Nyhet

Bjarke Ingels gjør en «Twist» på Jevnaker

BIG (Bjarke Ingels Group) har tegnet nytt museumsbygg formet som en bro på Kistefos. Attraksjonen åpner i september.


"The Twist" er allerede kåret til ett av verdens vakreste bygg i 2019 av Bloomberg, The Telegraph og Elle Decor, heter det i en pressemelding fra Kistefos. Foto: Hélène Binet

Onsdag 18. september åpner H.M. Dronning Sonja det nye, 1000 kvadratmeter store museumsbygget, som spenner 60 meter over Randselva og skrur seg på midten i en skulpturell form. 

«Bygget er både et museum, en skulptur og en bro i seg selv, og fungerer som en forbindelse mellom nord- og sørsiden av skulpturparken - et område med rik historie og vakker natur,» heter det i en pressemelding fra Kistefos.

"The Twist" inneholder tre gallerier som alle skal vise skiftende utstillinger med internasjonale kunstnere. Foto: Hélène Binet

Fornøyd arkitekt

Det har tatt fire år fra kontoret til danske Bjarke Ingels ble offentliggjort som vinnere av arkitektkonkurransen, til bygget nå står ferdig. Arkitekten sier at de umiddelbart ble fascinert av det dramatiske landskapet på Kistefos på Jevnaker:

– Vårt designforslag for det nye bygget var å bygge en bro nummer to i parken, slik at man skaper en rundtur som går på begge sider av elva. Med «The Twist» støtte vi på vår første utfordring med sosial infrastruktur – en bygning som også er en bro – eller en kulturell institusjon som også fungerer som infrastruktur, sier Bjarke Ingels.

Kistefos museum eies av investoren Christer Sveaas, og åpningsutstillingen «Hodgkin and Creed - Inside Out» er en duo-utstilling med maler Howard Hodgkin og konseptkunstner Martin Creed.