Nyheter

D36 Green House vinner Arkitekturprisen 2015

Element arkitekter er tildelt prisen for boligprosjektet, som ligger på Dælenenga på Oslos østkant.


D36 ligger på Dælenenga på Grünerløkka i Oslo. Foto: Finn Ståle Felberg
Fakta om Arkitekturprisen

Fra 2015 deler Norske arkitekters landsforbund (NAL) ut en ny arkitekturpris som skal hedre den beste kvaliteten. Prisen skiller seg fra andre arkitekturpriser ved at den ikke har en egen jury, men baserer seg på et bredt engasjement i bransjen. Vinnerprosjektet nomineres og stemmes frem av arkitekter. Arkitekturprisen går til et arkitekturprosjekt med høy kvalitet som er ferdigstilt i Norge i løpet av de siste tre årene, og deles ut hvert annet år. Med arkitekturprosjekt i denne sammenhengen menes bygg-, plan-, landskap- og interiørprosjekter. Premien er kroner 100 000,- samt diplom og en plakett som festes på selve prosjektet. Prisen deles ut i samarbeid med: Vestre AS, Flos Norge AS, Norfloor AS, Velux Norge AS, Rambøll Norge AS og Shelby Teknikk AS.

Cathrine Vigander mottar Arkitekturprisen 2015 på vegne av Element arkitekter. Offentliggjøringen av prisen fant sted på Arkitekturdagen i Trondheim. Foto:Mikael Godø
Cathrine Vigander mottar Arkitekturprisen 2015 på vegne av Element arkitekter. Offentliggjøringen av prisen fant sted på Arkitekturdagen i Trondheim. Foto:Mikael Godø

– Når alle flytter mot byene, må vi fortette med høy kvalitet. Jeg tror at våre fag, på tvers av landskap, arkitektur og byutvikling, er svaret på et av de store problemene i vår tid, miljøproblemet, sa Cathrine Vigander da hun mottok Arkitekturprisen 2015 på vegne av Element arkitekter. Offentliggjøringen av prisen fant sted på Arkitekturdagen i Trondheim torsdag ettermiddag.

 

– Vi er veldig stolte, spesielt fordi det er våre egne kolleger som har pekt på dette prosjektet som vinnerprosjekt. Det viktig for oss. Vi har diskutert kvalitet på kontoret og synes veldig mange andre blant de tjue nominerte kunne vunnet, sa Vigander. Det er hun og partner Vidar Knutsen som har tegnet huset for byggherren Infill AS. Landskapsarkitekt er Gullik Gulliksen AS og interiøransvarlig Annett Sturk | AT Sturk AS

 

Alexandria Algard, NALs nye president, delte ut prisen sammen med Tor Inge Hjemdal,  fagsjef i NAL.

 

– Jeg synes at det er ganske stilig å dele ut en pris som har, tenker jeg, Norges største jury. Ikke bare dere som er her, men alle arkitektene i Norge som er medlem av NAL, sa Algard.

 

Eviggrønt tre

Boligprosjektet rommer 21 leiligheter, tre fuglekasser og en skobutikk. Kunstfasaden består av åtte lags glass med keramisk print. Takhagen er en grønn oase inndelt i fellessoner og private parsellhager.

 

Bygningen ligger i og langs et parkdrag på Dælenenga i Oslo, en plassering som også ble utgangspunktet for utviklingen av konseptet, heter det i en pressemelding fra NAL. Idéen bak kunstfasaden er at hele huset skal fremstå som et symbolsk, eviggrønt tre, hvor 1. etasje symboliserer selve trestammen og de øvrige etasjene trekronen. Ønsket var at bygningen skulle bli en del av sine omgivelser gjennom speilinger, refleksjoner og grønnfarger.

 

Diskuter kvalitet!

–I stedet for en tradisjonell jury, har vi i fellesskap funnet ut hva som er av den beste kvalitet, sa Tor Inge Hjemdal under utdelingen.

 

–Vi har fått utrolig mange kommentarer og meninger fra dere som har stemt om hva dere mener med kvalitet. Vi ønsker selvfølgelig at det skal diskuteres. Kvalitet er både et privat og offentlig anliggende. Dra diskusjonen om kvalitet ut i det offentlige rommet, oppfordret Hjemdal.