Nyhet

– Bedre enn originalen

Direktør for Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen, åpnet barnas eget Munch-museum i miniatyr. Ordfører Marianne Borgen (SV) talte ved åpningen.


Sammen med kunstner og prosjektleder, Bent Larsen (t. h.) har Barna i Strekkoden barnehage bygget en så tro kopi av Lambda som mulig, med den planlagte blomsterenga (i gjenbruksplast) og skulpturen The Mother utenfor. Bygningen ble åpnet av ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV) og direktør for Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen (t.v). Foto: Mette Svensen

Barna i Strekkoden barnehagen, i Bjørvika, har bygget en kopi av Munchmuseet. De har utelukkende brukt ombruksmaterialer, blant annet europaller funnet i containere ved byggeprosjekter i nabolaget.

Barna, fra alle alderskullene i barnehagen, har deltatt i prosjektet som har pågått over et helt år, fortalte kunstner, prosjektleder og fulltidsansatt i barnehagen, Bent Larsen, til de frammøtte, som blant annet kom fra Hav eiendom og Kulturetaten i Oslo.

Barna har som undersøkelser til byggearbeidet, besøkt byggeplassen til Lambda, det originale, nye Munchmuseet. I tillegg har de hatt felles samtaler om The Mother, bronseskulpturen av kunstneren Tracy Emin, som er planlagt utenfor selve museet. Erfaringene har barna deretter uttrykt i egne arbeider i leire, tegning og maling, før selve byggingen av mini-museet samt kopien av The Mother.

– Færre skader enn på kjøkkenet

Inne i mini-museet har barna stilt ut egne malerier inspirert blant annet av Munchs maleri «Lykkelig som liten» og «Pikene på broen».

Museet er også et lekeapparat, der de kan klatre opp til toppen via halve etasjer, og komme opp til en filosofisk tenkeplass der det står en kikkert med utsyn over lekeplassen.

Barna har vært med å male, skru og sage. Og de har bruket drill og meisel. Larsen er imponert over hva de små fire- og femåringene har lært om å bruke verktøy på ett år. 

– Det har vært færre skader enn når de er med å lage mat på kjøkkenet, sier han. 

– Bedre enn originalen

Ordfører Borgen, mente arbeidet vister hvordan man kan ha lek i forgrunnen og læring flettet inn i bakgrunnen. Hun mener det er viktig å ta med barnas innspill i byutviklingen.

– Og vi må lytte til barna. Det er sammen vi bygger den gode byen ikke sant? spurte hun barna som ga et samlet «Ja!»

Direktøren for Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen, berømmet i sin tale, prosjektet for å være bærekraftig, stå ferdig og åpne til tiden og for å bli bygget innenfor budsjett. Deretter inviterte han barna til den utsatte åpningen av originalen, som han også ønsket at de skal bli ambassadører for.

– Dette er faktisk bedre enn originalen, sa han.

Foto i bildekarusell: Mette Svensen