Nyhet

Arkitektur i gave

Nordic donerer arbeidskraft, AHO deltar med studiokurs. – NAL kan be om donasjoner via kontingenten slik som i Canada, sier lederen for Arkitekter uten grenser i Norge, Alfonso Rengifo.


Forrige uke ble dette skolebygget ferdig i Kenya. Nå tror administrerende direktør i AUG, Alfonso Rengifo, det blir lettere å få inn donasjoner. Foto: Jan Kazimierz Godzimirski

Arkitektur uten grenser (AUG)

Arkitekter uten grenser i Norge (AUG) startet i Norge i 2015. Administrerende direktør er Alfonso Rengifo, sivilarkitekt MNAL.

AUG er medlem av Architecture Sans Frontières International.

Architecture Sans Frontières ble etablert i 1979.

Organisasjonen har avdelinger i 24 land, deriblant Norge, Sverige og Danmark.

Norske AUG satser på mer langsiktige prosjekter enn flyktningleirer og lignende.

Medlemskap koster 350 kroner i året, 150 for studenter.

Utover å bli medlem kan man donere penger til arbeidet deres. Det er også mulig å donere utstyr som datamaskiner eller gi av egen arbeidskraft.

– Det var i løpet av en fjelltur med jobben at jeg kom i snakk med andre utenlandske kolleger og vi i felleskap bestemte oss for å gi noe tilbake, etter alle fordelene vi har opplevd ved å jobbe i et land som Norge, sier Rengifo, som opprinnelig er fra Colombia.

Til å begynne med holdt det å jobbe frivillig med Arkitekter uten grenser (AUG) på fritiden, forteller han. Men så nådde Rengifo et vendepunkt. 

Dyttet videre

For fire og et halv år siden døde søsteren hans brått.

– Søsteren min dedikerte sitt liv til å hjelpe andre da hun levde. Så det var den siste dytten jeg trengte for å gjøre dette, sier Rengifo om hvorfor han sluttet i jobben som BIM-ansvarlig for Nordic for å jobbe med AUG.

Men AUG tar ikke all tiden hans.

– Jeg har friheten til å bruke den tiden jeg trenger på det, og så kan jeg jobbe frilans med det jeg er god til ved siden av. I tillegg har jeg tid til familien min, sier han. 

Alfonso Rengifo er adminstrende direktør for Arkitekter uten grenser i Norge. Han mener NAL bør tilby sine medlemmer å bidra til arbeidet deres ved å donere penger over medlemskontingenten. Foto: Arkitekter uten grenser

Arvet hardware, betaler for nettside

AUG bruker kun penger på de frivillige prosjektene og til grunnleggende kontordrift i Norge, ifølge Rengifo. Etter hvert håper han å kunne ansette andre til å arbeide fulltid eller deltid på prosjektene.

– Ikke på noe tidspunkt vil jeg ha noen kompensasjon for mitt arbeid, sier Rengifo.

Han har nok med det han tjener som frilanser, mener han.

– Mitt mål er å bygge denne organisasjonen så den kan fortsette å fungere etter at jeg ikke er involvert lenger.

Frilansarbeidet er han gjør, er stort sett for de andre arkitektene i kontorfellesskapet der han holder til, i det gamle Stenersenmuseet i Vika i Oslo. Her får han sitte gratis, støttet av de andre leietakerne.

– Vi forsøker å ikke ha utgifter, sier Rengifo.

Datamaskinen er arvet og programvare kjøper han via Techsoup, som hjelper ideelle organisasjoner så de får programvare til en brøkdel av prisen. Pengene de får inn via medlemskontingenten og donasjoner bruker de til å betale for forsikringer og for nettsiden deres. Resten går til innleide, lokale ressurser som bidrar til prosjektene, forklarer Rengifo.

– Men AUG trenger mer tid, sier han, i betydningen arbeidskraft.

 For det meste finner de sponsorer til prosjektene via Facebook og lignede.

– Nå er det vanskelig å finne finansiering, sier han.

Studenter ved AHOs kurs Scarcity and creativitystudio har akkurat tegnet og bygget ferdig disse prototypene i Argentina. Det skal være lett for de lokalbefolkningen å bygge flere av disse selv etter hvert, ifølge Rengifo. Foto: Arkitekter uten grenser

Prosjekter:

Første ferdigstilte prosjekt var et transittmottak i Oslo i 2015.

2016 satte de i gang tre prosjekter i Argentina og et i Stavanger.

2017 fylte de på med ett prosjekt i Etiopia og ett i Sierra Leone.

