Nyhet

Bergens flotteste bygg?

Bergens Tidendes lesere har kåret byens vakreste bygg. Se hele resultatlisten her.


Håkonshallen er Bergens flotteste bygg, slår BTs lesere fast. Foto: Wikimedia Commons

Byen er som kjent Bergen, og bygget er Håkonshallen. I hvert fall ifølge leserne til Bergens Tidende, som denne sommeren har brukt kontantkort og tellerskritt på å kåre byens flotteste bygning. Med 24,2 prosent slo steinhallen fra middelalderen utfordrer Johanneskirken med et knepent 0,21 prosentpoeng. De andre bygningene som var med i kåringen var Grieghallen, Bergen Børs, Den Nationale Scene, Bergen tinghus, Håkonshallen, Johanneskirken og Kjøttbasaren.

– Jeg er imponert over de byggene folkejuryen har plukket ut. Dette er viktige, historiske bygg som representerer grunnleggende byfunksjoner. At de i tillegg oppleves som vakre er dobbelt gledelig. All honnør til folkejuryen, sier Hans-Jacob Roald til BT.

Knepen seier er likefullt en seier. Faksimile: Bergens Tidende
Hans-Jacob Roald har sittet i fagpanelet til BT, sammen med Eva Oulie Alvarez og Marianne Skjulhaug. Foto: Ingebjørg Semb

Historisk sus

Roald, arkitekt og forfatter av boken «Byplanen, en historie om utviklingen av Bergen by», har sammen med arkitekt og nyvalgt leder av Bergen arkitektforening (BAF), Eva Oulie Alvarez, og sivilarkitekt og tidligere rektor ved Bergen Arkitekthøgskole, Marianne Skjulhaug, sittet i fagpanelet som har nominert tre av de syv bygningene. Resten av bygningene på listen er de mest populære forslagene blant leserne.

Håkonshallen ble først oppført som kongelig residens og festhall under Håkon Håkonssons styre av Norge (1217–1263), og har gjennom 800 år fylt ulike funksjoner i vestlandshovedstaden. Bygget er gjenoppbygget ved flere anledninger, og har en sterk symbolsk verdi for Bergens innbyggere.

– Alle bygningene folkejuryen har valgt ut snakker med byen, de har alle referanser til historisk inspirerte motiver, med unntak av Grieghallen. Det er et tankekors vi må ta med oss videre i dag når vi skal fortette byen – skal vi fortsette å frigjøre oss helt fra historiske motiv i å utforme fremtidens by? Eller skal vi la oss påvirke og inspirere?, fortsetter Roald til avisen.

Om kåringen av Bergens flotteste bygg så langt har vært preget av entusiasme, glede og hygge, kan bergenserne nå se frem til neste del av kåringen, nemlig hva som er byens styggeste bygning.