Nyhet

Statens pris for byggkvalitet til sirkulærbygg

Statens pris for byggkvalitet er tildelt sirkulærbygget Kristian Augusts gate 13, tegnet av Mad arkitekter.


– Kristian Augusts gate 13 er milepælen og startskuddet for den revolusjonen vi opplever at vi nå står midt oppe i, sier Åshild Wangensteen Bjørvik i Mad arkitekter i Oslo. Foto: Kyrre Sundal

– Dette er rett og slett fantastisk. Vi er utrolig stolte over å ha vært med på å realisere det banebrytende prosjektet som Kristian Augusts gate 13 er, sier arkitekt og daglig leder i Mad arkitekter i Oslo, Åshild Wangensteen Bjørvik i en pressemelding fra arkitektkontoret.

– Oppsiktsvekkende

Statens pris for byggkvalitet er Kommunal- og moderniseringsdepartementets pris for fremragende byggkvalitet, og Mad arkitekter mener det er oppsiktsvekkende at årets pris tildeles et gjenbruks- og ombruksbygg.

– Kristian Augusts gate 13 er milepælen og startskuddet for den revolusjonen vi opplever at vi nå står midt oppe i, og bygget et skinnende eksempel på hva som er mulig å få til når man setter seg hårete mål, sier Wagensteen Bjørvik, som mener KA 13 har vist at ombruk i stor skala er realistisk, også i et land med noen av verdens strengeste lover og regler for byggebransjen:

– Betongdekker i flere av tilbyggets etasjer, kommer fra Regjeringsbygg R4. Vinduer kommer fra en omfattende feilbestilling til Kværnerbyen. Rekkverk er konstruert av gamle gitterplater fra Tøyenbadet, og terrassedekkene er kledd med naturstein fra en rehabilitert fasade på Skøyen. Gamle radiatorer, dører, veggkledning og til og med møbler ble reddet fra det originale bygget, og er pent satt i stand, forteller Wangensteen Bjørvik i pressemeldingen.

– Et bærekraftig samfunn forutsetter at alle deler av samfunnet bidrar. Jeg er glad for at denne prisen løfter frem et fremragende prosjekt som inspirerer og setter nye standarder, sier statsråd Nikolai Astrup. Foto: Kyrre Sundal

Forbildeambisjon

Det er eiendomsselskapet Entra som kjøpte Kristian Augusts gate 13, og som sammen med en rekke samarbeidspartnere har utviklet det innovative prosjektet.

– Her har byggherre, arkitekter og rådgivere valgt største motstands vei, og jobbet beinhardt for å nå ambisjonen om å bli et forbilde for ombruk og sirkulære prinsipper. Resultatet er et bygg som er restaurert og bygget ut nærmest utelukkende med ombrukte materialer. Det har gitt bygget en helt unik identitet og egenverdi, forklarer arkitekten.

Alle må bidra

De to andre finalistene var Carpe Diem demenslandsby i Bærum og Samling, et kombinert bibliotek, bank- og leilighetsbygg i Sand sentrum i Nord-Odal.

– Byggenæringen er en stor forbruker av materialer og står for en betydelig andel av utslippene og avfallet som genereres i Norge. Et bærekraftig samfunn forutsetter at alle deler av samfunnet bidrar. Jeg er glad for at denne prisen løfter frem et fremragende prosjekt som inspirerer og setter nye standarder, sier Nikolai Astrup (H) i en pressemelding fra Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK).