Byutvikling

Barnas fremtidsby

Hvordan tenker dagens barn at Oslo vil se ut i fremtiden? I prosjektet Fremtidsutsikten har barna fått rollen som byplanleggere. Denne helgen kan publikum teste VR-kikkerten ved Ekebergrestauranten.


Byråd Hanna E. Marcussen avduket Fremtidsutsikten på Ekeberg på fredag. Her sammen med femteklassingene fra Hasle barneskole som har bidratt i prosjektet. Foto: Nucleus/Christian-Søgaard

URBAN FUTURE Global Conference

UFGC er verdens største møteplass for såkalte CityChangers, folk som ønsker å gjøre byene sine mer bærekraftige. Målet er å implementere gjennomarbeidede prosjekter i respektive byer for å bedre livene til alle som bor der. UFGC samler ekspertisen på dette området, på en nøytral arena uten en politisk agenda. Konferansen ble grunnlagt i 2014 av Gerald Babel-Sutter, og kommer fra nå til å finne sted i en ny europeisk by hvert år fra 2018 og fremover. Siden 2014 har antall besøkende på konferansen blitt tredoblet.  Konferansen vil være et av hovedarrangementene i programmet for Oslo som europeisk miljøhovedstad og samtidig markere FutureBuilts 10-årsjubileum.

Program er nå tilgjengelig her: www.urban-future.org/programme

– Fremtidsutsikten er en slags VR-kikkert som viser hvordan Bjørvika kan se ut i fremtiden basert på innspill fra 5-klassinger fra Hasle barneskole, forteller Birgit Rusten i en pressemelding.

Hun er programleder i FutureBuilt, som er med på å arrangere Europas største konferanse om bærekraftige byer, Urban Future Global Conference (UFGC). Fremtidsutsikten er satt opp av UFGC i forbindelse med at det i år er Miljøhovedstaden Oslo som er vertskap for konferansen 22.-24. mai.

VR-kikkerten er plassert utenfor Ekeberg-restauranten, som har god utsikt til nettopp dagens Bjørvika. På den måten kan man veksle mellom dagens utsikt og Fremtidsutsikten. Lørdag 27. og søndag 28. april kan publikum komme og teste VR-kikkerten mellom klokken 12:00 og 16:00.

 – Lytt til barna

UFGC er konferansen for «CityChangers» – de som vil utvikle byene til å bli smartere, grønnere, og mer bærekraftige. Temaene for konferansen er blant annet lederskap, sirkulærøkonomi og bilfritt byliv.

Rusten mener at også barna er viktige CityChangers:

– Det er veldig sjeldent vi henvender oss til barna og spør hva de mener om byen de bor i. Men det er jo barna som er fremtidens byborgere. Dette prosjektet har gitt oss mange gode og kreative innspill til hvordan vi kan få en mangfoldig, levende og leken by.

Nedim Karabeg fra 5A på Halse barneskole tar en titt inn i fremtiden gjennom VR-brillene. Foto: Nucleus/Christian-Søgaard

Geiter på taket

Barna har vært spesielt opptatt av hvordan fremtidens byer bruker takene sine. Her vil barna ha vannsklie, campingplass, grønnsakåker, geiter som beiter, åpne opp restauranter og butikker.

– Dette med å ta i bruk takene til ulike aktiviteter og grønne arealer var noe av det vi likte best, sier Henrik Skuland Hagen i pressemeldingen.

Han er en av studentene ved Westerdals som fikk i oppgave å lage Fremtidsutsikten ved å ta i bruk 3D-bilder av Bjørvika.

– Ved å utnytte takene åpner vi opp for mer plass på bakken som vil være viktig i fremtidens storby. Vi liker også tanken på et bilfritt sentrum, erstattet med mer miljøvennlige fremkomstmidler som for eksempel el-sykler, sier Skuland Hagen.

Hagen har laget 3D-modellen sammen med Aron Helgesen, Susanne Håkonsen Lyle, Christoffer Marø Gjerde og Sarah Fjeldberg Nerby.

Sånn kan Bjørvika se ut i fremtiden om barna får det som de vil. Pariserhjul, planter på byggene og "pustende benker" som renser luften. Illustrasjon: Nucleus