Arrangementer

Boblende nordisk åpning i Venezia

Det er åpningshelg for Arkitekturbiennalen i Venezia, og Norden er representert med finske, gjennomsiktige bobler fylt med luft og vann.

Fra venstre statssekretær i det finske Utdannnings- og kulturdepartementet, Anita Lehikoinen, statssekretær i Utenriksdepartementet, Marianne Hagen, den finske ambassadøren i Roma, Janne Talaas, Eero Lundén, Nina Berre, Kieran Long og Reetta Heiskanen.

Det finske arkitektkontoret Lundén Architecture Company har gjort den nordiske paviljongen om til et laboratorium for utforsking av forholdet mellom natur og arkitektur. Juulia Kauste og Eero Lundéns prosjekt heter «Another Generosity» og består av et knippe installasjoner og fem presentasjoner av nordiske arkitektkontor.

Elementene i installasjonen er oppblåsbare og kan fylles med både vann og luft, avhengig av ytre stimuli. 

Nytt konsept

Da den nordiske paviljongen, som ligger i utstillingsområdet Giardini, åpnet i dag, ønsket Reettaa Heiskanen fra det finske museet velkommen med å si at utstillingen skal provosere fram spørsmål fra publikum i de fem månedene den skal stå.

Det er lenge siden én arkitekt har fått fylle hele Fehn-paviljongen, og svenske Kieran Long fra ArkDes roste det nordiske teamet for å ha tatt steget ut av det vante. 

Takknemlig

Selv sa Eero Lundén i sin tale til de mange frammøtte, at det både er vanskelig og lett å ha Fehn-paviljongen som arena. Han uttrykte stor takknemlighet for tilliten han har fått fra de nordiske landene, og fortalte at teamet har bestått av både nordiske og europeiske fagfolk.
 
- Vår ide var å lage en installasjon, men også å finne et tema som starter en samtale i alle de nordiske landene. Derfor blir det arrangementer i Oslo, Stockholm og Helsinki i perioden hvor vi skal utforske forholdet mellom arkitektur og natur. Vi må spørre oss selv: Hva er en bygning i framtiden gitt de klimautfordringene verden står overfor, sa Lundén. 

Det er Nasjonalmuseet – Arkitektur, finske Arkkitehtuurimuseo og svenske ArkDes, som er vertskap i den nordiske paviljongen, tegnet av Sverre Fehn i 1962.