Siste tilskudd av året er en masterplan, med to barnehager og i neste trinn fire klasserom, for en skole i Kilifi i Kenya. 

Tror det blir lettere nå

I dag stod første del av et nabolagsprosjekt i La Matanza, Argentina, klart. Her samarbeider AUG med Arkitekthøgskolen i Oslos kurs «The scarcity and creativity studio». Studentene, som jobber på byggeplassen, avsluttet i dag oppføringen av prototypene de har designet. Nå skal lokale krefter jobbe videre med interiøret. Rengifo ser prosjektet som en test på hvordan de kan utvikle et videre samarbeid med arkitektskolene.

– Det første huset er ly til kvinner utsatt for vold. Så skal det bygges et kultursenter ment for hele nabolaget. Resultatet må være så enkelt at de som bor der kan bygge videre selv, sier han.

Når prototypene står klare om en uke, blir det lettere å skaffe støtte til andre prosjekter, tror Rengifo. 

Mange bidrar:

Nordic donerer en arbeidsdag i uken til å jobbe prosjektene i Argentina.

Nordic og Grape arkitekter gir AUG tilgang til møterom og modellrom etter kontortid.

Arkitektkontorene Fishe og Ihuga, som AUG deler kontor med, bidrar ved å betale hele husleia.

Architectopia donerer arbeidstiden til to av sine arkitekter til prosjektet i Kenya.  

Lund+Slaatto arkitekter donerte en større sum til prototypeprosjektet i Argentina i sommer i tillegg ga de en reise og fri til en medarbeider som dro over for å hjelpe til på prosjektet.

Sola landskapsarkitekter donerer arbeid til prosjektet i Etiopia, og skal fortsette med å støtte et nytt prosjekt til neste år.

Grafisk designer Carina Watson har bidratt med grafisk profil og nettsider.   

Paul Harrington hjelper blant annet til med maskiner og installering av mykvare.  

Fridtjof Wesseltoft hjelper med pressehåndtering og styrer Facebook og Instagram.

På kontingenten i Canada

Arkitektforeningen i Quebec, Canada, Ordre des Architectes du Quebec, støtter den lokale avdelingen av Arkitekter uten grenser med et årlig bidrag.

Rengifo utfordrer Norske arkitekters landsforening (NAL) til å gi sine medlemmer samme mulighet.

– Hvis…, hvor mange medlemmer har NAL? spør han Arkitektnytt.

– Cirka fire tusen, tror jeg.

– Ok, hvis de kan si til medlemmene sine at de kan gi 50 eller 100 kroner hver, da kan vi fort få nok til å bygge to klasserom til i Kilifi i Kenya, sier Rengifo.

I Kilifi ferdigstilte AUG sist uke to klasserom til en prislapp på 185 000 kroner.

Architectopia ga gratis design og har eierskapet til prosjektet, Godark, ved Jan Kazimierz Godzimirski, har vært prosjektleder, og bidratt med lokalkunnskap om området og materialbruk, mens AUG har fungert som tilrettelegger, forteller Rengifo.

Et nytt byggetrinn ved skolen er planlagt satt i gang neste år, og Rengifo er i dialog med to kontor som ønsker å bidra i det videre arbeidet der.

Ny plass på plass i Stavanger

Stavanger har en frittarbeidende avdeling under Arkitekter uten grenser i Norge. De har nylig ferdigstilt en nabolagspark i samarbeid med flykninger Tinfabrikk-tomta like ved Johannes Læringssenter i Stavanger. 

Her har flyktningene bidratt med spesialkunnskaper innen ulike fagområder blant annet mosaikklegging, kunstmaling og treskjæring. 

Kap kontor for arkitektur og plan og Alice Sturt arkitektur har bidratt med frivillig arbeidskraft. AUG har også fått med seg flere offentlige institusjoner og private bedrifter til spleiselaget. Lokale beboere har deltatt med boller til bespisning og stauder til bedene. 

På Tinfabrikktomta like ved Johannes Læringssenter i Stavanger har Arkitekter Uten Grenser laget et lokalt møtested. Det har blitt et sted hvor flyktningene viser frem spesiell kunnskap de har, for eksempel mosaikklegging, kunstmaling og treskjæring. Foto: Arkitekter uten grenser
Åpningsfest for den midlertidige møteplassen. AUG i Stavanger fikk gratis arkitekthjelp til prosjektet fra Kap kontor for arkitektur og plan og Alice Sturt arkitektur. Foto: Arkitekter uten grenser