Nyhet

Ellen de Vibe går av

Etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten, Ellen de Vibe, pensjonerer seg i juni.

Ellen de Vibe kunne ifølge regelverket sittet til hun ble 70 år, men valgte i dag å offentliggjøre sin avgang. Foto: Plan- og bygningsetaten

De ansatte i Plan- og bygningsetaten ble i dag informert under et allmøte om at deres sjef, Ellen de Vibe, går av til sommeren. Etter 20 år som leder for etaten med nærmere 450 ansatte, er det klart for pensjonisttilværelse. De Vibe fyller 67 år denne måneden.

– Jeg er stolt over arbeidet som våre faglig meget dyktige medarbeidere har bidratt med. Jeg kommer til å savne arbeidet og kollegaene, men vet at etaten vil leve et godt liv videre uten meg, sier de Vibe i en pressemelding.

Tydelig

Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna E. Marcussen, sier i samme melding at de Vibe har vært «en tydelig faglig rådgiver for Oslos politikere».

– Ellen de Vibe har med betydelig fagkunnskap og engasjement vært en markant skikkelse i Oslos byutvikling i to tiår, sier Marcussen som spesielt peker på de Vibes innsats for å åpne havnefronten i Oslo.

I tillegg til fjordbyen trekkes småhusplanen, Groruddalen og juridisk bindende arealdel til kommuneplanen fram som viktige oppgaver for Plan- og bygningsetaten under Ellen de Vibes ledelse.

Fryktkultur

NRK har den siste tiden nøstet opp i et varsel om det som kalles fryktkultur blant topplederne i Plan- og bygningsetaten. Senest i går ble innholdet i varselet offentliggjort av statskanalen:

«Ledere som ikke «passer inn» fryses ut, trakasseres og umyndiggjøres. Det er eksempel på at en leder har blitt trakassert på bakgrunn av klesstil og politisk ståsted. Fryktkulturen er vanskelig å komme til livs, da dette sitter under huden på flere avdelingsledere/mellomleder,» heter det i varselet som NRK har fått innsyn i. 

Nå skal rådgivingsselskapet Deloitte undersøke forholdene videre.

Ellen de Vibe har tidligere figurert på listene til bladet Kapital over landets mektigste kvinner.