Nyheter

Arkitektstudenter møter virkeligheten

?– Vi ville forene prosjektering med konkret byggerfaring, sier Trygve Ohren ved NTNU, en av arkitektstudentene? bak workshopen TreStykker 2011. Lørdag er det åpning.


TreStykker 2011 er klar for åpningslørdag. Initiativtaker og arkitektstudent Sverre Ohren ønsker å vise at gjenbruk av bygningsmaterialer kan avstedkomme god arkitektur. Foto: Inga Eggen
30 arkitektstudenter fra NTNU, Bergen Arkitektskole og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har jobbet med visningsrommet i Elgeseter gate 28. Her er Eyvind Fasting (t.v.) og Nikolaj Skybakmoen i ferd med å montere et vindu. Foto: Ragnhild Pedersen Foss
30 arkitektstudenter fra NTNU, Bergen Arkitektskole og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har jobbet med visningsrommet i Elgeseter gate 28. Her er Eyvind Fasting (t.v.) og Nikolaj Skybakmoen i ferd med å montere et vindu. Foto: Ragnhild Pedersen Foss

Sammen med NTNU-studentene Ragnhild Pedersen Foss, Eivind Fasting og Tomas Aassved Hjort arrangerte han en igangsettende workshop i april hvor de tok opp tråden fra TreStykker-prosjektene i 2004 og 2005, denne gang med gjenbruk som tema.

 

– Det er stor forskjell på å sitte isolert ved tegnebrettet og å få en tomt i byen til rådighet for å føre opp en bygning fra grunnmur til tak, i samarbeid med dyktige håndverkere, forteller Ohren.

 

30 arkitektstudenter fra NTNU, Bergen Arkitektskole og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo jobbet i grupper med utformingen av et visningsrom i Elgeseter gate 28 i Trondheim under den første samlingen, med veiledning av Tyin Tegnestue. Der ble ett av forslagene valgt ut for videre prosjektering. Arkitekt August Schmidt har fungert som rådgiver for studentene fra konsept til detaljtegninger.

 

Å bygge med egne hender

– Vi fire som tok initiativet til årets workshop har produsert tegningene og levert byggesøknad og så videre, mens hele studentgruppen har deltatt i selve byggingen av visningsrommet på 50 kvadratmeter, sier Trygve Ohren.

 

Studentene fikk anvende vinduer fra en rivningsklar høyblokk i nærheten, og taket består av tre lag med gamle innerdører, samtidig som også de nye materialene – blant annet stenderverket av tre – skal kunne gjenbrukes.

 

Ohren understreker at de gjennom TreStykker 2011 har lært mye av dialogen med leverandører, ingeniører og håndverkerne. I tillegg har de fått en inspirerende erfaring ved å se sitt eget byggverk vokse fram i et byrom ved en av innfartsveiene i Trondheim.

?

Håper på mer enn to år

Vinduer fra en rivningsklar høyblokk 50 meter fra tomta, er brukt i fasaden. Foto: Inga Eggen
Vinduer fra en rivningsklar høyblokk 50 meter fra tomta, er brukt i fasaden. Foto: Inga Eggen

Paviljongen som skal vise arkitektur og billedkunst har foreløpig fått disponere tomten i to år, men de håper at de får fornyet kontrakten etter 2013. Visningsrommet skal kunne huse alt fra samtidsarkitektur og kunstverk til prosjekter som tar for seg planer for byen Trondheim, andre steder i Norge og i resten av verden.

 

Paviljongen innvies lørdag 13. august. Da skal TreStykker-deltakerne og det lokale kunstmiljøet feire at prosjektet er i havn som et nytt innslag i et av Trondheims byrom. Også debatt om alternativ arkitektur vil finne sted i bygningen.

 

– Vi håper at paviljongen vil vise at også prinsippet om gjenbruk av bygningsmaterialer kan avstedkomme god arkitektur, avslutter arkitektstudent Trygve Ohren som i høst tar fatt på sitt tredje studieår ved NTNU.

 

Se www.trestykker.com for mer informasjon.