Nyhet

Biff i meieriet

Byarkitekten i Bergen viser film om jugoslaviske minnesmerker i et gammelt meieri. Målet er å vise hvordan byen kan brukes på nye måter. 


Filmsamarbeidet mellom Byarkitekten i Bergen og Bergen internasjonale filmfestival (Biff) tjuvstarter i den gamle fabrikkbygningen til Tine meierier på Minde i Bergen allerede fredag. Foto: Byarkitekten i Bergen

«Ta gjerne med pledd for å holde varmen. Vi sørger for en stol å sitte på og en god meter mellom hver kohort.»

Slik heter det i invitasjonen til spesialvisningen av filmen «Last and First Men» den 2. oktober i den gamle fabrikkbygningen til Tine meierier på Minde i Bergen. Filmen er en del av samarbeidet mellom Byarkitekten i Bergen og Bergen internasjonale filmfestival (Biff), som begynner 7. oktober. 

I alt fem filmer skal vises, men førpremieren i den gamle Meieribygningen, et stykke utenfor byen, blir både en tjuvstart og et statement for festivalen, forklarer Inês Moço Pereira, arkitekt hos byarkitekten. 

– Ved å vise denne filmen i det gamle tapperiet i meieribygningen viser vi frem hvordan området og bygget er midt oppe i en transformasjonsprosess. Ved å breie oss ut og legge et kulturarrangement nettopp hit viser vi både hvordan hele Bergen kan brukes og hvordan arkitektur kan skape nye møteplasser og bidra til det lokale bylivet, sier Moço Pereira.

Inês Moço Pereira, arkitekt hos Byarkitekten i Bergen, mener årets samarbeid med Biff viser hvordan «hele Bergen kan brukes og hvordan nye møteplasser kan skapes med arkitektur». Foto: Byarkitekten i Bergen

Jugoslavisk futurisme

I filmen «Last and First Men»(2019) presenteres de jugoslaviske byggverkene spomenik – enorme minnesmerker i betong, ofte omtalt som «Jugoslavias glemte kulturminner». Filmen omtales som en «vandring gjennom byggverkene, [som] inviterer til meditasjon over menneskehetens fremtid, i takt med musikk fra komponisten Jóhann Jóhannsson».

– Vi har også invitert cellisten Sebastian Dörfler for å holde en egen innledning og spille før filmvisning. Jeg var til stede på lydprøvene og det var spesielt interessant å oppleve hvordan rommet ble endret av musikken. Musikk og film bidrar til å oppleve arkitektur på en dypere måte.

– Hvordan er filmen koblet til visningsstedet? 

– Bygget og filmen komplimenterer hverandre på et vis. Det handler om hvordan vi tenker om og tar vare på kulturminner. Filmen appellerer til flere, og har potensial til å åpne opp en diskusjon om verdien av kulturminner som historiefortellende og identitetsskapende elementer, og hvor viktig de er for å skape identitet og historisk forankring, spesielt ved utvikling av transformasjonsområder.

Filmen «Last and First Men» vises på Minde i Bergen den 2. oktober. Med Tilda Swinton som fortellerstemme og musikken til komponisten komponisten Jóhann Jóhannsson. Foto: Biff

Biff for alle

Ellers på Biff-menyen står en film om den finske mesterarkitekten Alvar Aalto (1898-1976), med innledning av Bergen-arkitekten Lars Berge (LJB Arkitektur). Filmen «Aalto» (2020) gir et spesielt innblikk i samarbeidet mellom Alvar og hans kone Aino. 

Det blir også film om romklangen i ikoniske konsertsaler, «Of Wineyards and Shoeboxes» (2018), om en nedlagt musikkbutikk i New York «Other Music» (2019) og om hvordan bygge opp en by etter brann «Rebuilding Paradise» (2020). 

På grunn av pandemien har Biff valgt å vise mange av filmen på festivalen digitalt. Dermed er de tilgjengelig for folk som ikke er bosatt i Bergen, men samtidig som de fleste av de fem filmene i arkitekturprogrammet vises på nett, har Byarkitekten bevisst valgt å også arrangerer fysiske arrangementer i tillegg til visningene. 

– Vi vil ta vare på den kraften som ligger i å møtes. Filmen om musikkbutikken «Other Music» viser vi på den lille musikkbutikken Apollon. Her kan vi ha maks 20 gjester, men det har vært viktig for oss at vi møtes nettopp der.

For program + informasjon, klikk her.