Nyhet

Arkitekturdag for barna

For tredje gang arrangerer Oslo arkitekturtriennale Barnas bylab, søndag 19. september. Gjennom lek og eksperimentering får barna mulighet til å reflektere over hvordan våre bygde omgivelser påvirker oss, sier OAT.


Blant aktivitetene barna kan være med på i år er å prøve seg som arkitekt for en dag, gå på urban skattejakt, eller være med på lynkurs i treplanting. Foto: OAT / Sverre Chr. Jarild

Barnas bylab ble for første gang arrangert i 2019, i samarbeid med Nasjonalmuseet og Bykuben.

– Vi så at det manglet en dag med arkitekturopplevelser direkte tilrettelagt for barn og familier ute i byrommet. Dagen ble i fjor videreutviklet med flere aktiviteter som med utgangspunkt i lek og eksperimentering gir barna mulighet til å reflektere over hvordan våre bygde omgivelser påvirker oss og hvordan vi selv kan påvirke utformingen av nærmiljøene våre, sier Alexandra Cruz, programansvarlig i Oslo arkitekturtriennale (OAT).

I år er temaet nabolag, og høstens bylab skal utforske hva som gjør nabolag bra og mindre bra.

Urban skattejakt og nabolagsagenter

Blant aktivitetene barna kan være med på i år er å prøve seg som arkitekt for en dag, gå på urban skattejakt, eller være med på lynkurs i treplanting. I tillegg skal åtte Oslo-ungdommer, som i sommer har vært ute på oppdrag som nabolagsagenter for å kartlegge kvaliteter og ufordringer i byens nabolag, presentere sine funn.

Barna vil også kunne innta et arkitekturverksted og bygge sitt eget hus. Inspirert av Beate Hølmebakk-utstillingen «Fire hus. Fire kvinner» på Nasjonalmuseet, skal barna kunne lage tegninger og modeller til et hus for en oppdiktet person de liker fra TV, film eller litteratur.

Gjennom lek og eksperimentering får barna mulighet til å reflektere over hvordan våre bygde omgivelser påvirker oss og hvordan vi selv kan påvirke utformingen av nærmiljøene våre, sier Alexandra Cruz, programansvarlig i OAT. Foto: OAT / Sverre Chr. Jarild

Flere aktører

Barnas bylab arrangeres i samarbeid med Nasjonalmuseet og ByKuben, og bidragsyterne til programmet er ROM, Myntgata Arkitektursamvirke, Omlek og Klubbkontor.

– Det er veldig gledelig å se at det i år er flere aktører i arkitekturfeltet som ønsker å bidra som samarbeidspartnere, og styrke programmet med aktiviteter som skaper gode arkitekturopplevelser for byens barn, sier Cruz.

Se hele programmet på OATs nettsider. Påmelding skjer på stedet.