Nyhet

Betongtavlen til Under og Teglen

Kirke i Spikkestad og restaurant under vann mottar Betongtavlen 2019. – Vi premierer både «børs og katedral», sier juryleder Vetle Houg.


Restauranten Under ved Lindesnes har for lengst blitt en turistattraksjon lengst sør i landet. Det kan lønne seg å være tidlig ute. Foto: Ivar Kvaal

Betongtavlen gis til bygg hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte, heter det i en pressemelding fra bransjeorganet Byggutengrenser. Årets vinnerprosjekter er Teglen, Spikkestad kirke- og kultursenter, tegnet i samarbeid mellom Einar Dahle arkitekter og Hille Melbye Arkitekter, samt den mye omtalte undervannsrestauranten Under ved Lindesnes, ført i pennen av Snøhetta.

— Vi har hatt fem gode prosjekter med som finalister, men disse to prosjektene skiller seg ut og juryen var enige om at begge fortjener utmerkelsen Betongtavlen. Under og Teglen preges begge av høy kvalitet på utførelse, og arkitektur som bruker materialet på en forbilledlig måte. Å besøke Under og Teglen er gode opplevelser på så mange plan, fastslår juryleder Vetle Houg i pressemeldingen.

"Et modig byggverk" sier juryen om Teglen kirke- og kultursenter i Spikkestad i Røyken kommune.

Modige ikoner

Juryen har bestått av to medlemmer oppnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund og tre fra Norsk Betongforening. I deres omtale av vinnerprosjektene heter det at Under er et byggverk som «klarte å skape internasjonal oppmerksomhet og entusiasme allerede før det ble bygget. Byggets betongskall og ikoniske form og fremtoning gir en stor gjenkjennelseseffekt som er gull verdt i markedsføringen av Under som turistdestinasjon.» 

Om Teglen skriver juryen at kirken og kultursenteret fremstår som «et modig byggverk. Det er tydelig inspirert av de ypperste funksjonalistiske kirkebyggverk, samtidig som det viderefører tradisjoner. De mange brukergruppene av bygget har fått plass og omgivelser som setter verdige og praktiske rammer for kultur- og religionsutøvelse».

Betongtavlen ble første gang delt ut i 1961 til Erling Viksjøs Bakkehaugen kirke i Oslo. Etter dette har i alt 63 bygg og anlegg rundt i Norge mottatt prisen.

Foto: Ivar Kvaal

Under

  • Arkitekt: Snøhetta
  • Klient: Stig og Gaute Ubostad
Foto: Jiri Havran

Teglen, Spikkestad kirke- og kultursenter

  • Arkitekter: Hille Melbye arkitekter, Einar Dahle arkitekter
  • Landskapsarkitekt: Landskaperiet
  • Klient: Røyken Kommune and Røyken Kirkelige Fellesråd