Nyhet

Deichman Bjørvika vinner Betongtavlen 2020

Betongpris til Deichman Bjørvika, som traff blinken på alle av juryens kriterier.


– Det var imidlertid liten diskusjon om vinneren i år, den traff blinken på alle våre kriterier, sier juryen om Deichman Bjørvika. Foto: Einar Aslaksen

Det var et spennende race mellom de tre finalistene Deichman Bjørvika, Flekkerøy kirke og Mills hovedkontor da prisen ble delt ut under Norsk Betongdag 2020. Prisen deles ut av Norsk Betongforening, Byggutengrenser og Fabeko, og gis til bygg hvor betong er anvendt på en «miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte». Deichman Bjørvika trakk til slutt det lengste strået. 

– Deichman Bjørvika sjekker av suverent på alle disse punktene, sier juryleder Vetle Houg i en pressemelding.

Liten diskusjon

Biblioteket i Bjørvika har vært en publikumssuksess siden det åpnet rett før sommeren. Korona til tross, publikum har strømmet til, og lovordene har vært mange. Både om bygningen og opplevelsene inni, heter det videre. «Bygningen har noen særpreg, som også gjenspeiles i utmerkelsen. De tre atriene som møtes og som skaper diagonale siktlinjer gjennom bygningen, gjør at man blir bergtatt av arkitekturen innvendig.» 

– Juryen hadde tre sterke finalister. Foruten Deichman Bjørvika, var Flekkerøy kirke og Mat- og merkevarehuset Mills i finalen. Det var imidlertid liten diskusjon om vinneren i år, den traff blinken på alle våre kriterier, sier Houg i pressemeldingen.

I Deichman Bjørvika er det blant annet blitt brukt lavkarbonbetong og en type dekkeløsning som gir redusert materialbruk. Foto: Einar_Aslaksen

Lavkarbonbetong

I pressemeldingen forteller juryen om det karakteristiske foldetaket, som gi styrke i betongkonstruksjonen og muliggjør store spenn. «Det er i tillegg et flott skue innvendig med sine «båtskrog» som går i ulike vinkler,» skriver juryen. Deichman Bjørvika skårer dessuten høyt på miljø. 

– Det er også verdt å trekke fram tiltakene for å redusere klimagassavtrykket. Det er blant annet brukt lavkarbonbetong og en type dekkeløsning som gir redusert materialbruk. Ventilasjonssystemet fungerer sammen med betongen i dekkene for å jevne ut temperaturen og redusere energibruk til kjøling og oppvarming. Det er smart bruk av betong, fastslår juryleder Vetle Houg.  

Arkitektene bak Deichman Bjørvika er Atelier Oslo og Lund Hagem Arkitekter.

Byggherre: Oslo kommune, kultur- og idrettsbygg.

Byggteknisk rådgiver: Multiconsult med Bollinger Grohman.

Entreprenør: Skanska.

Betongleverandør: Unicon. 

Juryen bestod av Vetle Houg, Inger Anne Landsem, John Kjøren, Solveig Sandness og Vidar Knutsen.