Nyhet

Betongtavlen til Ålesund

Mad Arkitekter og Sandbakk & Pettersen Arkitekter vant Betongtavlen for bygget «Pir» i Ålesund.


Bygget «Pir» i Ålesund vinner Betongtavlen 2022. «Pir» er et nytt, moderne kontorbygg i Keiser Wilhelms gate og huser blant annet redaksjonen til avisen Sunnmørsposten. Foto: Kyrre Sundal

Det er for tiden pris-bonanza i Arkitektur-Norge. Torsdag ettermiddag var det betongbransjen som delte ut Betongtavlen 2022. Av tre nominerte finalister var det Mad Arkitekter og Sandbakk & Pettersen Arkitekter, med bygget «Pir» i Ålesund, som fikk mest gjennomslag i juryen.

«Årets vinnerprosjekt viser hvordan betongelementer bidrar til et moderne, urbant uttrykk, men også effektiv og kortreist produksjon av et bygg med tradisjonelle kontorlokaler», heter det fra juryens begrunnelse.

Betongtavlen gis byggverk «hvor betong er anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte». Prisen ble delt ut første gangen i 1961 etter initiativ fra sivilingeniør Sven Thaulow, som var en drivende kraft i opplysningsarbeidet om betong som materiale. Prisen deles ut av Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Norsk Betongforening (NB).

«Betongelementene er presist utført med fine overflater, og de er produsert i Hjørungavåg og dermed et kortreist og lokalt produkt», sier juryen for Betongtavlen 2022. Foto: Kyrre Sundal

Hverdagslig omtanke

Vinnerprosjektet «Pir» er et nytt moderne kontorbygg i Keiser Wilhelms gate i Aalesund, som huser blant annet Sunnmørsposten, et større advokatkontor og delekontorer. På gateplan er det også en restaurant og bar. Tidligere lå det et kontorbygg fra 1960-tallet på tomten, men takhøyde og bærekonstruksjon var ikke egnet til rehabilitering.

«Bygget representerer på mange måter det hverdagslige, samtidig som det er utført med omtanke for detaljer», sier juryen oppsummert om «Pir».

Betongen i bygget er produsert i Hjørungavåg og dermed «et kortreist og lokalt produkt», påpeker juryen. Juryen mener også bygget, spesielt på grunn av fargebruken, er tilpasset den omliggende jugendbyen.

«Det som skiller bygget fra kontorbygg flest er de røde fasadelementene, også disse i betong. Rødfargen er tilsatt i betongen og overflaten endrer seg fra mørk rød til rosa ettersom det er fuktig eller tørt – vekslinger som ofte forekommer i denne vestlandsbyen. Fargen spiller godt på lag med fargepaletten ellers i jugendbyen», skriver juryen.

«U121», et anneks til en fritidsbolig ved surfestranda i Unstad i Lofoten, tegnet av landskap- og arkitekturstudioet Hallstein, kom til finalen i årets utdeling av Betongtavlen. Foto: Knut Aserud/Hallstein/Betongfokus

Pertentlig utført

Også det norske landskap- og arkitekturstudioet Hallstein, ledet av Hallstein Guthu, var i finalen med «U121» – et anneks til en fritidsbolig ved surfestranda i Unstad i Lofoten.

– Hallstein as er i finalen for årets store norske pris til arkitektur i betong, Betongtavlen. Og det med et prosjekt i Nord-Norge. Det er jo litt gøy, sier Hallstein Guthu til den kvenske avisen Ruijan Kaiku.

Bygget er en plasstøpt betongkonstruksjon i rødmalt betong og treverk. «Forskalings- og støpearbeidet er pertentlig utført, med fine nyanserte overflater som resultat. Her har den lokale entreprenøren og betongleverandøren vært grundige i sitt oppdrag», skriver juryen om surfe-annekset.

I finalen var også Nye Veier og Norconsult med Trysfjordbrua på E39, vest for Kristiansand. Den kom til finalen blant annet for å bruke en lettere type betong.