Bøker

Bok om tap av et loftskontor

Kolab arkitekter har gitt ut en liten bok om å forlate et stort loft. En fortelling fra et sentrums-Oslo som stadig blir fattigere på billige kontorlokaler.

Loftsgjengen som laget boka: Fra venstre Rikke Runde (grafiske design), Bård Sjøberg (tekst), Sindre Wam og Anna Vik Anniksdal (tekst og tegninger). Fotograf Mattias Fredrik Josefsson var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Cecilie Klem

Første gang Arkitektnytt var på tråden til arkitekt Anna Andrea Vik Anniksdal, var arbeidsfellesskapet Kollaboratoriet ganske så nytt. Det befant seg på et loft i Maridalsveien hvor det jobbet både kunstnere, skribenter og arkitekter, fortalte Anniksdal den gangen. Arkitektnytt beskrev et ungt kontor som tenkte nytt og tverrfaglig, som ikke var engstelige for å krysse over i kunsterisk virksomhet.

Da vi tok opp tråden igjen våren 2017, var Anniksdal og partner Sindre Wam i Kolab på vei inn i et nytt, lyst kontor på bakkeplan i Mariboesgate. Da var allerede sortien fra loftskontoret i Maridalsveien planlagt å skulle resultere i en bok. 

Boka består av en samling tekster om loftet, som viser seg å ha en helt spesiell historie. Det var nemlig forfatter Bjørg Viks tidligere skrivestue. Vik var en av Norges fremste feministiske forfattere, og hun var Anna Vik Anniksdals bestemor. Hun gikk nylig bort, 82 år gammel, og rakk heldigvis å se boka ferdig trykket, forteller Anniksdal.

Selvgjort er velgjort

Bokideen ble til da det ble klart at Viks livstidsleiekontrakt omsider skulle gå ut. Det er et par år siden, og et bokprosjekt var noe alle som jobbet på loftet kunne samle seg om.

– Vi fikk alle muligheten til å gjøre det vi likte best, forteller Anniksdal.

De har skrevet, tatt bilder og gjort den grafiske formgivningen selv.

Med penger fra Grafill og muligheten til å stjele noen timer her og der til skriving, fotografering og utforming, ble det til slutt et innbundet farvel med et elsket kontorlokale.

– Fattigere by

– Boka er en dokumentasjon av det å miste et arbeidslokale. Det er samtidig en viktig bit av en stor historie om det som skjer når veldig mange rimelige kontorlokaler i Oslo nå gjøres om til boliger, og mange kunstnere må ut av sentrum. Vi synes det er bekymringsverdig, og det føles i grunnen ganske prekært at det skal bli så attraktivt med leiligheter at ikke fullt så kommersielle næringer presses ut. Byen blir fattigere, mener Anniksdal.

Boka selges fra kontoret til Kolab og Kollaboratoriet, og etterhvert fra enkelte utvalgte bokhandlere i Oslo.