Arrangementer

Bokbad i betong

I kveld lanserer OAF sitt nye bokbad i Arkitektenes hus. Første badegjest er en bok om Oslos betongbygg.


Bakkehaugen kirke er tegnet av Ove Bang og Erling Viksjø​​, og er oppført i naturbetong. Nå har Oslo Bispedømme bestemt at kirken skal legges ned. Foto: Wikimedia Commons

– Det er veldig viktig å bruke tid på bøkene og publikasjonene som kommer. De er en del av feltet, akkurat som det å bygge hus. Hvis vi skal ha et levende felt, trenger vi bøker, magasiner og fagblader, sier OAF-leder Joakim Skajaa før kveldens bokbad-premiere.

Konseptet er velprøvd, men det er aller første gang et bokbad finner sted i biblioteket på Arkitektenes hus i Josefines gate. Og alt ligger til rette for et interessant dypdykk i boken «Concrete Oslo» når forfatter og redaktør Erik Fenstad Langdalen, arkitekt og professor ved AHO, snakker med førsteamanuensis ved samme institusjon, Even Smith Wergeland, om betong-bygg i hovedstaden.

Gjenoppdag Oslo!

Sammen med blant andre Andrea Pinochet og Léa-Catherine Szacka har Fenstad Langdalen laget en guide som leder leserne på sporet av det forfatterne mener er en unik, delvis ukjent, mangfoldig og forsømt arkitekturarv i betong, i og rundt Oslo. Det handler om å gjenoppdage arkitekter og bygg mange har glemt, som boliganlegg på Vestli og Y-blokka, som til mange arkitekters fortvilelse skal rives.

– Boken er en feiring av en flott epoke i Oslos arkitekturhistorie, for det finnes mye bra etterkrigsarkitektur i Oslo som det er viktig å ta vare på. «Concrete Oslo» minner oss på dette, og sier noe om at når man først bygger i betong, er det lurt å la det stå, sier Skajaa.

Fokus på hus

Bokbadet foregår uten visuelle presentasjoner, med fortellingen og samtalen i fokus. Likevel ønsker OAF å lage en ramme rundt sine arrangementer denne våren.

– Vi har bestemt oss for i større grad å ta i bruk hele Arkitektenes hus denne våren, og ett av de flotteste rommene er biblioteket. Mitt inntrykk er at arkitekter er veldig glade i bøker, og siden det er viktig å vise frem de bøkene som produseres i Norge, har vi valgt ut to denne våren, sier Skajaa.

Bokbad - «Concrete Oslo» foregår i Arkitektenes hus, biblioteket, Josefines gate 32 og begynner klokken 18:00.