Arkitekturpriser

Dogas prisdryss 2018

To arkitekturprosjekter ble tildelt Doga-merket. Utmerkelsene gikk til Elgsletta bro og til boken Concrete Oslo.

Gangbroen over Akerselva ble tildelt Doga-merket. Arkitekt: Rodeo arkitekter. Foto: Rodeo arkitekter.

Utmerkelsen som tidligere het «Merket for god design» ble i 2017 endret til to Doga-merker og en Hederspris. «Doga-merket nykommer erstatter prisen som tidligere ble kalt «Unge talenter. «Doga-merket for design og arkitektur», som gis til etablerte utøvere erstattes av Doga-merket. Hedersprisen går til mottakere av Doga-merket, hvor juryen finner frem til frem de prosjektene som gir særlig stor samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk effekt.

Doga-merket til to arkitekturprosjekter

Sundtkvartalet AS, et samarbeid mellom Skanska og Entra, mottok Doga-merket for Elgsletta bro. Broen går over Akerselva nedenfor Legevakten i Oslo og binder to bydeler sammen. Rodeo arkitekter har stått for prosessledelse og design. Anton B. Nilsen Eiendom, OBOS og et samlet bystyre har vært samarbeidpartnere.

«Historien om Elgsletta bro er en historie om et unikt samarbeid mellom ildsjeler i næringslivet, politikken og offentlige etater. Når vi nå ser resultatet, ser vi også hvordan Elgsletta bro kan være en katalysator for byromsutvikling, med kafeer og aktiviteter på begge sider av elven. Det er jo et flott område som absolutt bør kunne nytes av alle,» står det i jurykjennelsen.

Boken Concrete Oslo mottok utmerkelsen. Det er en historisk guidebok til Oslos etterkrigsbygninger i betong og sement. Boka er redigert av Erik Fenstad Langdalen, Andrea Pinochet og Léa-Catherine Szacka. João Doria har designet boken og den er er utgitt på Torpedo forlag.

 «Ikke bare er den pent utført med respekt for og kjærlighet til materialet, men den er også en svært interessant og annerledes dokumentasjon over en utskjelt epoke innen norsk arkitektur. Selve formen på boken – kompakt og monokrom – gir også assosiasjoner til mur og betong og gir på den måten en subtil opplevelse av temaet i boken. At boken er laget som en guidebok, gjenspeiler et ønske om at den skal brukes, og det er lov til å håpe at den finner sin rettmessige plass i arkitekturstudentenes skuldervesker,» står det i jurykjennelsen.

Hederprisen til to AHO studenter

Erlend Grimeland og Elias Bjørnson Olderbakk har utviklet appen Ruter gange. Tjenesten skal leveres av Ruter og vil informere brukere om gåmuligheter som et supplement til kollektivtrafikken.

– Prosjektet tar utgangspunkt i den store befolkningsveksten i Oslo og Akershus, som krever at vi må tenke nytt rundt hvordan folk beveger seg i byen», forteller Erlend Grimeland i en pressemelding fra Doga.

Helseperspektivet er viktig, og vi mener det er avgjørende at Ruter Gange blir en helt vanlig og dagligdags greie som du av og til velger, forteller AHO studenten.

Jacobsprisen gikk til ung klesdesigner

Elisabeth Stray Pedersen har utdannelse fra Khio. Et år etter at hun avsluttet masterstudiet kjøpte hun den tradisjonsrike konfeksjonsfabrikken Lillunn i Drammen. Designeren lansert sitt eget klesmerke ESP og eksklusive ullprodukter fra hennes kolleksjon er i salg både Europa og Japan.

«Elisabeth representerer et generasjonsskifte som med nye øyne ser muligheten i å løfte norsk tekstilhistorie inn i en ny tidsalder. Norge og verden er i omveltning, og det skaper muligheter for nytekning, redefinering og innovasjon. Norsk tekstilproduksjon forsvant i stor grad som følge av globaliseringen. Nå gjør effekten av markedsendringer, industriell omstilling og ny teknologi det på nytt relevant å satse på nasjonal produksjon og verdikjede, sier juryen.

Seks ble tildelt DOGA-merket nykommer

Klesdesigner Ramona Salo Myrseth fikk utmerkelsen for sin kolleksjon «Den samiske halvtimen»

James Lowley med master i produktdesign fra Oslo Met fikk utmerkelse for bestikkserien Lento fra E.A.T. (Edited Aesthetics of Taste)

Øyvind Ruud har master i Design fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han fikk utmerkelsen foretableringen av O–F–C, Office for Form and Contexture. O–F–C er et tverrfaglig designkontor som vokste frem gjennom Øyvind Ruud sitt masterprosjekt ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Tarjei Ødegård, master i design, Arkitektur og designhøgskolen i Oslo fikk utmerkelsen for On track. Det er et tillegg du kan laste inn i nettleseren din, som gir deg oversikt over dataene som samles inn om deg når du er på nettet.

Elias Olderbakk og Erlend Grimeland Master i Design, AHO mottok utmerkelsen for appen Ruter gange.

Gunnar Eidsvik Tvedt, master Industriell Design, NTNU fikk utmerkelsen for sitt design av en vippestol for barn. 

Se de øvrige mottagerene av Hedersmerket på www.doga.no

Boken Concrete Oslo ble tildelt Doga-merket. Foto: Sem Shayne