Nyhet

Badeløve vant Aspelin Ramm-pris

Tanita Guldbrandsen fra NMBU har vunnet Aspelin Ramm-prisen for sin masteroppgave om hvordan Bergens sjøfront kan gjøres mer tilgjengelig for byens badere.


Vinneren av Aspelin Ramm-prisen 2022 med juryleder Marianne Skjulhaug (t.v) og administrerende direktør i Aspelin Ramm, Gunnar Bøyum. Foto: PxcelCo

Det er åttende gang at Aspelin Ramm premierer den beste masteroppgaven i byutviklings- og eiendomsfag. Målet er å løfte frem unge byutviklere i jakten på bærekraftige og fremtidsrettede løsninger for by- og stedsutvikling.

Prisen på 30.000 kroner ble utdelt under byutviklingskonferansen Oslo Urban Week tirsdag 13. september.

– Det er maks stas å vinne denne prisen, jeg er så takknemlig, sier Tanita Guldbrandsen, som nå er ansatt i Bymiljøetaten i Bergen, i en pressemelding.

«Badebyen Bergen – En tilgjengelig sjøfront for badeløver» er Guldbrandsens masteroppgave i landskapsarkitektur fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). I oppgaven legger hun frem en sjøbadstrategi for byen, med konkrete tiltak til hvordan man kan forbedre de allerede eksisterende badeplassene i Bergen.

Inngrepene er enkle: en utvidet sittetrapp, en badestige og en livbøye, men ifølge Guldbrandsens feltarbeid vil oppgraderingene ha stor betydning for byens badere.

– Overførbart til andre byer

– Vi vil berømme vinneroppgavens arbeid med problemstillinger som er overførbare til andre byer. De største byene i landet ligger ved kysten, hvor sjøbadeplasser av god kvalitet kan bidra til å øke livskvaliteten. Funnene er formidlet på en enkel og tilgjengelig måte, som gjør at både kommuner og private aktører vil kunne ha glede og nytte av dem, sier juryleder Marianne Skjulhaug i pressemeldingen.

I jurybegrunnelsen heter det at «oppgaven er en gavepakke til Bergen, men også andre byer kan enkelt ta med seg utviklet kunnskap og forslag til løsninger for å gjøre sin by mer badevennlig, og dermed straks bedre å bo i».

Prisvinneren er selv en badeløve. Foto: Åsmund Holien Mo/Bielke&Yang

Skeive rom og klimasmart arkitektur

To andre finalister ble hedret med 10.000 kroner hver: Jan Trinh med «Queering of Spaces», masteroppgave i arkitektur ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), og Sigrid Bjørgen og Kristiane Holter med «Klimasmart landskapsarkitektur – Strategier for redusert klimafotavtrykk i urbane landskapsprosjekter», masteroppgave i landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Juryen for Aspelin Ramm-prisen består av Per Gunnar Røe, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, juryleder Marianne Skjulhaug, dekan ved Fakultet for arkitektur og design NTNU, Gunnar Bøyum, konsernsjef i Aspelin Ramm og Elin Børrud, professor i By- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn ved NMBU.