Nyhet

Bilfritt torg vant

Transformasjonen av Torvet i Trondheim vant Landskapsarkitekturprisen 2020. Kirkeparken i Tromsø fikk hedrende omtale. 


Omdannelsen av Torvet i Trondheim, fra bilbasert trafikkryss til festplass, vant Landskapsarkitekturprisen 2020. Mønsteret på plassen er inspirert av trøndersk åkletradisjon og det er gitt rom for nærmere 1000 sitteplasser. Foto: Glen Musk

Landskapsarkitekturprisen 2020 ble delt ut under Norske landskapsarkitekters forenings fagdag i Bergen fredag. Årets vinner var transformasjonen av Torvet i Trondheim, mens Kirkeparken i Tromsø, av Dronninga landskap, fikk hederlig omtale. 

Det var i år hele 29 nominerte prosjekter, hvorav fem finalister. Dette er sjette gangen prisen deles ut, og nivået på prosjektene omtales som «høyere enn noen gang». 

Arven fra Cicignon

Allerede før den oppgraderte versjonen av Torvet i Trondheim ble åpnet av ordfører Rita Ottervik (Ap) 16. juni i år, slo Adresseavisen fast på kommentatorplass at den bilfire plassen var et suksess. «Da Trondheim kommune endelig klarte å bestemme seg, har de gjort det aller beste ut av det. Torvet er virkelig blitt byens storstue», skrev avisen. 

Fredag ble det mer heder for byrommet, som er tegnet av Agraff arkitektur. Juryen forklarer valg av vinnerprosjekt med blant annet å vise til den luxemburgske adelsmannen og byplanleggeren Johan Caspar de Cicignon (1625-1696). Cicignon ledet arbeidet med å gjenoppbygge Trondheim etter bybrannen i 1681.

«Juryen er imponert over den tydelige utformingen med kobling til arven fra Cicignons byplan; Stramt og ryddig, sammen med nærmest myk materialbruk, selv om det er hard stein med historiske og tradisjonsrelaterte elementer i byrommets gulv. Møblering og vegetasjonsbruk innbyr til menneskelig aktivitet og trivsel på en åpen plass. Byrommmet kan også minne om de store klassiske piazzaene i Italia.»

Kirkeparken i Tromsø, av Dronninga landskap, fikk hedrende omtale av juryen i Landskapsarkitekturprisen 2020. Parken omslutter domkirken i Tromsø sentrum og er blant annet beplantet med stedegne stauder og 20 000 blomsterløk. Foto: Kristina Schröder

Grønt rom rundt kirke

Oppgraderingen av Kirkeparken i Tromsø fikk hedrende omtale av juryen. Spesielt ønsker de å trekke frem bruken av vegetasjon i prosjektet, som de mener er «ambisiøst og inspirerende gjennomført». 

De viser til at landskapsarkitekter ofte må kjempe for å få inn trær, stauder og busker i prosjektene, «som renser luft, holder på vann og jord, endrer seg med alder og årsstidene, gir bær, blomster, farger og former, lukt og smak, pryd, leveområder for små kryp, mennesker og fugler». 

Dronninga landskap har i Kirkeparken i Tromsø, ifølge juryen, fått til et prosjekt hvor vegetasjonen er både tilpasset klima, budsjetter og historien.  Landskapsarkitektene har hentet inspirasjon fra blant annet Botanisk hage i Tromsø og plantet 2000 aurikler for å følge opp en blomsterkultur i byen. Videre er det satt 20 000 blomsterløk for å markere 100-års jubileet for Tromsø parkvesens opprettelse.

Intervju med vinnerne i Agraff arkitektur kommer i neste papirutgave av Arkitektnytt.