Nyhet

– Beskjedent mesterverk

Den prestisjetunge britiske Stirling-prisen går i år til Goldsmith Street, et kommunalt boligområde tegnet av Mikhail Riches med Cathy Hawley, utført i passivhus-standard. 


I Goldsmith Street-prsojektet går endeleilighetene er over tre etasjer, mens resten av husrekken er toetasjes boliger. Foto: Tim Crocker

Fakta:

Stirling-prisen deles ut årlig av The Royal Institute of British Architects (RIBA), britisk bransjeorganisasjon for arkitekter.

Prisen gis for fremragende arkitektur, og har navn etter arkitekten James Stirling.

Landskapsarkitekt på Goldsmith Street var BBUK

Byggeriet er sertifisert Passivehaus Designer WARM

– Goldsmith Street er et beskjedent mesterverk. Det er høykvalitets arkitektur i sin reneste, mest miljøvennlige og sosialt beviste form, sier juryleder Julia Barfield om prosjektet på Stirling-prisens nettside.

Egen inngang, felles utearealer

Prosjektet består av omlag 100 boliger organisert i syv toetasjes rekkehus. Endeboligene i hver rekke er på tre etasjer.

Hver leilighet har egen inngangsdør, et romslig inngangsparti og privat balkong. Ute er det sørget for felles arealer der barn kan leke, i tillegg til private hageområder.

Sentralt gjennom området er det opparbeidet et landskapsområde med gangveier for felles bruk. Parkeringen er lagt til områdets ytterkanter.

Årlige energikostnader er estimert å utgjøre 70 prosent mindre enn for tilsvarende alminnelige boliger i Storbritannia.  

Les mer om prosjektet på RIBAs nettsider

I tillegg til private hager er det utformet felles uteområder mellom husrekkene. Landskapsarkitektkontoret heter BBUK. Foto: Tim Crocker