har begynt å innta alkoholholdige drikke.

– Det er hardt å spille i dag. Jeg blir fort sliten, men det er veldig gøy opplegg. Trivelig å spille mot andre kontorer og møte hverandre på kryss og tvers, sier Nielsen som med sine Mad-kollegaer så langt hadde vunnet 2 og spilt en uavgjort.

– Hvem ser farligst ut av de andre kontorene?

– De vi frykter mest nå er Hille Melbye. De har vunnet alt så langt, sier Nielsen.

– Også må du få med at vi har designet draktene våre selv – med sprayfarge og reklameplass for alle Mad-avdelingene, skyter Mufti inn.

Mad arkitekter vant konkurransen for beste drakter. «Draktene var selvlaget i bakgården på kontoret med spraymaling og kledde gressletta i farger tross det grå været», heter det fra arrangørene. Foto: Ben Olsen Johnsgård / Grape Architects
Og vinneren ble: Asplan Viak! De spilte finale mot studentlag fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Foto: Ben Olsen Johnsgård / Grape Architects

Asplan Viak vant

Turneringen ble avsluttet sent lørdag ettermiddag med finale mellom studentene fra Arkitektur- og designhøgskolen (AHO) og Asplan Viak.

– Det ble en heftig finale mellom de unge studentene fra AHO og de erfarne fra Asplan Viak. Stemningen var stor på banen og vedsiden av. Gjørmen sprøytet når ballen rullet i mål og champagnen sprutet i regnet når – Asplan Viak vant! forteller Aspen mandag.

Ellers ble de ulike kåringene til en egen jury som følger:

  • Mest bærekraft: «SLA hadde en god innsats på draktfronten, med t-skjorter kjøpt inn fra Fretex og batikkdesign, og fortjener en hyllest for sitt engasjement!»
  • Beste drakt: Mad, med sine fargerike gradient-drakter, stakk av med prisen for årets drakt! De var selvlaget i bakgården på kontoret med spraymaling og kledde gressletta i farger tross det grå været.
  • Beste heiagjeng: «Oppmøtet på gressletta var stort, men noen skilte seg ut og ble hørt over alle baner. Grape sine aper og heiagjeng lagde liv både under og imellom kamper!»

I utgangspunktet skulle taper også kåres, men egen taperfinale ble droppet. Taper skulle egentlig arrangere FAFA 2022, men blir trolig nå et samarbeidsprosjekt mellom flere kontorer.