Nyheter

Brutal debatt i Kristiansand

Kampen om Agder teater har toppet seg den siste uka, med engasjerte avisinnlegg og debattmøte i Kristiansand kunsthall søndag.  


«Hvis vi ikke har råd til å tenke bevaring nå - når blir vi egentlig rike nok?» spør Fedrelandsvennen på lederplass i forbindelse med den foreslåtte rivningen av Agder teater. Foto: Audun Rossvoll

Agder teater, som er tegnet av Hans Paasche Thorne for Ugland & Thorne, sto ferdig 39 år siden og er et av de mer kjente eksemplene på norsk 70-tallsbrutalisme. Den er også kjent for å ha en av landets største offentlige utsmykninger, et 340 kvadratmeter stort relieff som Henrik Finne brukte ti år av sitt liv på.

 

Teateret ble «til overs» da Kilden overtok rollen som Kristiansands storstue og har ikke vært i bruk siden 2011. Det har lenge vært politisk enighet om å åpne for rivning, men i det siste har motstanderne fått vind i seilene.

 

Høring om rivning

Dagen før paneldebatten brukte Fædrelandsvennen lederartikkelen til å gå imot rivning: «Vi mener politikere må tenke seg godt om – én gang til – før man åpner for rivning og salg av denne bygningen. Det er ikke en likegyldig bygning i byen, og selv om man ikke får realisert verdier i kroner og øre, er det også verdier som kan utvikles ved å bevare denne kulturhistorien. Hvis vi ikke har råd til å tenke bevaring nå – når blir vi egentlig rike nok?»

 

Allerede for ti år siden ble det fattet et prinsippvedtak om å rive Agder teater. Tilhengerne mener bygget står i veien for god byutvikling, noe Kvadraturen i Kristiansand skal ha et sårt behov for. Det har vært politisk enighet i mange år, og i desember vedtok et enstemmig byutviklingsstyre å sende ut en reguleringsplan på høring som åpner for rivning.

 

Dramatiker og kulturarbeider Trond Arntzen er blant de mest vokale bevaringstilhengerne og sier til Fevennen at det ville være historieløst å bygge kontorer på en tomt der det har stått «tre teaterbygg på rad siden 1807». Han trekker linjer til Fønix kino og Caledonien hotell, som også er tegnet av Ugland & Thorne og har et felles uttrykk.

 

Stygge saker

Under paneldebatten, arrangert av Kristiansand folkebibliotek, vektla Frp og Høyre de økonomiske belastningene ved bevaring og mente det ville gå ut over andre kulturaktiviteter i kommunen. Frps Tor S. Utsogn uttalte at bygget er «forferdelig stygt», kunne Fevennen rapportere, og sa at planene som foreligger «innebærer en forskjønnelse av området».

 

Arbeiderpartiets Mette Gundersen ønsket seg aktivitet i bygget og kartlegging av muligheter, mens kommunens tekniske direktør Ragnar Evensen mente bevaring «kommer til å koste det hvite ut av øyet».

 

Høyres Helene Knutsen kunne dessuten opplyse om andre rivninger, nærmere bestemt innad i Høyre: «Vi i Høyre er delt. Det er mest vi unge som ønsker å rive, mens senioravdelingen er for bevaring.»

 

Frps Utsogn åpnet samtidig for bevaring, hvis det skulle dukke opp private interessenter som kan bære kostnadene ved drift.

 

I morgen, 14. januar, skal formannskapet i Kristiansand ta opp en ankesak fra byutviklingsstyret. Arbeiderpartiet og Venstre har foreslått å bevare Henrik Finnes mursteinsmosaikk. Får de avslag, går forslaget til reguleringsplan ut på høring. Forslaget åpner både for salg og riving av bygningen.