Nyhet

– Dette er en drømmejobb

Martin Braathen blir Nasjonalmuseets nye kurator for arkitektur.


Tidligere redaktør for Arkitektnytt Martin Braathen blir ny kurator ved nasjonalmuseet. Foto: Ingebjørg Semb

«Dagens goda nyhet: Martin Braathen blir Nasjonalmuseets nya kurator arkitektur!” skriver avdelingsdirektør for samlingen, Stina Högkvist, i en post på Facebook. «Varmt välkommen ska du vara,» skriver hun.

Braathen er arkitekt, skribent, kurator og tidligere redaktør for Arkitektnytt, og tiltrer stillingen ved Nasjonalmuseet til høsten.

– Dette er en drømmejobb. Kombinasjonen av kuratering, forskning og formidling oppsummerer alt jeg har drevet med som arkitekt de siste 15 årene, sier Braathen til Arkitektnytt.

Det nye Nasjonalmuseet åpner dørene i 2020, men har allerede varslet endringer i hvordan kunstdisiplinene skal formidles og organiseres internt.

– Det er en veldig spennende tid å komme inn i museet, med ny organisering og nytt bygg på Vestbanen. Mulighetene for å løfte arkitekturen bli mange, både i Arkitekturmuseet i Kvadraturen, Villa Stenersen og den store, nye lyshallen på Vestbanen, sier Braathen.

Tett forhold

Martin Braathen er utdannet arkitekt ved NTNU og UdK i Berlin, samt i kuratering ved Whitney ISP i New York, og ferdigstilte nylig sin doktorgrad ved NTNU om nye arkitektroller i Norge på 1970-tallet. Braathen har dessuten jobbet som kurator og konsulent på en rekke utstillinger om arkitektur i Norge.

– Jeg har hatt et tett forhold til Nasjonalmuseet gjennom mange år, og det er en institusjon jeg føler meg hjemme i allerede før jeg begynner, forteller han.

Også tidligere kollegaer i NAL gleder seg over ansettelsen av Braathen ved Nasjonalmuseet:

– Det er med stor entusiasme og forventning vi gratulerer Martin Braathen med utnevnelsen, sier president Gisle Løkken i Norske arkitekters landsforbund i en uttalelse. 

– Martin har stor faglig innsikt og kunnskap om profesjonen og arkitekturhistorien. Med hans erfaring som redaktør av Arkitektnytt vet vi også at vi kan se vi fram til et godt samarbeid om arkitekturformidling – både i et historisk perspektiv, og ikke minst om samtidsarkitekturens rolle i formingen av fremtidens samfunn, sier Løkken.